tisdag 4 juni 2013

En ynkapynka gul

I silverrabatten ska det bara vara vita, blå och silvriga nyanser. Därav namnet. Mellan juni och juli är den som snyggast med mängder av pärlhyasinter, blommande förgätmigej och tulpaner.
Tulpanerna har valts nog och ska bara vara så krispigt vita som möjligt eftersom det inte finns blå. Det var tre år sedan jag satte lökarna och de har snällt kommit tillbaka. År efter år. Fransiga 'Daytona', papmiga  Ivory Floradale' (nåja.. kanske inte så krispigt vit) och fräscha 'Spring Green'.
Döm då om min förvåning när det helt plötsligt dyker upp en gul tulpan. En enda. Som ett gult utropstecken.  Ett helt gäng 'Spring Green' har alltså blivit till en ynkapynka gul.
Har ni märkt något speciellt med era tulpaner i år? Har hört från flera håll att just den här vintern har spelat tulpanälskare ett stort spratt. Retades bland annat med Hélena när hon skrev att hennes tulpaner hade bytt färg och trodde nog snarare att hon hade petat ned något hon inte visste vad det var. Men här har inte petats ned något. Inte på tre vintrar. Underligt!
Just idag är vädret inte det bästa. Ingen av katterna vill gå ut. Annars har de senaste kvällarna bjudit på riktigt "Smilla-väder". +20 grader och vindstilla. Det är nästan bara då hon vågar sig, vår lilla tiger.
Kram,

12 kommentarer:

Veronica sa...

Är du helt säker på att du inte ryckt upp nån gammal gul "bondtulpan" och slängt p komposten som du sen använt att mulcha med och den lilla löken börjar växa där?

Fast jag vet inget om tulpanernas lust att förändra sig.... ;)
Kram

trädgårdsdrömmar sa...

Lite konstigt det där med växter som bara dyker upp så där.Hittade ett gäng tidlösa i en rabatt som jag inte hade satt.Och före att vi flyttade hit så fanns det ingen rabatt där.Knepigt.
Ha det fint.

Anna Vattenkanna sa...

Så ljuvligt krispigt det är i din silverrabatt. Wow!

Det där med tulpaner är inte så konstigt. De "fina" korsningarna är inte stabila/säkra - vare sig man lyckas att så frön eller med sina sidolökar. Efter ett par år kan de göra små spratt och gå tillbaka till ursprunget. Hos dig har en av förfäderna varit en gul tulpan som man kanske valt för att den varit rak och stabil i stjälken. Sedan har man förädlat vidare på denna och flera generationer senare är de gula kronbladen borta. Men som sagt, generna finns i något skrymsle och kan alltså dyka upp när löken sätter sidolökar som sätter sidolökar.

Kram

Meta sa...

så vackert du har det en härlig rabatt, Min dotter sa att det finns blå tulpaner. spännande får nog söka upp den. Jag har två svarta som har förflyttat sig till ett annat land och jag tror att det är sorken som gör det har hört om det.
ha en fin vecka
Kram Meta

Kristinas oas sa...

Så fint det är i din silverrabatt, gillade alla fina bladformer och färger du har kombinerat. Och tulpaner är bra underliga! Du får ta den som snittulpan och njuta av den inomhus. Kram Kristina

Almbacken sa...

Nu har jag läst ifatt mig på dina inlägg sen Chelsea. Det ser helt fantastiskt ut. Vita rabatten är helt ljuvlig. Underbara tulpanbilder också.

Kram,
Maria

Grön skön passion sa...

Om jag vore katt skulle jag ligga på stigen och njuta, varje dag :-)

Underbart vackert.

Sommarkram / Therése

Et nytt landsbyliv sa...

Morsomt med en liten gul urokråke i ditt blåhvite harmoniske bed. fint med forklaring fra Anna Vattenkanna også. Overraskelser som denne er jo det som gjør hagelivet litt uforutsigbart,

Carina sa...

Kul med överraskningar! Fniss, fast kanske inte i detta fallet, men glad blir man ändå av gult:)
Kram

Charlotta sa...

Ett litet gult utropstecken som komplementfärg i din rabatt (kanske inte det perfekta komplementet enl färgläran) men nog vill du spara den för att understryka alla vackra blåsilvriga nyanser. Det är nog naturens eget val att boosta din rabatt. ;)

Marina sa...

Konstigt är det med växter som byter färg men jag tror det kan hända. Jag har haft vit höstanemon som numera är rosa. Jag vet helt hundra att jag inte har glömt vad jag planterat, inte där!
Måste bero på att växter ibland är så hårt framdrivna.

Kram

Bettina Bäck sa...

Hm. Det enda jag tänker när jag ser hubbabubbarosa tulpaner och annat konstigt i min trädgård att - eh, där tänkte jag lite nytt.
Tror att man kan få sprutt på det mesta bara genom att vända runt jorden. Du har ingen granne som kastat tulpaner omkring sig? :-)