måndag 20 juni 2011

Tjejigt romantiskt eller bara alldeles toppen?

Sådana här dagar behövs det lite färg i tillvaron. Även om jag gillar att det regnar - det var lite för torrt innan - så finns det en gräns även för mig och mina potatisar. Nu behövs lite sol och värme igen!


Jag måste väl erkänna på en gång att rosa inte riktigt är min färg. Jag föredrar nog hellre grönt, vitt eller lila. Men jag behöver inte leta speciellt länge för att hitta mängder av rosa eller skära blommor hos mig eller i min närhet. För mig är rosa en bra "vävarfärg". Den passar som komplement till andra starkare färger som orange eller lila men även till ljusa nyanser som vitt eller ljusblått för den delen. Rosa eller skär är en blandning av rött och vitt, en ljus variant av rött kan man säga. Färgen står för kärlek och ömhet, men är inte lika passionerat som rött. Ordet rosa användes för första gången i slutet av 1600-talet och kommer från det latinska ordet "Roseus" för ros eller rosig. Rosa förknippas med kvinnlighet, känslighet, lugn, harmoni och avslappning. För att få den rätta romantiska känsla rekommenderas att använda rosa blandat med vitt. Färgen uppfattas som tjejig och kanske lite barnslig men så har det inte alltid varit. I den västerländska kulturen på 1920 till 1940-talet ansågs den rosa färgen vara lämplig för pojkar eftersom den relaterade till rött och var därför mer maskulin. Den blåa färgen däremot ansågs lämplig för flickor eftersom det var en mer känslig och prydlig färg. Efter 1940-talet blev det precis tvärs om och det håller i sig än i dag. 


Lite kuriosa är att de flesta flamingoarter är rosa på grund av rosa pigment i maten de äter. 1931 fick ledaren i det italienska cykelloppet Giro d'Italian bära en rosa ledartröja. Att färgen blev rosa var självklart. Arrangören RCS Sport ger ut den den dagliga sporttidningen Gazzetta dello Sport, tryckt på just rosa papper.

Ha en fin och färgglad vecka!

Kram,

7 kommentarer:

Lone sa...

Hej Anna-Karin.
Tak for en fin lektion ud i det rosa ... Meget smukke blomster.
God mandag.
Kh Lone

Anna Vattenkanna sa...

Ja du, jag har också ett tveeggat förhållande till rosa... men som komplementfärg är den toppen i trädgårdssammanhang.

Det finns ju så många olika rosa nyanser... de som drar åt lite starkare nyanser, åt cerise, gillar jag skarpt! Eftersom jag har väldigt mycket grönt i min trädgård behövs det lite starkare färger på blommor tycker jag.

Kul med färgfunderingar!

Kram Anna Vattenkanna

Gela sa...

Men vad intressant, där fick jag lära mig mycket nytt. Rosa är inte min favoritfärg men inser att jag har rätt mycket som är rosa i min trädgård och visst är det vackert.Ha en fin dag/Gela

Trädgården på Höjden... sa...

Rosa är inte min färg i vardagen men i trädgården gillar jag den. Och nu har jag lärt mig lite mer...

Åsa

Hanna C sa...

Intressant om rosa och jättefina bilder!
Ha det gott

Johanna Stålros sa...

Så fin bilder, och vilken fin liten färglektion du har här!j ag har en fråga till dig vad heter de som är på bild nr 14? eller 3:e bakifrån;) Kram Johanna

Lotta sa...

Vilken rolig lektion! Jag hade ingen aning om att rosa varit 'manligt' en gång i tiden. Jag kan inte säga att jag tycker illa om någon färg utan det är ju kombinationer som kan bli hemska. Rosa däremot, som du säger, passar ju till allt.
Kram