fredag 21 oktober 2011

Glödande höst

Ännu en dag av strålande solsken och hög luft. Smet lite tidigare från jobbet idag efter en intensiv jobbvecka. Känns riktigt skönt och välförtjänt med helg nu.


När man kommer hem möts man av höstfärger. Vårt lilla kurilerkörsbär, prunus nipponica var. kurilensis,  'Brilliant' glöder i solskenet och hortensian, hydrangea macrophylla, 'Endless summer' vill inte vara sämre.


Lampborstgräset, pennisetum alopecuroides och dvärgblodlönnen, acer palmatum 'Atropurpureum' ser ut att trivas tillsammans. Nu finns inte många blad kvar på blodlönnen. De som ligger på marken är nästan lika vackra som de som sitter kvar.


I samma rabatt står även ett litet okänt lönnträd. Jag fick det på köpet när jag köpte en pion på rea förra hösten. På plantskolan när jag ryckte med mig pionen tyckte jag den var frodig och fin men den när jag kom hem såg jag att jag ahde fått med mig en fripassagerare. Tycker inte den ser ut som en vanlig lönn, utan börjar nästan tro att det är en manchurisk strimlönn, acer tegmentosum ..? Någon som känner igen den? Den har matta blad och antydning till strimmor på den lilla stammen. När jag har googlat runt tycker jag att bladen ser mycket bekanta ut. Är det en manchurisk strimlönn så ska den även vara härdig här hos oss. Jag hade den inne i vinterförvaringen vintern som gick. Men nu har den fått flytta ut i nya rabatten. Hoppas, hoppas den klarar sig!

I helgen ska de sista lökarna ner i jorden! Kanske blir det även en tur till Plantagen för att fylla på med ytterligare några lökar från deras lökrea. 

Vad ska ni hitta på i helgen?

Kram, 

7 kommentarer:

Johnna G sa...

Jo men här ska också löken ner i jorden i helgen, hoppas jag. Sedan ska jag ta hand om tomater i långa rader :-) Köket är överfullt av tomater då jag pockade rent tomathuset eftersom Mr frost knackade på. Hoppas på fint väder med långa härliga promenader också!

Kram

Katarinas trädgård sa...

Härliga höstfärger! Jag går och väntar på att min ullungrönn ska börja "brinna"!
Trevlig helg!
Kram
Katarina

Lisa sa...

Fina höstbilder ! Jo jag borde nog sätta ner mina lökar jag också :-) Jag är alltid lika seg med det, sen får jag nästan spetta ner dem, fniss! Men eftersom min tunnelflytt gick bra så ska jag nog bära in en massa sallad och plantera i större lådor. Blir det milt kanske man kan ha sallad till december. Ha en skön helg ! Kram
Lisa/Lisas trädgård

Ranunkel i rabatten sa...

Vilka vackra gräs!

Spirande grönt - sa...

Så vackert det gnistrar och glöder hos dig!

Här är också planen att undersöka tulpanrean:)

Ha en finfin helg,
Rebecca

Christina sa...

Underbara höstbilder! Gräs är vackert, jag måste satsa lite mer på det. Jag har en liten lönn, som också har lite strimmor på stammen, det är en Acer ukurunduense.
Ha en skön helg!
Kram
Christina

Mia sa...

Såna höstfärger, det är nu jag ångrar på att jag inte har en lønn. Och din gräsvippa, charmig, den kan gärna få fröså sig i östra Norge..
Ha en fin söndag :)