fredag 24 augusti 2012

Färgfyrverkerier i varma toner

Trädgården är frodigt sensommargrön just nu. Men här och där lyser det upp av varma färger. Som små fyrverkerier i varma toner. Rosa, orange, rött, purpur och lila.  
I murrabatten tar den lilla japanska blodlönnen 'Atropurpureum' för sig. Och även som stäpplöken har blommat över för länge sen får de gigantiska frökaslarna stå kvar som dekoration. Känns nästan som om de förstärker färgen från lönnen. 
En av de först växter jag planterade var ett par plantor av daglilja, Hemerocallis 'Pardon Me'. På etiketter och när jag googlar har de en mörkt varm kardinalröd färg. Precis den färgen har även den planta som står i en annan rabatt. Men just den här som är placerad tillsammans med en rödblommig stjärnflocka har liksom bestämt sig för att passa in i flocken. Som en kameleont har den bestämt sig för att ta exakt samma nyans. Nu är det första gången som just den här plantan blommar så jag vet inte om jag har fått fel eller om det faktiskt kan bli så här. Vet ytterst lite om just Hemerocallis-släktet. Förutom att de är helt ljuvliga när de blommar.
En daglilja som jag precis har införskaffat och blivit riktigt kär i är dagliljan, Hemerocallis 'Strawberry Candy'. Är hon inte söt så säg?
'Strawberry Candy' står i den slumpmässigt röda rabatten. Nu är den inte så slumpmässig längre utan jag strävar efter att placera alla rödblommande växter på samma ställe. Strax intill står den här trädgårdstemyntan, Monarda, 'Pink Supreme'. Det är en riktig trotjänare som har hängt med i tre år nu. Annars är ju myntor vara ganska kortlivade. Men den här blir bara större för varje år.
I rosengården står dahlian 'Shilo Noelle' på tillväxt. Strax slår den första knoppen ut. Blommorna ska tydligen bli galet stora. Större än ett ansikte. Hmm.. Vi får väl se hur stor den blir. Knoppen lovar gott i alla fall.


Till sist vill jag visa ett riktigt färgfyrverkeri. Det är paradisblomstret, Cleome, som verkligen skjuter raketer rätt ut i det gröna. Smugglade åt mig några stackars frön från Monets Trädgård för ett par år sen som jag sådde. Det här är alltså barnbarnet till en av dem som blommade där nere. Skapar verkligen ljuvliga färgminnen.

Vad njuter ni av just nu?

Kram,


11 kommentarer:

Hon som talar med blommor sa...

Vilket underbart minne att bära med sig från Monets trädgård! Jag har alltid velat resa dit, hoppas det blir av... Kram / Carolin

Anna Vattenkanna sa...

Snacka om wow-faktor! Första bilden slog knock-out på mig. Det mörkröda med det vita och gröna. Huset i fonden och så växterna i rabatten. YES! Så snyggt så man kan dö en smula...

Kram

Fröpåsen sa...

Så fint! Följer gärna din blogg! På den första bilden, den vita, vad är det för blomma? Den påminner om vitlysing.. Hälsningar Maria

Ruben sa...

Cleome är mycket populär i Frankrike, tror jag. Åtminstone var det där jag stiftade bekantskap med den för första gången, och den fanns på många ställen! Tyvärr lite dåligt resultat för mig, de gånger jag har sått den. Tog också fröer, men i Argentina!

Ha det gott!
/Ruben

Maribel sa...

Vad fint det är, Strawberry Candy har jag inte sett förut, den är tjusig. Ha en skön helg /Marika

Marina sa...

Wow, vilken daglilja, den första!

Underbar skärpa i bilderna också. Har du så bra kamera eller objektiv eller har du använt någon redigering?

Trevlig helg!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så vackert!! Förstår att du går omkring och njunter nu. Sensommaren är ljuvlig. Blev helt förälskad i den första dagliljan. Underbar färg. Så kul med paradisblomstret från Monet. Växter med speciella minnen eller härkomst är extra mycket värda. Spännande med dahlian. Ser nästan ut som min café au lait, fast med en annan färg. Också med overkligt stora blommor.

Kram
Charlotte

Camilla sa...

Vilken pang-bild på dagliljan som "bytt" färg. Verkligen underbart med ton-i-ton. Ha det fortsatt gott bland fyrverkerierna.
/Camilla

Inger sa...

Ja Anna-Karin, nästa sommar ska vi helt klart träffas! Andra bilden är så himla fin och färgerna suveräna.
Kram

Hélena sa...

Jag njuter ohämmat av din Strawberry Candy...så vacker!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Ann-Sofie sa...

VERKLIGEN SNYGGT! Grattis till så vällyckade kombinationer.