tisdag 2 juli 2013

Konditori-SM

Just nu är det piontider här i Landet Krokus. Har inte jättemånga pioner men som jag älskar dem jag har. Det är nästan som att gå på kondis. Den ena gräddiggare än den andra. 

Först ut att blomma här hos mig (och överblommade sedan länge) är rosenpionen, paeonia veitchii. Den börjar som en ljusrosa knopp och blomma och går ju längre blomtiden pågår mer mot vitt. 
Sen är det den dubbla dillpionens, Paeonia tenuifolia, 'Rubra Plena' tur. Den är helt omöjlig att återge på bild men så himla snygg i verkligheten.
När den har blommat över kommer den första av två blomningar på den enkelblommande vita luktpionen, Paeonia lactiflora 'Krinkled White'. Det är inte det att den remonterar utan att de två plantor jag har - som står men hela 40 cm från varandra - blommar vid helt olika tidpunkter. Den ena plantan i början  v juni och den andra i början av juli. Knäppt men väldigt tacksamt. 
Efter den kommer en av favoriterna - luktpionen, Paeonia lactiflora 'Coral Sunset'. Den är snygg från knopp till förfall. Börjar i mörkt korallrosa och blir till slut nästan genomskinligt laxrosa som en gammal gulnande underkjol.  

För att inte tala om hur snyggt fröhuset är. Här snackar vi bakelser. Marsipanbakelser.
Så nu är vi tillbaka i nutid. Och ni vet hur favoriterna växlar medan de blommar. Just nu är nog favoriten ändå luktpionen, Paeonia lactiflora 'Top Brass'. Urfult namnt på en urcharmig och lite punkig pion. Men det bästa med den är nog ändå doften. Det är den pion som jag har som doftar starkast.
Pionen, Paeonia lactiflora 'Monsieur Martin Cahuzac' har jag köpt enbart för namnet skull. Kul med växter som heter som någon i familjen. Eftersom det är ytterst sparsmakat med namnsorter som heter Anna-Karin får det bli desto fler som heter som maken.
Sen finns det väl inte många pionälskare som inte har trotjänaren Paeonia lactiflora 'Sarah Bernhardt' i sin trädgård. Den finns även här. Trots att inte en endaste heter varken Sara eller Bernhard. 
Näst på tur står Itoh-hybriden Paeonia hybrid Itoh 'Julia Rose'. Har vansinnigt höga förväntningar på henne! De bilder jag har sett är hur vackra som helst. Nu hade jag inte kunnat drömma om att hon skulle blomma redan i år eftersom jag köpte henne i våras. Så blir hon ingen kalaspingla så förlåter jag henne nog ändå. Men visst lovar hon gott? Kanske till och med en vinnare i Kondis-SM? Lovar fler bilder när hon slår ut. 
Som ni förstår är det njutningsfulla dagar här i Landet Krokus. Det är ännu några dagar kvar till semestern men jag jobbar ungefär halvtid nu. Så det finns gott om tid att bara lukta på blommorna. 
Kram,
13 kommentarer:

Ruben sa...

De pionerna kan verkligen vara nöjda med fotografen, så fint fångade.Den vita som du kallar 'Krinkled White' tror jag att jag har (eller så heter min något annat) lika är de i varje fall.
En pion i Coral-familjen borde man ju ha. Blev helt betagen i 'Coral Charm' för några år sedan, men tror du att den har blivit införskaffad? Nej.
'Sarah Bernhardt' hade min dotter i brudbuketten, så en sådan odlar jag, och när dottern får eget hus någon gång skall den grävas upp och ges till henne.

Ha det gott!
/Ruben

Ninnis sa...

Helt underbara blommor som du fångat genom linsen...otroligt vackra allihopa...=)

Kram Ninni

Marianne sa...

Älskar din marsipanbakelse...

Maribel sa...

Helt underbara, den aprikosfärgade har jag aldrig sett förut, den är fin.De är fina allihop men den har något extra.
Ha det gott /Marika

Mia sa...

Vilket konditoribesök, praktfullt. Synd att inte doften kommer ut av PC,en också :)

Marina sa...

Vilka underbara pioner! Skulle gärna ha dem alla här.

Kram

Kristinas oas sa...

Underbara bilder! Pioner är en stor favorit här. Plockade de sista idag, nu är de överblommade och rosornas tid börjar. Underbart är kort! Kram Kristina

Veronica sa...

Det här kan man verkligen kalla Pionfrossaa!
Supersnyggt...
Jag har nog? Sara Bernhart och sen ett antal till som jag Givetvis inte vet namnet på..... Men det jag vet är att jag inte har någon dillpion ivf :) De är underbara bakelser :)

Kram

Hélena sa...

Okej, bara att titta på bilderna resulterade i en viktökning på minst fem kilo. Supersöta och supersnygga! Coral sunset... måste införskaffas. Hur har jag kunnat vara utan den så länge? Skulle vara snygg i Regnbågsrabatten!
Kramar till världens finaste!
Hélena

Grön skön passion sa...

Åhhh helt underbara! Coral Sunset står redan på villha-listan och blir nog nästa inköp av pion. Ska bli spännande att följa knoppen av Julia rose. Älskar pioner :-)

Sommarkram / Therése

Inger sa...

Hej,
jordmån och klimat kan påverka färgen på rosorna, tycker ändå min 'Frühlingsduft' hade samma färg förra sommaren, då utan sol... den skiftar ju väldigt i olika stadier. Min jord är gammal sjöbotten, tung och näringsrik. De återblommande rosorna får ofta en mer intensiv färg på hösten. Dina pioner är som bakelser! Vi hörs! Ha en bra dag!
Kram

Bettina Bäck sa...

Snurrar runt som en förvuxen humla i trädgården och sniffar på pioner. Aaaaaaaaahhhhhhh, tyvärr har jag plats för många till. (Plånboken, aj)

Tant Otteskrufv sa...

Jag säger bara....nam, nam :)