tisdag 25 juni 2013

Aklejornas tid

Just nu tycker jag nog att det är en mellantid. Alla vårlökar - nästan iaf - har blommat över och det är grönt, grönt i väntan på explosionen av pioner och rosor. Med den här underbara värmen kommer det nog bara att dröja någon dag innan de blommar allihopa. Kanske lagom till måndag då en av lokaltidningarna kommer på besök. 

Men det är inte stiltje egentligen. För kikar man en gång till ser man att det är aklejornas tid. Eller Hélenas tid som jag nog kommer kalla det i fortsättningen. Större aklejgalning får man leta efter.. ;) 
Årets favorit av mina sklejor är nog 'Winky Doubble Dark Blue and White'. Det är en fylld mörkt, mörkt blå akleja med vita markeringar längst ut på kronbladen. Sådde den för tre säsonger sedan så den tog tid på sig att blomma. Men visst var det väl värt väntan? 
I min unga trädgård har aklejorna inte riktigt hunnit korsa sig med varandra än. Spännande att se om något år vad som händer med de nya frösådder som poppat upp här och där. 


Från vänster till höger. ''Leprechaun Gold'  lila, kompakta blommor med spännande varigerat bladverk i guldrabatten. Okänd rosa snygging med mörka stammar i bronsrabatten. 'Black Barlow' i murrabatten. En blå skönhet köpt från Borealis plant (som jag tappat namnet på just nu). 'Nora Barlow' i entrérabatten.  'Snowballs' i rosengården.


Vilket väder, hörrni?! Det bara fortsätter och fortsätter. Och jag njuter. Synd bara att det är låååångt kvar till semestern.

Kram,


13 kommentarer:

Sabelhagens Olivlund sa...

Men vilken supersnygg akleja, 'Winky Doubble Dark Blue and White' är! Tycker så mycket om de tacksamma aklejorna.
Ha det gott och lycka till med lokaltidningen! Kul!
Kram Maria

Ruben sa...

"I många former trivs det sköna", var det någon som sade en gång i tiden, så sant, så sant!

Ha det gott!
/Ruben

Anna Vattenkanna sa...

Aklejor har ju allt, de är vackra, blomvilliga, hyfsat enkla att ta hand om och så gör de som de vill dessutom. Du kommer nog att få en hel del hemmasnickrade skönheter i framtiden. Kul!

Kram

Aquilejans sa...

Aklejor är en av mina favoriter;)

Marina sa...

Härligt att se aklejor igen. Här är de flesta överblommade nu. Någon enstaka kvar på varje kanske.

Det fina vädret har paus här idag och regn väntas inom någon timme. Jag som ska träna utomhus ikväll.

Kram

Zinkhjärtat ♥ sa...

Jag har frösått några sorter nu i år och det ska bli så spännande att se om de blommar nästa sommar! Det är verkligen en väldigt vacker blomma:)
Stor Kram Annelie ♥

Katarinas trädgård sa...

Näää, det är inte långt till semestern, för det är nu, hurra!!! Och mellantid är det inte heller, utan högtid, för honungsrosorna blommar, hurra igen! Men du har ju allt det härliga framför dig, inte dumt det heller.
Kram
Katarina

Maribel sa...

Aklejor är så fina, och det finns så många färger och varianter. Dina är urtjusiga. Ha det gott /Marika

Anette sa...

Aklejorna börjar ge sig nu, pionerna avlöser varandra. Tur det bara är tre arbetsdagar kvar till semestern för jag hinner inte med att njuta av allt vackert.
Tidningen, aha, det blir så roligt att se och läsa!
/Anette

Kristinas oas sa...

Många fina sorters aklejor du har. Gillade din frösådd, kul när det där man längtat efter så länge äntligen behagar visa hur det ska se ut. Kram Kristina (aklejgalning jag också)

Grön skön passion sa...

Åhh, jag som skulle fråga om den ljusrosa skönheten...Har sett den förr och tycker den skulle passa bra hos mig.

Kram / Therése

Villa Ryttarängen sa...

Jättefina är dom allihop. Älskar aklejorna som pluppar upp lite här och där när dom trivs. Busblomma! Kraaaam Pia

Anonym sa...

Aklejor är superfina tycker jag,och den mörka "Winky Dobule Dark..." ser fantastisk ut!

Lycka till med lokaltidningsbesöket, ja du börjar väl bli van!:-) Hade själv lokaltidningsbesök förra veckan, första gången för mig så det var lite nervöst, men jag hoppas att det gick bra.

Hör av dig om du fortfarande är intresserad av att komma på besök, du är så välkommen! / Tina