tisdag 4 oktober 2011

Vårt okända äpple

Våra okända äpplen börjar mogna. De är fantastiskt goda att göra både mos och must på men faktiskt nästan ännu godare att äta som de är. Alla som smakar säger att de är bland de godaste äpplen de har ätit. Jag tycker absolut detsamma. De har en något syrlig smak med massor av karaktär. Vitt, ganska saftigt men ordentligt fast i köttet. Precis så där som ett äpple ska vara enligt mig ... :)De är gröna länge men nu precis när de börjar mogna övergår de i strimmigt gult och rött. Äpplen som har fått mogna helt i solen blir knallröda. De är ganska stor i storleken och det gör ju inte saken sämre.Det skulle verkligen vara himla skoj att veta vad det är för sort. Har många gånger tänkt ta med mig ett äpple till någon som kan. Men än har det inte blivit av. Någon som har en vild gissning på vad det kan vara..?
De vackra kakfatet har min kära vän Elin gjort åt mig. Visst är det snyggt?

Ha en finfin vecka!


10 kommentarer:

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vilket vackert äpple! Det strimmiga skalet gav det verkligen karaktär men jag har inte den blekaste om vad det kan vara för sort... Vad gulligt du var som länkade! ;0) Roligt att du fick mycket bär från physalisen. Kanske M har kunnat njuta av dem i sommar? Det var så otroligt roligt att få komma och hälsa på dig och M. Ett minne jag kommer att bära med mig läääänge! Förbannade mig själv över att jag glömde kameran bara. ;0) Ni är varmt välkomna hit närhelst ni vill.

Kram gumman/ Anna

Med fingrarna i (j)orden sa...

Mycket snyggt! Och härliga bilder.
Eva

Anjas Hill sa...

Tänk så roligt det vore om du fick äpplets historia?! Det ser jättevackert ut och när du beskriver smaken så blir jag lyrisk....:)!/Anja

Lotta sa...

Det ser verkligen gott ut, ditt okända äpple. Och kakfatet var underbart fint! Duktig vän du har!
Kram

Odlarlust sa...

Hej hej!

Jag är verkligen novis på äpplen men har tittat i min nyinförskaffade äppelbok :-) och en gissning med betoning på gissnig är Fagerö.
Så här står det i äppelboken:

Svensk lokalsort, troligen från 1800-talet, uppkommen på Fagerö, en ö i Mälaren, nära Frösåkers gård i Västmanland. En av pomologerna mycket omdiskuterad sort. Gustaf Lind hävdar att "Fageröäpplet såsom han länge förmodat, icke är något annat än den röda formen av Grågylling, som allmänt går under namnet Rödgylling".
Fagerös trädstam är, liksom Grågyllings, vriden, vilket kan tyda på något form av släktskap.

Frukt: Medelstor med ett torrt, segt skal och ett saftigt fruktkött med god, sötsyrlig smak.
Mognad: Oktober, går att lagra till december.
Användning: Dessertfrukt
Träd: Har ett oregelbundet växtsätt med nedåthängande grenar.
Zon: 1-4

Som sagt en gissning bara...
Hoppas att du kan få ett definitvt svar av någon som kan.
Här är en länk där du hittar Fagerö som Västmanlands landskapsäpple. Bilden där är samma som en av bilderna som finns i min bok.

Ha det fint!

/Anna

Godastunder-tokigaidéer sa...

Kak fatet är super fint. Tyvärr är jag ingen höjdare på äpplen men gott ser det ut i alla fall.

Kram Anna

Anna Vattenkanna sa...

Det låter ju som äpplenas äpple som du har! Läskande bilder och jag som inte har ngt äppple hemma och blev så suuugen. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med namn...

Kram Anna Vattenkanna

Odlarlust sa...

Oj. Missade länken. Du hittar landskapsäpplena på svepom.se. Under Verksamhet - Landskapsäpplen :-)

Hélena sa...

Har varit bortrest och läst ikapp på bloggen. Själv har jag mina sista fyra kvar från de 30 som jag gick upp när jag väntade F så jag vet vilket jobb det är...
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anonym sa...

Det skulle kunna vara Aroma. De finns i affären just nu, gå dit och införskaffa ett att jämföra med. Aroma är också enligt mig äpplenas äpple och vi har precis planterat ett träd i trädgården. Lycka till med identifieringen. Katarina