söndag 22 januari 2012

En blå liten munk

En av sommarens blåaste favoriter är Franska blåmunkar, Jasione laevis. Jag köpte den på vinst och förlust när jag letade blåblommande växter till silverrabatten. Tycker inte den gör sig riktigt rättvist på de bilder jag har sett men jag rekommenderar den verkligen.Släktet har ca 20 arter och kommer från medelhavsområdet. J. laevis har en släkting J. montana som växter vilt i södra delen av landet. Den gillar torra och sandiga växtställen och vill ha full sol. Passar därför bra i stenparti eller på en torrare ängsplantering. Den sprider sig via underjordiska utlöpare och förökas bäst genom färska frön som är ljusgroende.Växten har smala blad som sitter efter hela stjälken och färgen går från limegrön för att övergå till mer grågrön under senare delen av säsongen. Blomman är blå eller ljuslila påminner en del om praktvädd tycker jag. Även knopparna är riktigt snygga. Jag har den tillsammans med bland annat salvia, lammöron och blågull  i Silverrabatten och de svävar som blåa solar en bit ovanför resten av växtligheten.

Fler blåa favoriter kommer en annan dag! Tänkte också passa på att göra ett lite mer utförligt inlägg om Silverrabatten senare i veckan. Där växter de flesta blåblommande växterna hos mig.

Nu ska jag kika på "Äkta människor" på SVT. Tycker att den trailer jag har sett verkar lovande. 
Till den blir det en smootie med sommarens bär. Smask! 12 kommentarer:

Villa Ryttarängen sa...

Spännande växt och blått är fint med mina favoritfärger rosa och lila. Visste att jag inte var klar med fröerna... Kram Pia

Inger Marie sa...

Denne var kjempefin:)...settes på ønskelisten...deilig med smoothie med sommerens bær:)...Ha en fin uke:))

Mia sa...

Oh, den är underbar, jag älskar franska blåmunkar, men dom tycker inte helt om mig. Men, jag ger inte upp, den blåfärgen som den bjuder på är bara helt fantastisk!

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad söt den är! Tacksamt med blåblommande förslag. har inte så mycket av den färgen har jag upptäckt:). Spännande att få ser mer av din silverrabatt.
Kram Maria

Hélena sa...

Vilken söt munk, han skulle nog passa bra på vår tomt på Gotland. Bara sand och massor av sol. Ska bli roligt att se mer av din silverrabatt.
Ha det bäst!
Hélena

Anna Vattenkanna sa...

Din silverrabatt är så läcker! Skimrande och blådaggig...

Tackar för länken till ditt inlägg om magentarosa dahlior. Så fina de är och det var allt en riktigt djup färg på bladverken.

Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Sicken söt blomma!! Jaaa, rabattbilder please!! Längtar till grönskande tider igen!!!!

Såg att du ska till Chelsea.... mmmm....

Kram
Charlotte

Blomkärringen sa...

Så söt den är, den har gått mej helt förbi! Tack för tipset och fina bilder!

Karin - Mina Rum sa...

Den lilla söta hade jag nästan glömt bort. Var ska jag kunna sätta sådana tro? Det tål att tänka på. Tack för att du påminde mig om en gammal favorit.

Kram!

Kristina Bonander sa...

Du skriver så fina växtporträtt med bra och användbar information. Blåmunkar har jag ingen erfarenhet av så det blir extra kul att få lite kött på benen.
Kristina

Berit sa...

Frösår den sig mycket hos dig,?? hos mig gör den det men den gillas ändå:)
Ha en alldeles underbar dag!!

Unknown sa...

Kära nån, vilken fin blomma! Den kände jag inte alls till men den är ju helt ljuvlig!!! Tack för tipset:)
Kram!