tisdag 8 november 2011

November i trädgården

Nu har silverpäronet tappat alla sina blad. Samtidigt blommar blomstertobaken hysteriskt. Det är liksom sommar och höst på samma gång. Fast det egentligen borde vara vinter här i södra norrland. Ljuset lever konstant i skymningslandet. Så bilderna blir därefter. Ändå kan jag inte låta bli att släpa runt kameran och förundras. Tänk att det blommar fortfarande.


I vissa delar av trädgården är det de bruna och gula färgskalorna som dominerar. Precis bredvid är det romantiskt försommarrosa som gäller. Malvor och fingerborgsblommor lyser bland allt det murriga. Svärdsliljornas blad står upp som gula spjut bland jättedaggkåpa och spetsmössa.


Läkesilveraxet, Actaea racemosa, blommar för första gången. I en annan del av trädgården hänger höstsilveraxets blad i mörkbruna stripor.


Även stockrosorna håller i än. Men nu verkar det faktiskt vara de absolut sista blommorna som öppnar sig. Är så glad över dem. Har haft dem på ett annat ställe i trädgården tidigare. Då har de aldrig blommat. Nu verkar de trivas bättre. Vi får se om de återkommer nästa år. Vissa säger att de kan göra det. Andra inte. 


Ha en skön kväll!

Kram alla trädgårdsvänner!


10 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Åhh, så många vackra bilder du visar.
Härligt med så mycket som blommar vid den här årstiden. Tror vintern kommer att kännas kortare i år. :=)

Trevlig kväll!

Kristina Bonander sa...

Ja, det är verkligen konstigt med värmen som sätter liv i knoppar och blad och samtidigt de gula färgerna och vissnande plantor! Här i Stockholm har jag läst att till och med körsbärsblommorna blommar!
Men det är ju roligt också att fortfarande kunna glädjas och odlingssäsongen har verkligen blivit extra lång i år. Runt 10 grader som det är går det fortfarande att påta och plantera som om det fortfarande vore september.
Hälsningar
Kristina

Sabelhagens Olivlund sa...

Åh, vad jag gillar dina fina bilder. Jag njuter av att vintern håller sig borta. Underbart är det att det blommar fortfarande. Hoppas dina stockrosor kommer tillbaka nästa år.
Kram Maria

Godastunder-tokigaidéer sa...

Det är verkligen otroligt att det fortfarnade blomma. Undrar om det är en varga vinter på väg men en sen sådan....Visst är det skönt om det får fortsätta så här om det bara blir en vit jul..

Kram Anna

Sophia Callmer sa...

Fantastiskt med stockrosor och fingerborgsblommor nu. Här nere blommar ingetdera, fast här är milt och det är skönt tycker jag, går att jobba ute utan att frysa. kram Sophia

Rosor och ruiner sa...

Ja, naturen är lite "underlig" och just nu ger den lite dubbla budskap. Men visst är det vackert ändå!

Johanna Stålros sa...

Underbara bilder trots mörkret! Kram Johanna

Linda sa...

Det er bar eå nyte den milde vinteren:) I fjor var det kaldt og snø på denne tiden, mens vi i år kan fremdeles nyte blomster:) Det er jo nettop det som gjør hagelivet så spennende:) Herlige bilder:)

Hélena sa...

Jag häpnar också över all blomning. Det är ju makalöst! Men jag kom hem från kören nu ikväll så var det frostigt så vi får se om det är inne på sista svängen.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Blomkärringen sa...

Oj vad det blommar hos dej fortfarande, fina bilder! Här har solen varit framme hela dagen med underbart väder ibland passar man in sin semester perfekt! (:D Ha det gott och tack för titten!