lördag 15 oktober 2011

Dahlior på vinterförvaring

Idag har dahliaknölarna kommit ur jorden. Det har varit några frostnätter och hela plantorna ha vissnat ned. Det gör inget att knölarna ligger kvar i marken ett tag efter frosten.Så länge det inte blir genomfruset är det inga problem. Det kan snarare vara bra för knölarna att få tillbaka så mycket näring som möjligt från plantan så att den kan buffra inför nästa säsong.Mina dahlior har varit helt makalösa under hela säsongen. Först ut att blomma är alltid mignondahlian 'G. F. Hemerick I'. Den börjar blomma redan i maj och håller i ända till frosten kommer. Otroligt tacksam dahlia.
Andra tacksamma blommare är dekorativdahlian 'Arabian Night och bolldahlian 'Jessy'. När de väl fick upp farten så bara öste de fram nya blomknoppar. Är också himla glad över 'Akita' som jag tidigare i höst utnämnde till årets dahlia här hos mig.Det finns mängder av sätt att förvara sina knölar. Säkert lika många som det finns dahliaägare. Jag förvarar mina knölar i gamla champinionlådor med löst inlindat tidningspapper runt om.


Under vintern tittar jag till dem några gånger så att de inte torkar ut helt eller ligger och ruttnar för den delen. Då finns det risk att rötan sprider sig vidare till de andra knölarna. En annan risk här hos oss är mössen. Som tur är har de senaste åren gått bra. Hoppas på samma tur den kommande vintern!

Hur förvarar ni era dahliaknölar?

Ha en finfin lördagskväll!

Kram,

9 kommentarer:

Hélena sa...

Jag har ju inga dahlia knölar. Har en längtan men har ännu backat pga övervintringen. Kanske nästa år...de är ju så vackra!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Sophia Callmer sa...

Bra ordning du har på dina! Jag brukar ha mina i gamla äpplelådor (trä) med lite sand, men jag tror jag testar tidningspapper, enklare. Problemet här är att de blir för torra eller möss. kram Sophia

Sabelhagens Olivlund sa...

Oj vad många knölar! Tack för tips på förvaring. Till våren ska jag som inte har några dahlior ännu ha riktig "dahlia frossa". Har, när jag läst alla bloggar, blivit övertygad om vilken kanonblomma detta är. Gillar verkliga Arabian Night och Jessy.
Kram Maria

Tant Otteskrufv sa...

Mina dahlior växer i krukor som jag lyfter in i källaren över vintern efter att ha klippt ner "blasten". Där står de mörkt och lite svalt. De skulle kanske bli större och finare av att växa i marken men är lätta att hantera så här.

Anjas Hill sa...

Hehhee! Här kan man snacka om någon som gillar dahlior! Själv tycker jag egentligen 'så där' - även om jag också har ett par, fast i kruka.
När jag ser din kavalkad så ser det onekligen väldigt vacket ut! (Det gör det iofs även i vår Botaniska där man har gjort en enorm dahliaplantering vilket jag gärna fotar och beundrar, men med mig hem köper jag inga....;)!)/Anja

Unknown sa...

Jag kan inte säga att jag pjoskar med dem, ruskar av dem så mycket jord det går, de får torka några dygn så ner med dem i en papperspåse i källaren....nästa gång jag ser dem är till våren....
Får nästan lite dåligt samvete när jag ser hur de egentligen SKA skötas...ska nog skaffa så där snygga namnlappar som du har.

Ha en skön söndag!
Camilla

Helena sa...

Vilken bra koll du har på dom med de fina namnskyltarna.
Jag ska oxå ha dahlior nästa år såg en sån fin som jag vart kär i :-)
KRAMAR till dig från mig!

Anjas Hill sa...

Hejsan!
Ang. förvaring av dahliknölar: En sort får 'sova' i mjuk torv, rengjorda från jord och en sort får stanna kvar i krukan och nana i källarens mörka hörn.
Vilka vackra dahlior du har!/Anja

Katarinas trädgård sa...

Nu kom jag på varför jag inte har dahlior; så där ordentlig är inte jag... imponerande!
Kram
Katarina