onsdag 15 juni 2011

Ytterligare några nykomlingar

För ett tag sedan presenterade jag några av de nyinflyttade vännerna i Landet Krokus. I dag är det dags för några till. 


Först ut är randgräset, Phalaris arundinacea 'Picta'. Randgräset är vildväxande i norra Asien, Kanada, USA och norra Europa, inklusive Sverige. Det blir mellan 60 och 140 cm högt och står det torrt och soligt blir bladens ränder vitare än om plantan står skuggigt. Gräset har fått sitt namn av de vita, olika breda strimmor som täcker bladen. De randiga bladen har gett gräset en hel uppsjö lokala namn och i bland annat Dalarna kallas det för "människans själ" eftersom randgräsets blad är så olika varandra som människorna på jorden - det finns inte två blad som är identiska, lika lite som det finns två människosjälar som är precis lika. (Texten är hämtad från POM, läs mer HÄR)


Tätt intill randgräset växer Veronica spicata 'Ulster blue dwarf'. Den har ett tuvigt, mattbildande växtsätt med upprätta blommande grenar. Blommorna sitter samlade i ganska täta, axlika blomställningar. 'Ulster Dwarf Blue' är en ny rikblommande och kompakt sort. Den blommar länge och har mycket mörkt blålila blomax. Den kan odlas i hela landet på skyddat och väldränerat läge men trivs bäst på torra, väldränerade jordar. Äldre plantor behöver delas och planteras om för att hållas vitala. Bäst att göra detta på våren.
Jag fick ett paket med posten med två hemropade växter från Tradera idag. Junoiris, Iris bucharia och Indiskt fotblad, Podophyllum majusDe ser inte mycket ut för världen just nu men jag hoppas på fina plantor till våren. Fler plantor är på väg från auktioner. Bland annat en lite spännande akleja. 


Ha en fin kväll!


Kram, 

6 kommentarer:

Anette sa...

Var väldigt försiktig med randgräsets placering. Det är mycket invasivt. Ränderna användes förr som inspiration till ränder till trasmattor.
Blå lilla veronikan har jag också, just nu vet jag inte var, det visar sig när den börjar blomma.
/Anette

Anna Vattenkanna sa...

Din veronica låter som en intressant nykomling...måste hålla korpgluggarna öppna. Jag tycker så mycket om veronicor så min dotter bär deras namn som andranamn!

Kram Anna Vattenkanna

Ingmarie We sa...

Visst är det spännande att buda på växter. Junogräs är det detsamma som randgräs? Jag tycker ditt gräs är finare i färg och randning än mitt. Irisar gillar jag också. Ha det så bra.

Mia sa...

Så stilige nykomlingar. Gräs är jag svag för, tycker dom är fantastiska. Och indiskt fotblad, en nyhet, men så läcker. Hoppas du visar mer av den allt eftersom den växer :)

Lotta sa...

Vilka fina nykomlingar du fått. Jag tyckte mycket om veronican. Har fått för mig att plantera in mera blått och blir lite extra uppmärksam när jag ser något fint i den vägen. Denna hamnar på min lista.
Kram

Helena sa...

Veronicor fastnade jag för förra året skaffade mig några som var nyheter för mig!Snyggt med spiror :-)
KRAM från mig!