tisdag 21 augusti 2012

Shoppingglädje för en trädgårdsnörd

I torsdags var jag och besökte en av mina absoluta favoritplatser - Trädgår'n i Söderfors. Trevligare, mer påläst och mer serviceinriktad personal får man leta efter på en handelsträdgård. I alla fall om man kommer från trädgårdens skymningslandskap Gästrikland. Dessutom är det fina plantor och jag får alltid den hjälp jag behöver.
Oavsett om jag har kommit på besök i monsunliknande hällregn och + sex grader eller som i torsdags - ljuvlig sommarvärme och strålande sol - har de som äger Trädgårn'n varit på lika gott humör. Det enda som är negativt är att det alltid blir för dyrt. ;)


En galet stor spikfuchsia. Jämför med krukan med sommarblommor vid sidan om ... 

Clematis, tillsammans med rosor och perenner är Trädgår'ns specialiteter

Jag var på jakt efter rosen 'Munstead Wood'. Som jag har berättat tidigare finns det inte mycket plats över i min lilla rosengård men tre platser har jag hållt för tre alldeles speciella favoritrosor. 'Leander', 'Munstead Wood' och 'Burgundy Iceberg'. Hade en 'Burgundy Iceberg' förra sommaren men den frös tyvärr bort för mig i våras. Men skam den som ger sig.

Någon 'Munstead Wood' blev det inte. De var slut sen länge och det är ju förståeligt. Så snygg som den är. Men till min glädje fanns istället 'Burgundy Iceberg'. Jag kanske inte tycker att det är den vackraste rosen totalt. Ett ganska gängligt växtsätt och inte så vidare spännande bladverk. Lite mellanmjölk nästan. Men färgen på rosen! Galet vacker! Har lärt mig i helgen att inte alla 'Burgundy Iceberg' har den där mörka snygga, färgen som jag gillar. Vissa blir rosa eller till och med vita. Det är för att rosornas mutation fortfarande är ganska instabil. Nu hoppas jag innerligt att just min rosplanta har den där mörka, härliga färgen. Än så länge blommar den inte utan står i knopp.


'Burgundy Iceberg' 

Förutom 'Burgundy Iceberg' blev det (som vanligt) en hel hög med plantor - precis som du förutspådde Ruben. ;)

Praktklockan 'Fuji Pink'Praktklockan, Platycodon grandiflorus, 'Fuji Pink' har precis rätt färg och rätt önskemål om läge för att passa perfekt i den kommande bronsrabatten. 'Fuji Pink' blir ungefär en halvmeter hög och sätter igång blomningen i juni. Om man kontinuerligt plockar bort vissna blommor förlängs säsongen och den kan blomma ända tills första frosten. Praktklockan vill ha väldränerad jord och trivs bäst i full sol, men de rosa varianterna kan blekas av att stå i full sol hela dagen.
En annan söt rosa princessa till bronsrabatten är knippgentianan, Gentiana asclepiadea 'Pink Swallow'. Självklart gick det inte att lämna den heller. Mitt exemplar står i full knopp och kommer att blomma lite senare i höst. Jag har flera sorters blå gentianor och gillar dem alla lika mycket. 
Tidigare i våras planterade jag en clematis 'Josephine' i skuggrabatten. Nu är det ingen riktig skuggrabatt just i den delen där 'Josephine' står utan sol stora delar av dagen. Hur som helst så ville jag fylla på med ytterligare en clematis som skulle matcha henne. Inte helt lätt att välja mellan de hundratals och åter hundratals sorter som finns på Trädgår'n. Jag fick gå på känsla helt enkelt. Den som jag direkt föll för var den storblommiga japanska clematisen ´Omoshiro´. När jag sedan fick samma råd från Per på Trädgår'n så var det inte mycket att fundera på. Googla på henne så får ni se en riktig snygging! Hoppas de blir ett vackert par.


Förra sommaren blev grekisk lövkoja och ett luktolvon i höstskrud en av de snyggaste och mest oväntade matchningarna. Ville gärna ha den färgprakten även i år så våras sådde jag mängder av grekisk lövkoja i doftrabatten. Inte en enda planta blev det. Precis varenda en blev uppätna av någon slags larv. Alltså var jag på jakt även efter något som skulle kunna fylla det fula hålet i doftrabatten, som skulle dofta gott och som dessutom skulle hålla ut under en lång höst. Det blev mexikansk kolibrimynta, agastache 'Tangerine dreams'.  Har haft kolibrimynta tidigare och vet att den inte är speciellt långlivad. Men ack så snygg där mellan överblommad lavendel, silverpäron och en rosablommande kärleksört. 


Som om inte denna shoppingglädje vore nog så avslutades torsdagskvällen med ett besök hemma hos Maud och Connie i Hedesunda. Men mer om det kommer i morgon! 

Ha en fin eftermiddag!

Kram, 
11 kommentarer:

MyGarden sa...

Det ser ut att vara ett livsfarligt shoppingställe :-) Den rosa praktklockan är ju hur söt som helst och rosen - vilken underbar färg. Jag hoppas att din nya ros får den rätta djupröda färgen.

Ruben sa...

Ser man på, ser man på! ;-)
Först måste jag tacka för namnet på blåklockan. Jag har inte lärt mig namnen på de olika blåklockorna ännu, men jag jobbar på det. Var tvungen gå in och rätta i min egen blogg. Jag har den blå, som jag drivit upp från frö, men det tog sin lilla tid!
Skaffar jag en fuchsia blir det garanterat en spikfuchsia.
Burgundy iceberg är verkligen fin med de ljusare kronbladskanterna.
Googlade på clematisen, men den hade så många olika utseenden på bildern, så jag vet inte vilken som är den rätta, eller om det kan variera, jag får vänta på dina bilder! (Men alla var vackra)!

Ha det gott!
/Ruben

Anjas Hill sa...

Anna-Karin,köpte du den där krukan med fuchsian?
Det är många plantskolor och gardencenters som som har insett att det går att tjäna mycket pengar på oss trädgårdsnördar. Jag kan tänka mig att pröjsa någon gång, när jag vet att växten kräver olika nergikrävande resurser och lång utgvecklingstid och kanske dessutom svår att få tag i men, jag känner mig kallsinnig inför en kruka rosenskära för 200 spänn, vilket jag såg här om gången./Anja

Anette sa...

Söderfors är ett favoritställe. Lite avis på dig som varit dit och fått så mycket fint med dig hem.
Spikfuchsior hittade jag för 19:-/st på köpis i Valbo.
'Omoshiro' knoppas nu. Jag trodde den var förlorad.
/Anette

Spirande grönt - sa...

Jag är också tokkär i min lilla gängliga 'Burgundy Iceberg':)

Ser onekligen ut som härlig shopping.

Ha en finfin tisdag,
Rebecca

Helens trädgård sa...

Det är lätt att handla(för)många växter i handelsträdgårdar som har kunnig och inspirerande personal.
Gillade dina val av växter och Rosens färg var supersnygg :=)

Ha det bäst!

Hélena sa...

Burgundy Iceberg var helt bedårande! Flora Linnea har Munstead wood i sitt lager och det är så enkelt att handla därifrån. Mina MW är köpta via Flora Linnea och de har tagit sig fantastiskt bra. Blommar hela tiden! Det är ännu roligare att läsa dina inlägg nu när jag har varit i din trädgård. Bilderna blir så mycket tydligare :-)
Många kramar till dig!
Hélena

Inger sa...

Trädgårdens skymningslandskap Gästrikland, du är rolig du!
Är spikfuchsia poppis, hade alltid min pappa, känns lite ålderdomlig för mig men kanske på väg tillbaka?
Kram

Inger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Malin sa...

Wow vilken härlig inköpsrunda! Jo men det brukar bli dyrt när en riktigt fin plantskola skall besökas.
Kolibrimyntan är så läcker, tack för tipset!
Din blogg är så himla fin.

Återkommer gärna... Malin

Annika Christensen sa...

Vilket fint ställe! Kul när det finns kunnig personal det är ju inte längre självklart liksom.
Hoppas du har haft en skön sommar.
Annika