lördag 29 oktober 2011

Guldrabatten

Oj så kul det var att läsa alla era glada tillrop på min gulrabatt. Trodde nog att det skulle bli fler negativa inlägg eftersom gult inte direkt verkar vara favoritfärgen ute i trädgårdssverige ... ;)

Min nya guldrabatt som jag har börjar plantera idag. 


Tusen tack för toppentips!
Och vilka fantastiska tips jag har fått från er på gula sötnosar. Kommer inte att bli några som helst problem att fylla rabatten! Några av dem som definitivt kommer att få flytta in är svavelpion, paeonia mlokosewitschii, svavelsippa, anemone x lipsiensis, och smörboll, trollius x cultorum 'Alabaster', 'Cheddar' eller någon annan spännande sort. En annan snygging i den lite blekare gula skaran är blekgul sockblomma, epimedium x versicolor 'Sulphureum'.


Jag har även fått tips på snygga dagliljor. De brukar inte gå jättebra hos mig. Men de är så snygga så jag vill nästan göra ett nytt försök. Vad sägs om hemerocallis, 'Stella D'Oro', 'Primal Scream' och 'Smuggler's Gold'?


Andra guldiga snyggingar som måste vara med är nordisk stormhatt, aconitum lycoctonum, månskensnepeta, nepeta govaniana och solhatten, echinacea 'Sunrise'.
Reafynd!
Hmm... hur ska jag få plats med alla dessa?! Kanske får hejda mig där. Speciellt som jag fyndade några plantor på rea i veckan. Brokbladigt gulplister, lamiastrum gal. 'Florentinum', ytterligare ett par plantor av det snygga mahoniabräknet, cyrtomium fortunei och en stor buske gullrips, ribes aureum. 


Jag fyndade också några tulpaner 'Golden Apeldoorn', liljetulpanen 'Sapporo' och några gula stäppliljor.

Åh, nu längtar jag till våren för att få se hur allt blir!!!

Ha en fortsatt solgul lördag!

Kram,

11 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Det ska bli så spännande att få följa din gula rabatts utveckling och visst finns det väldigt många underbara gulblommare.

Det där med att gult inte skulle vara en "fin" färg har någon trädgårdsstilpolis hittat på, förmodligen en sur och snörpig typ :-) Gult är ju glädje, solsken, inspiration och lyskraft! Mera GULT åt svenska folket!

Kramar från Anna Vattenkanna

Helens trädgård sa...

Gult är inte fult, gillar faktiskt den färgen väldigt mycket.
Vilka vackra gulblommande växter du visar och vilka fynd du har gjort.
Kommer att bli superfint i rabatten.
Trevlig helg!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ah, det kommer bli toppensnyggt. Såklart :-)) Alabaster ska jag verkligen köpa fler av till nästa år. Det är ens sån där blomma man skulle kunna ha en mindre äng av. Nordisk stormhatt fyndades här i somras till min 'vita-nära-vit' rabatt. Blommade dock inte i år.

Härlig form på rabatten också. Me like. Underbar höstbild. Så fint att ha vattnet så nära.

Stor kram
Charlotte

Hélena sa...

Åh,vad roligt med någon mer som ska ha gul(d)rabatt :-) Har missat flera inlägg eftersom jag har varit bortrest! Kolla in mina länkar http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/2011/08/tradgardsmys.html

http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/2011/08/nytillskott-kraftor-och-regn.html

Nu ska jag botanisera i alla tips som du har fått och fylla på min egen lista. Vad kul att se hur det blir.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Sabelhagens Olivlund sa...

Nu är det gula tankar för hela slanten:) Vad kul! Roligt att du tyckte om mina förslag. Jag går också och funderar i gula banor, men jag vet inte hur och vart ännu, men det har jag ju hela vintern på mig att klura på.
Kram Maria

Gela sa...

skönt att det är andra än jag som hittar rea fynd. Nu gäller det bara att få ner dom i jorden. Gult är inte alls fult!!! Hoppas du har en fin fin helg/Gela

Mia sa...

ljuvliga plantor du planterar. gulplister har jag u också, pass på, den är våldsam men stilig :)

Anonym sa...

Kul att du fick så mycket tips och att du gillade mitt om blekgul sockblomma. Det är faktiskt en av de få gula blommor jag har hos mig. Ska bli så roligt att följa din guldiga rabatt, har en känsla av att jag kommer att bli sugen på mer gult ju mer jag ser hos dig!

Ha en fortsatt fin helg! Kram Hanna

Ranunkel i rabatten sa...

Jag tror att det blir riktigt fint. Trots att jag inte gillar gult ;-). // Anna

Helena sa...

Så om jag har nån gul blomma jag vill bli av med ställer du upp ;-))
KRAM från mig!

Vardagens guldkorn sa...

Härligt med en gul rabatt! Det finns mycket fina gula blommor, mitt problem är att jag inte tycker att de passar in bland mina rosa/blå toner som jag har i större delen av trädgården. Så i våras började jag operation förflyttning. Alla rosa/blå perenner fick flytta till framsidan och sidorna på huset för att skapa plats för gula, orange och röda snyggingar på baksidan. Där planeras även för ett köksland där jag tänker att ringblommor, astrar och Zinnia kan få spraka på ifred utan att störa ägarinnans estetiska sinne (Jag har väl någon bokstavskombination som gör att jag inte klarar av att blanda hur som helst ;0)
Fick ytterligare några bra gula tips nu att ta tag i till våren! Perfekt!
Kram Linda