fredag 14 oktober 2011

Blommig fredag - tema giftigt

Idag känns det verkligen befogat med utropet "Äntligen fredag!". Och vilken fredag. Underbar blå himmel och strålande solsken. Som vanligt på fredagar är det "Blommig fredag". Idag med temat giftig.


Jag har i flera år varit fascinerad av Änglatrumpeter och Spikklubbor. Tycker det ser så maffigt ut med de stora klockorna på riktigt stora exemplar. Alltså har jag också under flera år försökt att odla desamma. Men det blir bara pannkaka av alltihopa. Jag vet inte vad jag gör för fel. De bara viker ner sig och dör. För ett par år sen köpte jag en stor vit som även den dog. Jag blev sur och slängde hela eländet på komposten. Och vad tror ni jag hittade där i somras?! Jo - en stor och frodig planta. Som antagligen har frösått sig och tyckte att här var det trevligt att växa. Mycket bättre än hos den där bloggerskan som ständigt försökte pyssla, vattna och fjäska ...


Först tänkte jag gräva upp den och flytta in den i en kruka men sen blev jag sur och tänkte att där kan du minsann stå! Och sen har jag glömt bort den ... Och nu har jag återigen "misslyckats" för nu har frosten tagit hela plantan.

Spikklubba, Datura stramonium, är en ettårig ört som är mycket giftig. Förr var den en viktig medicinalväxt och användes bland annat mot astma. Det sägs även att spikklubba var en av ingredienserna i häxornas häxsalva. Växten innehåller flera hallucinogena ämnen som atropin, hyoscyamin och skopolamin.

Den härstammar från mellanamerika men växer naturligt även här hos oss i Sverige, då framförallt på västkusten. Spikklubba är sällsynt men trivs på öppen mark så man kan hitta den på exempelvis havstränder,  vägrenar och just då trädgårdskomposter.

Den blir från 20 till 120 cm hög och blommar hela sommaren med vita till violetta trattlika blommor. Doften är inget vidare men frukten är ganska snygg med sina långa taggar.


Fler giftigheter hittar ni hos Katarina med bloggen "Roses and stuff"!

Trevlig helg!

Kram, 

22 kommentarer:

Aquilejans sa...

Vilka jättefina bilder!
Ha en trevlig helg!
Mvh Malena

Helens trädgård sa...

Vilka vackra bilder på Spikklubban!
Ja, den är duktig på självsådd och man hittar plantor både här och där då man odlar den på frihand.

Önskar dig en trevlig helg!

Helena sa...

Men pröva igen det är inte svårt alls :-)Den gula änglatrumpeten doftar helt fantastiskt på kvällen!
Hoppas du får en härlig trädgårdshelg!
KRAM från mig!

Cika sa...

Trevlig läsning om spikklubba! Synd med änglatrumpeterna! De är så vackra när man ser fleråriga, övervintrade exemplar.
/Cika

Mia sa...

har inge änglatrumpeter själv men de är så ståtliga och vackra! och kul att läsa om spisklubban, ingen växt som jag visste nåt om innan.
trevlig helg/mia

Christina sa...

Den är så snygg spikklubban, syn att den ska vara giftig!/Christina

AnnCharlotte sa...

Men vilken överaskning. Du får väl hoppas den självsått sig en gång till.....
Ha det bra )

Katarinas trädgård sa...

Ja, ibland håller vi nog på och fjäskar lite för mycket för dem, men vissa växter vill man ju gärna ha och då blir det kanske lite mycket gullande...
Hoppas du får en ny planta nästa år!
Kram
Katarina

Anjas Hill sa...

Spikklubb och änglarna är knepiga att få blomma PÅ SOMMAREN! mina vill börja alltid blomma frenetiskt när de hamnar i källaren;)!
Roligt att du fått nu en ny planta. Lycka till med den! (Lite får du fortsätta att fjäska för den för att Datura är väldigt närings-och vattenkrävande)/Anja

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag älskar änglatrumpeter, men tycker de är lite knepigt att vinterförvara dem. De tar mycket plats. Min är inne på fjärde året nu, men i natt tror jag inte den klarade frosten. Jag var inte riktigt beredd på att det skulle bli så kallt. Fy skäms på mig!! Jag anammade också änglatrumpeten på temat giftigt.
Vilket fint inlägg du gjort!! Bilderna är så härliga.
Kram Maria

Unknown sa...

Visst är de fascinerande växter...
Har kånkat ner mina Brugmansior i källaren, Spikklubban har jag däremot aldrig provat på. Men den där med lila blommar är ju så snyygggg.

Men inte behöver du ha dåligt samvete för knölarna...de kommer när de kommer...
Ha en härlig helg!
Camilla

haspet sa...

Underbara bilder du visar på Spikklubban. Önskar dig en skön helg.// Peter

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Giftiga skönheter!Spikklubbans fröställningar är så vackra.
Trevlig helg
Birgitta

Lena/isklockan sa...

Ja visst ja....änglatrumpet är ju giftig. kom inte på det innan jag skrev inlägget. De är ju verkligen vackra.Har haft en och den blev jätte fin. Inte i år....

Kram

Livsnjutaren sa...

Jättefina blommor. Har aldrig ägt någon Änglatrumpet. Men alltid velat ha. Måste försöka snart;)
Önskar dig en fortsatt trevlig helg/Fia.

Hélena sa...

Det är märkligt det där med växter som bestämmer sig för att slå rot på ställen där det passar dem bäst. Jag slutar aldrig att förvånas och visst är det mysigt när vintersäsongen kommer. Mysigt och skönt med ett annat tempo i trädgården.
Ha en underbar helg!
Kram Hélena

Unknown sa...

ja sådär kan naturen bete sig =)
jag gör som jag vill stil över din änglatrumpet =)
trevlig helg
susanne

Merja sa...

Fina bilder på spikkubban! Hade en violett förut. Undrar om jag kan ha några frön kvar i mina gömmor...måste kolla upp det.
Trevlig helg

Suss o Kai sa...

Ibland lyckas man och ibland går det åt skogen :) Kram Suss

Gela sa...

Du skriver så bra, sitter här med ett leende på läpparna över kompostplantorna.. så det kan gå. Hoppas du får en riktigt fin söndag/Gela

Katarina sa...

Jag undrar så hur människor förr i världen förstod hur de skulle använda växternas gift för medicinska ändamål... Trial and error...
Ha en bra vecka!

Darren Demers sa...

Först tänkte jag gräva upp den och flytta in den i en kruka men sen blev jag sur och tänkte att där kan du minsann stå! Och sen har jag glömt bort den ... Och nu har jag återigen "misslyckats" för nu har frosten tagit hela plantan. low price lawn suits , lawn suit 2021 with price ,