söndag 2 oktober 2011

Kärt bär har många namn

Just nu håller jag på med sista rycket i min viktnedgång. Har sex kilo kvar som jag räknar med ska vara borta om några veckor. Då har jag nått mitt mål på minus 25 kilo. När man ser det så här i skrift så känns det faktiskt ganska bra ... Jag har verkligen snart klarat mitt mål. :)

Just nu är alltså det mesta ett stort NoNo att stoppa i munnen. Inte ens frukt. Så här när jag är mitt i det kanske det känns lite tråkigt att inte få äta av alla godsaker som växer runt ikring oss nu. Men nu vill jag verkligen det här och vägrar fuska. Och faktiskt - äpplen och annat godis kommer tillbaka nästa år.

 
Får njuta av dem på bild så länge. När goaste Anna från Vita rosor och förgätmigej var här i somras så fick jag (bland annat) en frösådd physalis- eller kapkrusbärsplanta av henne. Bäret har många namn - den kallas även guldbär, lyktbär eller incabär. Min planta har gett så vansinnigt mycket bär! Och gör det fortfarande. Tusen tack, snälla, fina du!

I Colombia, Chile, Ecuador och Peru växer physalisen vilt. Inplantering för odling har skett på många håll i världen och även här hos oss går det bra att odla dem som ettåringar med gott resultat. Gott i dubbel bemärkelse.I går komposterade jag mina trötta tomatplantor så även tomater har vi gott om just nu. Så här fina - även om de blev lite små - blev mina 'Ananas Noir', 'San Marzano' och 'Marmande'. Physalisen är släkt med tomater. Det märks både på utseendet och konsistensen. Men smaken skiljer så klart.Tur att man kan göra så mycket av tomater som går att spara ett tag. Och physalisen håller sig fin ett tag till även den. För jag tänker ju inte leva så här asketiskt för all evig tid ... ;)

Nu ska jag gå och göra mig en god kopp te ... ;)

Kram,12 kommentarer:

Katarina sa...

Jag är full av beundran! Vilken karaktär du måste ha.
Kram!

Helena sa...

Bra gjort.Grattis o håll ut!
KRAM från mig!

Maria sa...

Vad duktig du är och ståndaktig får jag säga. Grattis till alla kilon. Jasså du har odlat physalis, intressant. Det visst jag inte att man kunde. Önskar dig nu en skön söndag och start på veckan. Kram Maria

Lantligt i smultronbacken sa...

Men hjälp, vad duktig du är med viktnedgången. Hur har du gjort... GI eller?
Du måste ge mig tips om hur du lyckats, jag behöver det mer än nånsin. Hur lång tid har du hållit på för 19kg?

Kram Teres

Blomkärringen sa...

Det var inte dåligt skulle aldrig klara att inte äta av godsakerna på fatet. Fina bilder!

Odlarlust sa...

Jag håller med dem ovan. Grattis till din goda karaktär och viktminskning. Jag har en del att ta tag i efter förlossning och amning...
Fina Physalis!
I morgon ska jag också ta tag i de sista av tomaterna.
Ha det gott!

/Anna

Katarinas trädgård sa...

Hjälp, minus 25 kg!!! Det var verkligen inte dåligt! Men är det något kvar av dig?!
Hoppas du når ditt mål snart!
Kram
Katarina, full av beundran

Sabelhagens Olivlund sa...

Wow, snart -25kg! Vad duktig du är, imponerande.
Vad bra att du kan tänka så att allt gott finns kvar nästa år, då är du verkligen motiverad.
Fortsatt lycka till!
Kram Maria

Mia sa...

Skryt till dig, vad du har kämpat! Nu hoppas jag att du njuter i fulla drag av att det är lättare att hitta fram till tårna igen. Skulle behöva din dunderkur här också, vad gör du för något? Här åker det meste in i munnen om dagen.. och tårna ser jag mindre och mindre av..
Physalis ser gott ut tycker jag men smaken, ligger kanske inte helt för mig.. Men jag har lust att prova så den till nästa år.
Njut resultaten :)

Lisa sa...

Grattis och väl kämpat ! Det kallar jag karaktär. Ha en skön vecka
Lisa/Lisas trädgård

Christina sa...

Starkt gjort!/Christina

Ingmarie We sa...

Fantastiskt bra gjort! Är det LCHF du kör? Jag kunde väga 5 kg eller så mindre....