tisdag 28 augusti 2012

Sommarens mest tacksamma!

Sommarens mest tacksamma blomma måste vara rosenskära, Cosmos bipinnatus. Oavsett sort är de lättodlade. Nästan för lättodlade. Nästan varenda frö gror och gör det snabbt.

När de kommer ut i rabatter, krukor och urnor är de inte det minsta blyga utan tar för sig ordentligt. Hos mig har jag satt ned dem i rosengården i år för att fylla ut. Och fyller ut gör de verkligen. De armbågar sig fram och väller ut över både perenner och rosor.


'Flora Danica' kämpar för att nå ljuset mellan buskar av rosenskära. 

När jag satte ned dem i jorden var de ca 10 cm och syntes knappt mellan rosorna. Nu håller det på att bli en  rosenskäragård istället för rosengård.
Men på ett sätt är det bra att de växer så att det knakar. Då får jag en första aning om hur rosengården kommer se ut sen när rosor och pioner har växt till sig.
Tack, snälla rosenskärorna, för att ni förgyller min sommar.

Kram,

8 kommentarer:

MyGarden sa...

Vilka fantastiska foto du tagit på Rosenskärorna. Helt underbara, lika vackra som själva blommorna.
Själv har jag inte sått några i år. De kommer ändå, de är ju väldigt duktiga på att självså sig. OK med mig :-)
Kram

Ruben sa...

Cosmos är en helt fantastisk blomma, och den kan man inte vara utan!!

Ha det gott!
/Ruben

Veronica sa...

Ja, de är ibland lite fällt tacksamma att sätta! När de väl börjar växa så växer de över alla bränder! Men vackra är de :)

Villa Ryttarängen sa...

Helt makalöst vackra. Mina har inte börjat blomma ännu trist nog. Kram Pia

Sabelhagens Olivlund sa...

Så vackra bilder!! Vilken växtkraft. Jag utrotade tyvärr mina rosenskäror när jag grävde om en rabatt, så jag har varit utan dem några år. Men nya frön ska beställas, och till sommaren vill jag ha rosenskärafrossa:)). Har saknat dem:)).
Ha en fin kväll.
Kram Maria

Fröpåsen sa...

Fantastiskt, vad roligt du får dem att växa så! Just den sorten du har närbilder på har vuxit väldigt klent hos mig, så nästa år får det bli den vita varianten igen. Hälsningar Maria

Hélena sa...

Jag fick ut mina lite för sent :-) Men några har jag och de är små och söta. Hör av dig när du kan komma och hälsa på, skulle vara så roligt att få träffas igen och få lite input från dig.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Törnrosa sa...

Det är inte bara dina rosenskäror som förgyller livet, det gör också du med din goa kommentar hos mig. Och den där söta "kattplanteringen" du har idag! Hmmm. Sån skulle jag också vilja ha :)(även om jag har två katter allaredan.)
Hej från Törnrosa