söndag 23 oktober 2011

Ris och ros

Idag har jag tagit tag i en idé som jag har haft hela sommaren. Ett komplement till min silverrabatt - en GULDRABATT! :) Tanken är att här ska det verkligen lysa i guldgult av både blommor och blad. Lite lustigt är det att jag för bara några år sedan inte ens gillade gult. Men man kan väl ändra sig.

Nu förväntar jag mig nästan att jag kommer att få både ris och ros. Kanske mest ris..? Vet att det är sååå många som inte gillar gula blommor.


När jag ska gräva en rabatt så börjar jag alltid med att rita upp den direkt på gräset. Enklast är att använda mjöl. Helt naturligt och lätt att "sudda". Gnugga lite med foten bara så är det bara att rinta om. Jag gör det enkelt för mig när jag anlägger rabatter. De grästovor jag gräver loss vänder jag helt enkelt upp och ned på. Sen täcker jag allt med tidningspapper och så ett lager finjord uppe på alltihopa. Efter ett par år har allt förmultnat.


Mellan silver- och guldrabatten ska det vara en trädgårdsgång. En likadan som går rätt genom silverrabatten. Efter att jag grävt ut lägger jag sand och markduk. Sen fylls gången med grus och vackra slaggstenar som trampstenar.


Nu ska allt få vila till våren innan det roligaste av allt sätter i gång. Plantering! Men såklart kunde jag inte hålla mig helt. Har petat ned ett antal lökar, tulpaner, narcisser och vintergäck.


Så här ungefär kommer det att se ut. Bilden visar gången som går rätt genom silverrabatten.Så småningom kommer det även att bli en bronsrabatt. Men det får vänta till nästa år.

Nu kommer en liten önskan och utmaning till er! :) Tipsa mig om era bästa, snyggaste eller mest omtyckta gulblommande eller gulbladiga växter. Några har jag redan (se växtlistan nedan) men rabatten är stor och det finns plats för många sorter.

Tack på förhand!

Kram,


Växtlista


Vintergäck
Narciss 'white lion'
Flocktulpan 'Tarda'
Dvärgtulpan 'Turkestanica'

Alchemilla Mollis, JättedaggkåpaJunoiris, 
Antirrhinum Majus, Gul perenn lejongap
Astrantia major 'Sunningdale Varigated'
Aqulegia 'Leprechaun Gold' (blåa blommor... men det får vara ok ändå för bladen är så snygga)
Doronicum orientale
Hosta plantaginea 'Guacamole'
Digitalis grandiflora
Iris bucharia
Iris pseudacorus 'Variegata'

Lilium asiatica

17 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Wow, vad spännande med en guldrabatt!! Tycker det låter hur läcker som helst.
Två (ljusgula) växter som jag själv gärna skulle ha är
svavelsippa och smörboll, Trollius hybrid 'Alabaster' .
Svavelpion, kanske? Gula Dahlior?
Ska bli spännande att följa ditt projekt!
Kram Maria

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Men så kul med rabatter i guld, silver och brons hihi....... Ros från mig i alla fall. Gillar gult. Oh, jag och namn... inte bästa vänner. Men jag skulle absolut rekommendera dig att kolla upp gula austinrosor. Det finns så många vackra i gula toner. Blekgul smörboll (jag och namn.....) är vacker också. Ja, det finns förstås massor av fina gula växter. Är helt säker på att du kommer få till det riktigt guldigt och snyggt. Heja gult!!!

Vad duktig du är som orkar gräva rabatter nu!!! Härligt.
Kram
Charlotte

Anonym sa...

Kul med en guldrabatt! Och vilket smart tips med mjölet, det ska jag lägga på minnet!

Jag har blekgul sockblomma under mitt plommonträd, och den blommar så fint på vårkanten med små sirliga blommor. bladen är också jättevackra, och vintergröna dessutom. Höstrudbeckia är också fint, och bra om du vill ha nåt högt längst bak i rabatten kanske?

Kram! Hanna

Acchleja-Carro sa...

Kul ide!
Som den dagliljenörd jag är måste jag tipsa om att titta närmare på hemerocallis-släktet, där finns en massa gula varianter! Med tanke på guldtemat väljer jag att rekommendera 'Nugget' och 'Smuggler's Gold'. =)
Ha det fint! /Caroline

Ranunkel i rabatten sa...

Det ska verkligen bli kul att se din guldrabatt. Jag gillar nämligen inte heller gult. Men nog kan även jag komma att ändra mig!!! // Anna

Maria sa...

Så spännande och kul. Fattar inte riktigt vad väldigt många har ont av eller gillar inte gula blommor. Jag har gult här hemma och tycker det lyser upp så fint. Lycka till med din nya guldiga rabatt. Kramar Maria

Mia sa...

Jag har alltid gillat gult och gula blommor, den är så varm och fin i kontrast mot andra färger spec. lilatoner. En gul planta som blommade hos mig i sommar som jag tyckte väldig mycket om var gul stormhatt, en aconitum lycoctonum eller något sånt. Den har inte så intens gulfärg men var både ståtlig og vacker. Så förståss, Solbrud, Helenium autumnale Early Gold, en riktig leckerbisken, men den har inte blommat hos mig iår så jag vet inte helt hur tålig den är..
Fint kommer det oansett bli hos dig :)

Annica sa...

Jag är inte heller så förtjust i gult men om jag tittar mig runt så har det smugit sig in gult lite här och där i mina rabatter och de är alla som små utropstecken som gör att rabatterna får lite sting!! Jag älskar sommarudbeckian som slagit sig ner lite varstans. Den bildar stora fång är varm i färgen och växer i häftig former;)

Lyckans lilla hus sa...

Oj, nu blev jag inspirerad! Tack för det :-). Jag har ett antal ytor jag ska planera för...
Måste försöka komma ihåg att spana efter bilder på resultatet sen.
Ha en härlig höstdag!

Lotta sa...

Vilken underbar idé med en guld- och bronsrabatt som kontrast till din silverrabatt. Jag älskar gult och har en hel del både mer och mindre vackert. Men en som jag faktiskt är mycket förtjust i är ett gräs som heter gulbladigt storfryle, Luzula sulvatica 'Aurea'.
Minikiwi är i alla fall här hos mig alltför lättodlat. Fick slitas ut ur växthuset där det tog över allt och sen slitas ner från päronträdet som det höll på att kväva. Nu är det på väg upp i mitt älskade prydnadskörsbär, så snart slits det upp härifrån också och planteras ut i skogen.
Kram

Hans sa...

Vilken bra idé att göra varsin rabatt för silver, guld och brons.
Jag tror att det blir snyggt.
Vad vore världen utan gult?
Ha en bra dag.

Vita rosor och förgätmigej sa...

Oj, vad ni har grävt du och M... för han har väll också fått hugga i? ;0) Jag är så imponerad av er vackra trädgård! Ser så välordnad och "städad" ut låååångt bort från mitt oorganiserade kaos! *hahaha* Du får ta med dig M i sommar och komma och hälsa på oss! Tagetes bara måste du ha med. Det är ju i och för sig ingen perenn men vad tusan, här och var kan du säkert klämma ner några!

Kram gumman/ Anna

Landbohaven sa...

Smukke billeder.
Jeg holder meget af gule farver i min have. Jeg har mange men Gul Solhat er nu smuk. Jeg har også 2 forskellige Skønhedsøje, de er også bare skønne efter min mening'Held og lykke med at lave et bed med gule farver.
Tak for kigget.

Maria Hägg sa...

Hej igen!

vem gillar inte gult? Gult som är så vackert! Tycker det är en spännande idé.. Jag är dock väldigt spänd på att se din bronsrabatt. Vad använder du för blommor då? Jag tycker brons är en jättefin färg.. speciellt mot det rostiga hållet!

Om du vill vara med och imponera 2012 så är vitt och lila nästa års trendfärger.. spännande va!

ALltid lika kul att läsa din blogg!

Ta hand om dig!
Vänliga hälsningar
Maria

Lisa sa...

Jag gillar gult :-) särskilt ihop med vitt och silver. Månskensnepetan är fin tycker jag, skir och vacker och ljust gul. Echinacean, solhatten finns ju i gula nyanser också. Och Rudbeckia `Goldsturm´ klart gul med svart knapp, är så tacksam som blommar från juli och håller på än. Höstöga, Coreopsis finns i olika gula nyanser, en blekgul Moonshine är jättesnygg !
Åååh vad inspirerad jag blir av dina bilder, vill oxå gräva nya rabatter !!! Men tiden finns inte, det får vänta till ett annat år Kram!
Lisa/Lisas trädgård

Blomkärringen sa...

Det är en jättekul idé! Gult är vackert och som någon skrev är lila väldigt snyggt till. Haconechloa marcra 'Aureola' är väl nästan ett
"måste" med sitt vattenfalls lika växtsätt, gullvivor, gulsippa och min absoluta favis kombination med gult är Geum 'Lemon Drops' och en brokbladig benved Euonymus 'Emerald gold' (:D se bloggen 21 maj 2011.
Blir spännande att följa nästa år.
Ha det gott!

Rosor och ruiner sa...

Du får ris fastän jag inte gillar gult så där värst. Men daggkåpor är ju jättefina och själv har dagöga som är jättehöga, dem är från morfars trädgård så det är väl därför jag gillar dem =) men de lyser upp jättefint och är jättehöga!
Smart sätt att gräva, men är det lätt att plantera när man gör så? Och rabatten blir lite upphöjd väl? Skall i alla fall testa nästa gång, jag får alltid så mycket att ta hand om när jag grävt ny rabatt...
Oj, vad det blev långt, ha det gott!