torsdag 9 juni 2011

Nyinflyttade i Landet Krokus

Nu när försommaren äntligen är här så blir det många besök i handelsträdgårdarna. Ibland lyckas jag ta mig därifrån utan att någon endaste liten växt får följa med hem. Oftas inte. Ännu lite roligare är det med besöken i andras trädgårdar. Även då har jag haft lyckan att få med mig några nykomlingar hem. Det resulterar i en hel del nyinflyttade i rabatterna och jag tänkte att det var dags att presentera några av dem.

I silverrabatten har den söta lilla vita tolvgudablomman, Dodecatheon dentatum, bosatt sig. Hon trivs bra i vanlig trädgårdsjord men vill gärna ha lite extra vatten under blomningen. Själva blomman ser nästan ut som en cyklamen och har lite lustigt bakåtvikta kronblad. På sommaren efter blomningen vissnar hela bladrosetten ned och plantan vilar till nästa år. Hon kommer närmast från Mobackes i Bollnäs.


Vita tolvgudablomma, Dodecatheon dentatum


Efter att ha varit på besök hos goa Anette med bloggen Dagens bästa bild fick dessa stiliga ungdomar följa med hem. I trapprabatten har unga herr purpurviol, viola adunca, 'Purpurea' bosatt sig. Blommans färg är ljuslila och han blir ca 15 cm hög. Trivs som allra bäst i halvskugga och är härdig till zon 4 och tål tydligen en del torka.


Efter en del dividerande och en liten kompromiss fick den rödblommande dubbla blåsippan, Hepatica nobilis 'Rubra Plena' tillstånd att breda ut sig i silverrabatten. Egentligen är den rabatten bara för vit- och blåblommande växter. Men eftersom det precis hade flyttat in en liten familj med ungerska blåsippor precis i krokarna så adopterade de strax lilla fröken 'Rubra Plena'. 


 Purpurviol, viola adunca, 'Purpurea' och blåsippa, Hepatica nobilis 'Rubra Plena'

Även dvärgmandeln, Prunus tenella, följde med hem från Anette. Dvärgmandel är en upprätt, tätt förgrenad buske som blir 1-1,5 meter hög. Blommorna sitter ensamma, och öppnar sig i bladsprickningen. De blir cirka 2 cm i diameter. Kronbladen är rosa, mer sällan röda eller vita och blommar i majTrivs i väldränerad, mullblandad jord och full sol.
Den behändiga storleken gör plantan lättplacerad, och den passar bra som solitär, i blandade rabatter och i stenpartier. Just nu bor hon i trapprabatten men eftersom det är skugga där fram till efter lunch så kommer hon att få flytta in i rosrabatten när den väl är på plats. 


Dvärgmandeln, Prunus tenella och kronnäva, Geranium x oxonianum 'Walter´s Gift'

Granne med purpurviolen och dvärgmandeln har kronnävaGeranium x oxonianum 'Walter´s Gift' slagit ned sina bopålar. Han blir ungefär 30 cm hög och har ett vackert bladverk med mörkare markeringar på bladen. Blommorna är ljust rosa med mörkare nerver på kronbladen. Ska klippas ner efter blomningen så kommer nya fina blad och han kan blomma om. Normal trädgårdsjord. 

Det här var några av de nya kompisarna. Fler kommer att presenteras längre fram. 

I går var ett på vänner som är journalist och fotograf hemma hos mig och gjorde ett repotage. Ska bli väldigt spännande att se vad det blir av det ... :) 

Kram till er alla fina!


5 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Grattis till din utökade växtfamilj!

Kram Anna Vattenkanna

Hanna C sa...

Det var roligt att läsa om dina nya växter. Hoppas de utvecklas fint!

Mia sa...

Så många trevliga nya bekantskaper. Tolvgudablomman är ju rent fantastisk :)

Lotta sa...

Vilka fina nykomlingar!! Den vita tolvgudablomman var underbart vacker. Den hamnade på min lista!
Kram

Stina sa...

Hej där!

Åh vad kul det är med nya växter och att gå och botanisera på plantskolor!!! Perfekt att få små bebbar från vänners trädgårdar också. Spännande med repportage - blir det något man får se? Såg din trädpion också - underbar!! (Står på min önskelista om jag hade haft bättre jord....)


Kram!
Stina