tisdag 4 september 2012

Årets tulpankompott

Vet att det är fler än jag som sneglar på vårlökar och suktar över både kända och okända sorter. Jag gjorde min första beställning redan i våras på Botanicus så det kändes inte det minsta konstigt att komplettera med det sista (?) beställningarna redan i augusti.

Självklart blir det fler lökar av 'Jackpot' som var årets stora favorit tillsammans med den gamla trotjänaren 'Gavota'. Förhoppningsvis kommer den tillbaka men jag vågar inte chansa i det här fallet.

'Jackpot'

Jag har hittat en variant av 'Jackpot' hos Jennys Fröer och sånt som heter 'Fontainebleu'. 'Fontainebleu' är mycket mörkt rödviolett, kantad med vitt. Den har inga skarpa kanter, utan färgen närmast flyter ut i det vita.  Triumftulpan, ca 40 cm hög. Har tänkt att placera även dem i murrabatten och sen jämföra vilken som har mörkast och vackrast färg.Jag gillar verkligen tvåfärgade tulpaner, och då mer än gärna gammaldags rembrandtstulpaner. Har hittat två sorter, även dem hos Jennys fröer och sånt. 'Absalon' (år 1780) och 'Columbine' (år 1929). Båda kommer från Hortus Bulborum, ett friluftsmuseum i Limmen, Holland, som bevarar gamla tulpaner. 'Absalon' går i kastanjebrunrött och gult och räknas till den Bizarra gruppen. 'Columbine' går i heliotroplila och vitt.
 

Den största förväntan har jag ändå på nyheten 'La Belle Epoque', även den finns hos Jennys fröer och sånt.  'La Belle Epoque' går i mjuka sepiatonade nyanser, ungefär som ett gammalt fotografi, lite brunaktigt aprikosgul, med rosa skiftningar enligt beskrivningen. 'La Belle Epoque' kommer blir alldeles perfekt i min kommande bronsrabatt tror jag. 'La Belle Epoque' hör till den dubbla tidiga gruppen och blir ca 45 cm hög.


Hos Odla.nu gör jag ett nytt försök med  'Dream Touch'. Beställde den även förra året men fick något helt annat... Nytt försök alltså. Det blev även fler av 'Elegant Lady', 'Belicia' och 'Ballade' till rosengården. 

'Elegant Lady', 'Belicia' och 'Ballade' i rosengården. 


Kunde inte heller låta bli några 'Akebono' till guldrabatten, även dem från odla.nu. Tror att de kommer att bli toppenfina tillsammans med resten av det gula och gröna.


Sköningarna från Botanicus förtjänar ett eget inlägg så jag återkommer med dem när de dyker upp.

Hur går det för er med tulpanfunderingarna? 


Kramar, 

8 kommentarer:

Ruben sa...

Om 'La Belle Epoque' blir så där fin i "verkligheten", då lovar jag att äta upp en chokladkaka! ;-) Men så fina tulpaner du visar!! Och vilka vackra vårrabatter! Nu blev jag lurad, att ta en sväng förbi Jenny, jag som tänkt snåla i år, och kolla på co-op! Kom ihåg, det är ditt fel om jag blir ruinerad! ;-)

Ha det gott!
/Ruben

Trädgården på Höjden... sa...

Underbara tulpaner. La beller epoque ser sanslöst vacker ut. Jag ligger lågt med tulpaner i år men kan tänka mig tulpanfrossa i den inhägnade köksträdgården längre fram. Allt har sin tid.
Kram åsa

Hélena sa...

Oj, oj, oj! Måste genast in på Jennys fröer och sånt. La belle epoque är helt magisk. Skynda, skynda som Gunde brukar hojta, så den inte tar slut. Tror nog att vi har samma smak när det gäller tulpaner...också :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Camilla sa...

Hej!
Underbara tulpaner är ju som socker, rejält beroendeframkallande. Dina inte minst. Har också skickat efter La Belle Epoque, men här var den ju ännu snyggare än vad jag minns! Längtar redan till våren.
Ha det gott!

Margot sa...

Wow vilka underbara tulpaner, så fint det kommer att bli när de blommar! Jag har oxå klickat iväg en tulpanbeställning till Odla! Märkte i våras att många av mina tulpaner försvunnit, tror att de fått lite för blött i vissa rabatter! Behövs mycket tulpanfägring i rabatterna efter en lång vinter:))
Ha det gott!
Kram Margot

Fröpåsen sa...

Å va vackra! Tack för inspiration! Även min tulpantarm har börjat kurra nu när hösten är på g.

Helena sa...

Oiii nu fick jag beställar frossa :-)
gillar oxo de där 'målartulpanerna' som jag kallar dem :-)
KRAM från mig!

Anonym sa...

Jag har också beställt 'La Belle Epoque', hoppas den är lika fin i verkligheten. Och 'Dream Touch' från Odla gör även jag ett nytt försök med. Köpte den förra året och fick precis som du något helt annat. Inte så kul när polkagristulpaner dök upp i stället. Hoppas vi får rätt sort denna gång! / Tina