tisdag 14 augusti 2012

Tusen trädgårdar, tusen frågor

Nej då.. riktigt så många frågor var det inte... :) Det var snarare några frågor som återkom under hela helgen så jag passar på att sammanställa dem här.

Den växt som fick flest frågor var gul stäppliljaEremurus bungei (syn. Eremurus stenophyllus). 




Den har gula blommor längs en upprättstående stängel och gråblå, mycket smala och spetsiga blad. Jag berättade för flera att den fanns i flera höjder och nu när jag läste på lite mer så ser jag till min glädje att den jag har endast blir 60-100 cm hög. Det passar mig bra eftersom det blåser rätt mycket här ute vid havet.


Stäpplilja, Eremurus bungei, i närbild.


Precis som flera av er påpekade så är de inte så härdiga, de flest stäppliljor klarar bara zon 1. Tyvärr visade sig inte heller gul stäpplilja vara så härdig. Jag har hittat olika bud. Från zon 2 till zon 4. Här hos oss har den i varje fall klarat en vinter.

En växt som jag fick nästan lika många frågor om var höstvädden (eller fältvädd som den också kallas) Scabiosa columbaria 'Barocca'.


Höstvädd, Scabiosa columbaria, 'Barocca' i närbild. 



Höstvädden är en kompakt planta med lång blomningstid. Ljusgrönt, krusigt bladverk. Attraktiv för fjärilar och bin. Trivs bäst på lätt, humus- och näringsrik, kalkhaltig jord. Jorden måste vara väldränerad då plantan inte tål fukt vintertid. ENligt Trädgårn i Söderfos är häridgheten C = Kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge.

De fotbollsstora torra fröställningrna kommer från överblommade stäpplökar, Allium christophii, 'Albopilosum'. En vårlök med blommar i lila, lite metallisk färg. Blommorna som kan bli närmare 20 cm i diameter består av en stor mängd små stjärnformade blommor. Den har stadiga stjälkar och blir inte högre än ca 50 cm. Vill växa i ett soligt läge med näringsrik, väldränerad jord. Härdig i stora delar av landet. Den finns hos bland annat odla.nu


En stäpplök som precis håller på att slå ut. 

En stäpplök i blom.

Stäpplök i närbild.

Den här söta är inte en Mose brinnande buske som många trodde utan ett sommarljus, gaura lindheimeri

Sommarljusgaura lindheimeri.


Sommarljus har långa, tunna grenar med små fjärilsliknande blommor i rosa eller vitt. Enligt vad jag har läst ska den vara perenn bara i mycket skyddade lägen i sydligaste Skåne. Men nu har det gått bra att övervintra den även här i Hillevik. Jag täckte den med minst två dm löv i höstas och så är det ju extremt väldränerat här hos oss. Plus att sommarljuset är placerat i en upphöjd rabatt med mur runt omkring. Förhoppningsvis klarar den sig även i fortsättningen nu när den har etablerat sig. Trivs bäst på ljus och solig plats. Bör hållas konstant fuktig. Tål dock lätt uttorkning.

Sommarljus och stäpplök.


En annan vit skönhet som fick många frågor var vitlysingen, Lysimachia clethroides. Vitlysing är släkt med praktlysing men inte på långa vägar så invasiv som den är. Vitlysing är en perenn växt med höga spiror som längts ut i toppen blir en aning böjd. Spirorna får massor av små vita blommor och blommar på senare halvan av sommaren.Vitlysingen blir upp till 80 cm men det finns även mindre, knubbigare sorter som är lite nyare. Tyvärr är de nyare varianterna inte lika härdiga som den vanliga vitlysingen. Mina är av den lägre sorten så även dem har jag vintertäckt ordentligt. De klarade sig fint och blommar på andra sommaren nu. 

Vitlysing, Lysimachia clethroides. 

Vitlysing är annars härdig i hela landet och vill stå i sol till halvskugga i fuktighetshållande jord. De gillar inte att torka ut. Däremot vill de bara ha sparsam gödning under växtsäsongen. På hösten får bladen jättefina färger och blommorna fortsätter tappert att blomma.


Vitlysing med höstfärger.


Flera av er får inte lavendeln att överleva. Eftersom det är en medelhavsväxt får man försöka efterlikna det växtförhållandet så mycket det bara går. Lavendel växer naturligt på soliga sluttningar på kalkrik berggrund. Försök att odla den på ett så soligt ställe och öppet eller luftigt ställe som bara går på tomten för att hålla svampsjukdomar borta. Jorden bör vara genomsläpplig, sandjord med kalk.

I Landet Krokus odlar vi 'Munstead' och 'Hidcote Blue'.

  
Lavendel, liksom flera andra medelhavsväxter, älskar kalk. I leriga jordar har den svårt att överleva våra bistra vintrar, speciellt om den odlas på plan mark där vatten lätt blir stående. Testa gärna att odla den på en växtplats där vattnet kan rinna av, kanske en upphöjd bädd. HÄR kan du läsa mycker mer om lavendel. Texten är skriven av Lisbeth Flising, en trädgårdsvän till mig. I Landet Krokus odlar vi 'Hidcote Blue' och den något mer härdiga 'Munstead'.

Den blå, lite skira växten under äppelträdet är en blå stenkyndel, Calamintha nepeta. Som flera av er nämnde och som man kan utläsa av namnet är den släkt med nepeta. 

Blå stenkyndel, Calamintha nepeta.


Stenkyndel trivs i sol till halvskuggiga lägen. Växer bra i såväl kalkfattig som kalkrika jordar. Den doftar ganska starkt om man smular bladen mellan fingrarna och den uppskattas mycket av bin och humlor. Vinterhärdig med täckning. 


Blå stenkyndel i närbild.



På vår trapp står en lyckoklöver som många tyckte var himla snygg. Det tycker jag också. Det latinska namnet är oxalis och namnsorten är 'Iron Cross'. Lyckoklöver går att övervintra inomhus i ca 5 graders värme. Inget vatten under vintern då det finns risk att rötter och rizomer ruttnar. Till våren planteras den om i ny jord innan den får komma ut igen. Det är första året jag har en lyckoklöver men jag ska definitivt prova att övervintra den.





Den ros som fick flest frågor var 'Flora Danica'. Det är en tehybridros från Poulsen Roser i Danmark. Bladen är gråaktigt gröna till mörkgröna, glänsande och läderartade. Unga blad är mörkt rödbruna.




'Flora Danica' får mycket stora blommor som är tätt fyllda. Blomfärgen är persikotonad, bleknar till ljust orange med laxrosa ton och doftar ljuvligt av frukt, lite apelsin tycker jag. Den blommar rikligt och nästan oavbrutet, från juli till senhösten.


'Flora Danica'. 


Den dahlia som väckte störst uppmärksamhet heter 'Explosion'. Ett namn som passar riktigt bra tycker jag. 

Dahlia 'Explosion'. 

Den blomma som såg ut som cigarrtoppar heter trollrudbeckia, Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'. Trollrudbeckian blir ca 100 cm hög och blommar i juni-augusti. Blomman är en hög svart kolv som är omgiven av gröna foderblad. Den är mycket uppskattad av våra humlor och blommorna är även hållbara som snittblommor. Kallas också för Grön Trollkarl eller rudbeckiahatt. Trivs i soligt till halvskuggigt läge. Härdig perenn.

Trollrudbeckia, Rudbeckia occidentalis   


Den här var tidigare okänd för mig men tack vare Eva, som var här och hälsade på i helgen så vet jag nu att
det är en vildmorot, Daucus carota. Tusen tack för det, Eva!

Både före och efter blomningen är vildmorotens blommor ihopdragna .

Vildmorot är en tvåårig, styvhårig ört som kan bli nästan en meter hög. Blommorna är vita förutom mittblommorna som ofta är mörkt purpurröda. Vid blomningen är blomflockarna platta och utbredda, men både före och efter blomningen är de ihopdragna vilket är karaktäristiskt för arten. Vildmorot förekommer ända upp till Uppland, och nu då även i Hillevik. Den gillar torr och öppen mark, i ängar, backar och vägkanter. 

I mitten sitter det mittblommor som är mörkt purpurröda vilket
gör att det är lätt att känna igen  arten. 

I köksträdgården växte även en sockerärt, Pisum sativum som fick mycket uppmärksamhet. Sorten heter 'Shiraz'. Blommar med tvåfärgade blommor som nästan ser ut som luktärtor. Efter blomningen bildas de mycket mörka, fantastiskt vackra och goda ärtskidorna.

Blomma på sockerärten 'Shiraz'. 

Skörda skidorna när ärtorna är små och outvecklade, hela skidorna kan ätas som de är i sallader alternativt wokas. De kan naturligtvis också kokas men förlorar då sin färg. Ett tips är att lägga den på grillen. Då kommer den söta smaken fram ännu bättre samtidigt som de behåller färgen.




En annan växt som fick frågor i köksträdgården var bondbönorna. Förutom kål och potatis så är bondbönor det godaste jag hittar i min köksträdgård. Vill verkligen inte vara utan dem. Jag odlar två sorter. Dels den rödblommiga 'Crimson flowered' och dels den helt fantastiska 'Threefold White'. Den kan jag verkligen rekommendera! Jag brukar fräsa på bönorna med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar. Passar bra att äta till det mesta.

Bondböna 'Threefold White'.

Slutligen tänker jag berätta hur jag övervintrar mina kronärtskockor. På hösten innan frosten gräver jag upp plantorna och placerar dem i varsin hink. Sen åker de in i garaget. Där är det mörkt som i en jordkällare och +-0 grader. Där får de stå och vissna ned under vintern. De får inget vatten förrän det är dags att väcka dem till liv i april. Då tar jag in dem i ca 20 graders värme. Varje år är de lika fulla av löss och varje år verkar de överleva. Efter fem år är det dags att kassera plantan så jag sår nya småplantor varje år. Den äldsta plantan jag har är inne på säsong fyra nu och det blir fler skockor än någonsin. 




Den vanligaste frågan - eller snarare ett konstaterande - var ändock: Här lägger du ned MYCKET jobb?! Ja, jo, det gör jag väl. Men det är mitt absolut största intresse, alltså inget jobb. Och det finns inte många andra ställen jag hellre skulle vilja lägga min tid på än här i den egna trädgården i Landet Krokus.

Finns det fler frågor är ni välkomna att höra av er! Lämna kommentar här nedan eller maila ak@landetkrokus.se

Och återigen - tusen tack för att ni kom och förgyllde min helg!

Massa kramar!


6 kommentarer:

Veronica sa...

Tack för en lärorik läsning! Som manna från himlen kom svar på fler av funderingarna jag haft.... :)

Vitlysingen är underbar! Jag planterade stenkyndel i våras och trodde den var fullt härdig. (enligt info från plantagen) som vanligt kan man inte lita på dem... Men nu vet jag bättre :)

Anette sa...

Känner igen det där med tusen frågor;))
Stenkyndeln och lavendel trivs bra i min leriga jord. Sommarljuset överlevde någon vinter. Vitlysingen var invasiv på förra stället.
Höstvädden gav mersmak!

Såg du att GD igår hade delar av telefonsamtalet jag fick efter deras blunder? I samma som du kommenterade dina dagar, med en fin bild på glada dig!

/Anette


Ing-Mari sa...

Intressant läsning, man lär sig nått nytt varje dag.
Jag täcker inte min Stenkyndel och den trivs och växer enormt. Jag bor i zon 2 och 3 på vissa ställen i trädgården.
Följer din blogg och dina projekt i din fina trädgård och det tackar jag för att du delar med dig av.
Ing-Mari

Spirande grönt - sa...

Så många fina bilder!

Ha en finfin onsdagkväll,
Rebecca

Anna sa...

Jag såg att du hade nån växt bla under äppelträdet med stora blad som var väldigt sträva på undersidan vilken växt är det om du kan förstå min beskrivning??!!

EuroFlorist ombud sa...

Underbara och inspirerande bilder :). Glad sommar.