lördag 29 september 2012

Lek med färg

Jag har alltid tyckt att det ser så där härligt vulgärt ut med alla fina blommiga moodboards som dyker upp ibland på bloggarna. Alltså sådana där bilder med vad som blommar just nu. En av varje i en härlig blandning. Chopp, chopp! Bara av med blomsterhuvudena, fota och sen åker de direkt i komposten. Om de inte blir flytblommor och överlever någon dag till. Nu tog jag mod till mig och gjorde ett eget moodboard över vad som blommar sent i september 2012. Det är faktiskt mer än man kan tro. Allt i från dahlior och sommarblommor till rosor och perenner.

Vid det här laget har ni förstått att jag gillar gult och orange. ;) Soliga härliga färger som man blir glad av. Tycker om att blanda allt från ljusaste citron till mörkaste orange som går mot mörkt rött. Gult ger energi!

Gula familjen från vänster till höger: Rudbeckia, primula, dahlia 'Ninna',
linnétagetes och kokardblomster 'Lemon and orange'
Rad två: Solros 'Teddybear', ringblomma, lejongap 'Yellow Prince' och dahlia 'Explosion'
Rad tre: ros 'Linnaeus', perenn solros, nejlikrot, zinnia 'Jazzy Mixture' och en liten orange nejlikaRött är nog den färg som det finns minst av i min trädgård. Har några röd rosor och sommarblommor men inte många perenner. Tycker att rött passar ganska bra ihop med blått och lila så jag plockade in lite av det för att fylla ut.

Rödblåa familjen: Från vänster rad ett: klasgentiana, luktärt 'Cupani',
kornvallmo 'Angels Choir', anisört och blåkyndel.
Rad två: zinnia, blå pensé, bolltistel, pellargon, jätteverbena,
grå frossört och en sommaraster. Den färg som jag gissar är allra vanligast i svenska trädgårdar är rosa. Olika nyanser av rosa, ceris eller magenta. Här blandade jag in purpur, vinrött och mörkt chokladbrunt för att det inte skulle bli så gulligt. 


Rosa familjen: Från vänster rad ett: kärleksört, chokladblomma, fältvädd, fingerborgsblomma, rosen 'Burgundy Iceberg' och en kaprifol.
Rad två: luktärt, dahlia 'Smarty', höstflox, myskmalva, höstflox och oregano.
Rad tre: okänd cyklamen, solhatten 'Magnus' och rosenskäran som skulle vara 'Psyche White Picotee' men troligen är 'Psyche Rose Picotee'
.Sista moodboarden blev i vitt och ljus pastell. Perfekta kombinationer för skymningsrabatten. Vitt och pastell kanske inte är mina absoluta favoriter men visst är de söta och ger lugn i rabatterna. 


Vita familjen: rosenknopp av 'Jacqueline du Pré', nattviol, höstanemon 'Honorine Jobert', kinesisk kärleksört 'Stardust', dahlia 'Jessy' och fingerborgsblomma 'Pams choise', vit okänd dahlia.
Rad två: rosen 'Swany', sommarljus, kornvallmo Angels Choir',
pellargon 'Mårbacka', höstaster och kransveronika.
Rad tre: lejongap 'Twinny Peach', rosenplister 'Sissinghurst White', alunrot, vitlysing, stjärnpellargon 'Arctic Snow', och röllekaKunde inte med att slänga alla blommor direkt på komposten (såklart!) så jag lekte loss med att färgmatcha dem i olika små vaser. Innan jag choppade huvudena av dem. ;)

Det är ett fint och enkelt höstpyssel. Bara ställ ihop ett antal olika vaser i olika höjd på en fin bricka. Peta i ett antal blommor - färgmatchade eller inte - och njut av färgprakten.

Att leka loss så här här kanske inte till vanligheterna. Och frågan är om jag någonsin kommer "offra" så många blommor på en gång igen ... Men det är faktiskt ett bra tips för att planera sin rabatt. Vilka färger passar bra ihop och vilka passar kanske mindre bra. 
Ha nu en riktigt skön lördagskväll!


Kram,

15 kommentarer:

Anette sa...

Det blir så fint när du grupperat blommorna!
En vecka in i oktober gör jag "alltid" en "Blommar-nu-tavla".

/Anette

Marina sa...

Vilka underbara färgkombinationer du gjort. Verkligen fint!

Kram

Anna Vattenkanna sa...

Så läckert och så "lättlästa" moodboards med namnen och allt. Gillade dina färgmatchade arr också.
Kul! Jag har aldrig gjort levande moodboards men nu blev även jag sugen på att gå loss.

Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Så fint!!! Håller med om att det bär emot lite att göra levande moodboards om inte blommorna blir flytblommor, torkas eller ja används på något annat sätt efteråt. Gillar dina!!! Å så många :-))

Kram
Charlotte

Inger sa...

Imponerande, så himla många som blommar nu och så vackert du grupperat!
Kram

Anonym sa...

Så underbart fint! Kram Hanna

Emelie sa...

Så fina mood boards och brickor! De rosa & vita var mina favoriter, både färgmässigt och blommässigt. Trevlig helg!

Livet på solsidan sa...

Oj, vilken prakt! Du har verkligen mycket att välja på i din fina trädgård. Trots att det är så här i slutet på säsongen. Vackert!

Kram Tamara

Fröpåsen sa...

Vilket kul höstpyssel det verkar vara. Smart sätt att kombinera färger i en rabatt! Hälsningar Maria

Marianne sa...

Roligt att du har så många fina blommor så här sen på året. Mitt Höstsilverax, Cimicifuga simplex 'Brunette' blommar nu....och doftar underbart. (ja den har bytt namn till Acthea)

Veronica sa...

Hur kan det vara så mycket som blommar? Jag ska ut och testa hur många jag får ihop :)

Trädgården på Höjden... sa...

Vilka härliga moodboards du gjort. Jag tycker det är helt ok att samla ihop lite av allt det som växer i trädgården och arrangera för fotografering. Det är liksom en del av trädgårdsnöjet och njutningen. Och jag är nog lite av en mood board junkie ;-)
Kram Åsa

Trädgårdsliv i Norr sa...

Oj, så vackert! Tänk vad mycket som blommar hos dig ännu!

Ha det bra
/Helena

MyGarden sa...

Vilka vackra kombinationer. Och vad mycket du har som blommar nu. Kul! Jag måste nog öka på med höstblommare och nu vet jag ju vad som kan passa. Tack för jättefina moodboards.

Anonym sa...

Jättevackert! / Tina