tisdag 22 november 2011

Gräsmatta på ett nytt sätt

Jag och maken har en ständigt pågående debatt om exakt hur mycket gräsmatta det kan behövas på en tomt. Jag vill helst inte ha någon och han vill helst ha bara ... Vi står en bit i från varandra där kan man säga. Oftast ger han upp när jag vill gräva nya rabatter, skakar på huvudet och säger "gör vad du vill!" Så det gör jag ... ;)

Men till och med jag måste erkänna att en riktigt välskött gräsmatta ÄR snyggt. Och ännu lite roligare kan det bli om man tar det ett steg längre. 

Här har landskapsarkitekterna Bruto (Matej Kučina, Tanja Maljevac) skulpturerat gräs, grus, sten och trä på ett sätt som iaf jag inte har sett tidigare. Det är en minnespark (General Maister memorial park) på 1 500 kvadratmeter som är anlagd längs med floden som rinner genom staden Ljubno ob Savinji i Slovenien.
Foto: Miran Kambič

Det här gillar jag verkligen. Snygget och grafiskt men ändå lekfullt med gräs insrängd mellan kalkstensplattorna. Den här terassen kallas Urban Play Garden och känns verkligen lekfull på alla sätt. Terassen finns i San Francisco USA och landskapsarkitekten är Blasen Landscape Architecture.
Foto: cover4your.comHär blir det ännu mera lekfullt. Inte min grej men kul ändå ... Floden av "tårar" skulle man ändå kunna inspireras av. Tänk en bäck av scilla i en slänt! Det skulle vara något. 
Foto: miscellaneouspics.blogspot.com
Här vill man bara slänga sig ned för det ser verkligen mjukt och inbjudande ut! Lite svårklippt kanske ... ;)
Foto: studiogblog.comHär är det nästan grafiskt i överkant. Men snyggt ändå. Skulle ändå vilja ha något som bryter av. Kanske mjuka buskage vid sidan om? Foto: okänd

Så nu vill jag veta! Vad är ert förhållande till gräsmatta? Vara eller icke vara?!

Kram, 

11 kommentarer:

Christina sa...

Har just varit ute och plockat mossa i gräsmattan! Så mycket mossa har vi, alltså en mossmatta! Riktigt mjuk och go att gå på./Lila-Christina

Anna-Maria sa...

Så lite gräsmatta som möjligt.Vi jobbar på det.Men det var jättesnyggt med gräsmattan "på höjden" i olika vinklar,kul och opraktiskt!

Anna Vattenkanna sa...

Tja, personligen har jag inget behov av gräsmatta och som du vet har vi ingen heller här hos oss. Men en välskött matta med välskurna kanter är ju ett vackert inslag om man har en normalstor tomt...

Kram Anna Vattenkanna

Unknown sa...

Här är gräsmattan endast till för barnens lek...och nu är de nästan för stora för det så...Inte kommer den utökas..så mycket kan jag garantera.
Men precis som du visar KAN man ju faktiskt använda gräs på ett riktigt snyggt,galet och roligt sätt.
Ha det bra!
Camilla

Landbohaven sa...

Gode billeder.
Jeg synes nu, at der hører en græsplæne til stor eller lille.

Lyckans lilla hus sa...

Gräsmattans vara eller icke vara... ja du, med en fullkomligt "omöjlig" skogstomt när vi kom hit till vårt hus, var det enda vi ville ha en gräsplätt att vara på. Det har vi nu en liten på framsidan efter stooor möda, och mycket besvär. Dock har jag ingen strävan efter den perfekta varianten(tror vi har mer klöver & mossa än gräs, men den är grön och mjuk i alla fall), men jag är nog inte så mycket för det perfekta över huvud taget ;).//Ha det gott! Marie

Blomkärringen sa...

Gräver helst bort gräsmattan (men får problem eftersom jag täcker med gräsklipp - hjälp alla grannar med uppsamlare.... (:D ) Härliga bilder, gillade flod av tårar även om det kanske inte är något för min trädgård.
Kul inspiration!
Ha det gott!

Sophia Callmer sa...

gräs kan vara helt fantastiskt, men jag och min man är helt överrens så lite gräsklippnigsgräs som möjligt och då är det ändå så att en bra dag tar det 11/2 timme att klippa gräset här..Gräsklippning kan också vara ett sätt att hålla naturen stången..kram Sophia

Johanna Stålros sa...

Jätteläckra bilder!!! kram Johanna

Lotta sa...

Jag behöver ha kvar min lilla badmintonplätt för formens skull. Det är den enda delen av trädgården som inte sluttar så på resten av tomten ser jag gärna att gräsdelen krymper rejält - det är så tungt och trist att dra klipparen uppför (även om det är bra för formen). Jag älskar det övre fotot. Perfekt användning av det klippta gröna tycker jag.
Kram

Helena sa...

Men vad ska man ha den till undrar jag?
Nä bort ska den på sikt hos mig!
KRAM från mig!