fredag 12 oktober 2012

Blommig fredag - Ren och skär glädje

När vi var på Chelsea Flower Show i våras såg jag en ros som jag blev helt betagen av. Jag blev helt enkelt kär i den. Trodde absolut inte att den skulle kunna funka här uppe i norr hos mig. Rosen heter 'Jacqueline du Pré. Döpt efter en brittisk cellist. Hennes tragiska livsöde kan du läsa mer om HÄR.
Gissa då hur lycklig jag blev när jag hittade den på Trädgårn i Söderfors. Nu finns den här hos mig och jag är så glad över den söta rosen med de fantastiska ögonfransarna. Att den dessutom har en magisk doft gör det hela ännu bättre.Nu är den inte riktigt härdig här utan rekommenderas till zon 3. Men det har jag inte berättat för den. Så snälla - säg inget till den!

Och visst är den lite skär..?! ;) Ren och skär gladje.

Fler inlägg på temat hittar du hos Hélena/Bland rosor och bladlöss.Ha en finfin helg!

Kram,

32 kommentarer:

Lena/isklockan sa...

Den är ju helt underbar med sina ögonfransar. Men vad heter den ??

Kram

Anette sa...

Lycka till din ögonfransade ros!
Önskar dig en underbar om än kanske något frostig helg!
/Anette

Hélena sa...

Så otroligt söt och vacker! Tänk att man kan bli så förälskad i en växt och i synnerhet i en ros. Förförande! Jag ska inte skvallra, jag lovar.
Ha en härlig helg!
Kram Hélena

Meta sa...

Den var jättevacker förstår att du föll för den. Du får väl täcka den så fixar det sig nog, även hos dig som inte har zon 3. Lycka till.
Kram Meta

Katarina sa...

Vill också veta! Vad kallas skönheten med de långa ögonfransarna?
Ha en bra helg.
//Katarina

AnnA sa...

'Jacueline de Pré' är namngiven efter en brittisk cellist, som fick MS, med ett hastigt sjukdomsförlopp, och dog rätt så ung. Rosen är skör i växtsättet, men har underbara "ögonfransar".
Trevlig Helg på dig!
hälsn
AnnA

trädgårdsdrömmar sa...

Jag lovar jag ska inte berätta .Den är verkligen fin.Trevlig helg.

Malin sa...

Mina läppar är förseglade..
en sådan raring den där rosen. Jag förstår din kärlek till den. Vilket snyggt bladverk också.
Grattis!
Malin

Veronica sa...

Hehe! Jag skvallrar direkt! Hallå du kommer inte överleva här! Du är inte tillräckligt hård för att klara det! Du är en mes! Inte tuff nog! ( det brukar funka! För att få fram: djävlar jag ska visa att jag kan)

Ha en go helg :)

Veronica sa...

Hehe! Jag skvallrar direkt! Hallå du kommer inte överleva här! Du är inte tillräckligt hård för att klara det! Du är en mes! Inte tuff nog! ( det brukar funka! För att få fram: djävlar jag ska visa att jag kan)

Ha en go helg :)

Lantloppan sa...

Hej. Vilken vacker ros! Det är fint när blommorna får namn efter någon, känns som att man får en speciell relation till dem då :-)
Ha en bra helg, jag hoppas på sol!

/Liv

Sabelhagens Olivlund sa...

Grattis till Jacqueline du Pre! Hon är ljuvlig med sina ögonfransar. Jag har räddat livet på min nu i höst och flyttat den från sitt inklämda liv mellan Irma Och Maidens Blush. Nu kommer den med nya skott:)).
Jag håller tummarna för att den överlever och lovar att inte yppa ett ljud om din zon:)).
Ha en fin helg.
Kram Maria

Bettina Bäck sa...

Mycket förföriskt blick! Och så roligt att ha varit på Chelsea, det är en sak som jag går och suktar efter. Något år ska det bli av!

AnnCharlotte sa...

Så vackert med de rosa ögonfransarna. Förstår att du blev kär.
Ha det bra :)

Trädgården på Höjden... sa...

Så underbart att få in en "cellissa" i trädgården. Cello är mina drömmars instrument som jag provat på litegrann och helt klart kommer att återkomma till. Det blev bara en hel massa sång, tvärflöjt och piano där emellan! Cellons klang har en väg rakt in i hjärtegropen. Vacker, vemodig och så innerlig. Precis som hösten :-)
Tack för dina rara ord. De värmer så.
Kram i fredagskvällen
åsa

Hällan Visningsträdgård/Ulrika sa...

Vilken skönhet! Blir något att prova nästa år, jag gillar verkligen dom enkla rosblommorna och doft vill jag ha. Tack för tipset!
Ha en bra helg!
Ulrika

Ninnis sa...

Över mina läppar kommer intet ljud...otroligt vackra bilder och tolkning...=)

Trevlig helg !

Kram Ninni

Berit sa...

ÅÅÅÅ den vill jag också äga:) Man ska aldrig tala om för någon växt var dom bor...
Ha en underbar dag!!

Anonym sa...

Mobackes i Bollnäs säljer också den rosen och säger att den ska klara zon 4. Hoppas dom har rätt för den är såå vacker. Min syster köpte den i somras och det blir nog ett exemplar här också, så snart jag hittat rätt plats för den. Trevlig helg! / Tina

Lotta 8`) sa...

Åh.. så fin! Nu blev jag allt lite kär..... jag älskar enkelbladiga rosor med ögonfransar och köper någon varje år, kanske skall jag prova din skönhet?

och det som man inte vet, har man inte ont av, så jag hoppas den klarar sig. När jag köpte en klätterväxt som jag just nu inte kan komma på namnet på... hos Mandelmans, så fick jag rådet att gräva ned/lägga över massa sand kring rötterna, gärna höja upp planteringen med sand, för att dränera och att den skulle klara vintern bättre, så det provar jag i år. Jag har grymt blöt och hård lerjord som inte är bra för övervintring av känsliga växter. Man får prova sig fram :)
Ha en skön helg ♥

Ulrika sa...

Ja den är jättefin! Den funkar här hos mig så den är nog härdig till Zon 4!

Lycka till med din ögonfransade dam!

Kram Ulrika

Gunilla sa...

En fantastiskt fin ros, jag förstår att du föll för den.
Jag tror säkert att den älskar att bo hos dig.

Trevlig helg

Leena sa...

Underbart vacker! Väl värd att fjäska med lite, det är de ömtåliga växterna som man älskar mest tror jag. Speciellt när de är så vackra som denna skönhet.
Ha en fin helg!

carinaon sa...

Åh, den är ju fullständigt bedårande! Hoppas den ska trivas hos dig.
Kram Carina

Ingmarie We sa...

Underbart vackra Jacqueline! Så roligt att den trivs hos dig. Bädda nu in den ordentligt för vinter. Ha en skön söndag.

Monica sa...

Håller med övriga talare :) Så otroligt vacker ros. Jacqueline hamnar på Vill ha, listan ....
Tjingeling

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Väldigt vacker, förstår att du föll.
Ha det gott
Birgitta

Marianne sa...

Min är också inköpt på Mobackers, så jag tror att den klarar vintern här...har kupat upp ny jord runt omkring som skydd. Och... planterat Narcisser runt för att förvilla hungriga rådjur. Tack själv för igår.

Christina sa...

Vilken underbar ros! Visst är den lite skär!/Lila-Christina

Luna Ek sa...

Gud så söt! Zonindelning är inte så kinkigt som förr. Det beror mer på förhållandena just på platsen om det är skyddat och dränerat. Så lycka till med din ros.
Luna

JennieS sa...

Helt ljuvlig! Grattis! Och Lycka till.

Törnrosa sa...

Förstår verkligen att du föll för hennes charm.
Ha det bra.
Törnrosa