lördag 25 augusti 2012

"Har du sett älskling! Det blommar överallt!"

För några kvällar sen kom maken in efter att ha varit ute och stängt av vattenkranen åt mig. Det var i skymningen precis efter att solen hade gått ned. Han lät alldeles lyrisk.

"Har du sett älskling! Det blommar överallt i rosengården!"
"Ehh... jaha? Mer än vanligt?"
"Jaaa! Det bara lyser!!!"

Han hade upptäckt det där magiska. När alla vita blommor verkligen ser ut som små fyrbloss i dunklet. Jag bara log och tyckte det var underbart att han såg samma sak som jag. Annars tror jag mest att han tycker att det är en grön massa med ljusare prickar här och där.
 De som hade imponerat mest var tydligen pysslingnävan, Erodium reichardii, 'Album'. Den ser kanske inte mycket ut för världen under dagarna. Men i skymningen då lyser den verkligen. Är jätteglad över den lilla sötnosen.

   


'Jacqueline du Pré' hjälper även hon till med sin lyskraft. Som den busken har växt i år! Måste vara den ros som har växt allra bäst.Den ros jag har varit mest missnöjd med är 'Stanwell Perpeptual'. Som den har bråkat med mig med alla typer av ohyra. Inte har den velat blomma heller. Förutom allra längst ned mot marken. Men där syns ju inga blommor. Men nu så. Nu blommar den med sina papperstunna kronblad. Allt är förlåtet!
En ros som jag gillade "på pappret" var 'Pascali'. Alltså blev det en planta när vi var i Söderfors i våras. Sen när jag kom hem så kollade jag upp den lite mer och jag tror inte jag läste ett endaste gott ord om den. "Tråkigt växtsätt." "Fula rosor." "Fula blad."

Men alltså! Huuur kan man tycka illa om den här rosen?! Inte en endaste liten bladlöss har varit på den. Inte en stekel. Och hon bara blommar, och blommar, och blommar! Och jag tycker att hon är riktigt snygg med sin klassiska rosform. I solnedgången är hon bara för ljuvlig. Inte ens spöregnet rår på henne. Hon får bara några små rosa regnfläckar.


Andra ljuvligheter i rosengården är luktärtorna. De doftar i kapp med rosorna och jag känner mig supernöjd med valet av sorter. Båda sorterna kommer från Rara Växter. Texterna har jag lånat från Rara Växters hemsida. Här ovan syns 'Kings High Scent' i kvällssolen.

Lathyrus odoratus, 'Old Times'
Utsökt vacker luktärt vars lime- och krämvita blommor har en mycket svagt blå mönstring. Denna luktärt är en av världens mest väldoftande.

Lathyrus odoratus, 'Kings High Scent'
Mycket vacker luktärt vars extremt väldoftande blommor är vita med svagt violetta kanter. Denna luktärt, i konkurrens med 'April in Paris' och 'Old Times', vara en av världens absolut mest väldoftande luktärtor. 
'Old Times' Fick inte riktikgt den färg jag hade trott men den är fin ändå. Och doftar ljuvligt!Strax ska jag få besök från Hedesunda. Det är Maud och Connie som kommer och kikar på trädgården. 

Ha en finfin helg!
7 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad härligt att mannen är med på noterna:)). Nävan är jättesöt. Vilka underbara luktärtor, jag har inte sått på några år. Men nästa år då så ska här sås:)). Vacker Stanwell P du har, min blommar bara vid marken.
Ha en trevlig trädgårdsdag.
Kram Maria

Marina sa...

Luktärter är underbara! Jag fick köpa färdiga plantor i år eftersom min sådd misslyckades. De doftar inte så mycket som dem jag brukar ha. Som tur var fick jag till slut en nyinköpt fröpåse att gro (ja, inte påsen alltså men fröerna)och i dem är där doft så som det ska vara.

Jag gillar Pascalirosen. Har två.

Den där pysslingnävan är ju söt. Kanske ska titta efter en sådan i morgon på trädgårdsdagen jag ska på.

Ha det bra!

Charlotta sa...

Vita blommor i kvällningen är verkligen vackert! Och så fina bilder du visar.
Ha en skön fortsättning på helgen!

Camilla sa...

Den där pysslingen är ju verkligen ögongodis. Ska genast googla. Upplevde samma sak med sambon igår, fast då nere på ängen.

Ha en trevlig kväll!

Hélena sa...

Blir alldeles glad när jag läser ditt inlägg :-) Så underbart när man upptäcker det magiska med trädgård. Som vanligt otroligt vackra bilder.
Många kramar!
Hélena

Tant Otteskrufv sa...

Kul att han fick nya trädgårdsögon! Nu kan ni gå ut och stänga av vattnet iho,p och sniffa och se :)Och så rätt med Pascali, man ska testa ibland och inte bara gå på omdömen någon annan skrivit.

Ea sa...

Hej, såå vackert, jag har också sått luktärt från rara växter I år, hela 17 st, haha, fick dille!
Jag undrar över färgen på old times, vill du beskriva den? Eller ännu hellre ett foto😊