måndag 1 oktober 2012

Det glöder i mitt lilla woodland

Hur glad jag än har varit för mitt lilla woodland under sommaren så har jag tyckt att det har sett lite grönt ut. Alltså så där jämngrönt och att ingenting riktigt bryter av. Har stoppat in fler och fler rödbladiga växter men har ännu inte känt det där lugnet som jag eftersträvar. 


Amerikanska blåbäret, Vaccinium corymbosum, 'Birgitte Blue' byter skepnad


Men plötsligt när jag kommer hem från jobbet så lyser det i alla möjliga färger och kombinationer. Blåbär, allåkerbär och dvärgastilben, Astilbe chinensis, 'Colour Flash' har blivit knalligt röda och funkiorna har antagit en guldaktig ton. Och det är bara såååå vackert! 


Hostorna lyser guldgult

Det är ju min första höst med woodlandet och alla de växter som har fått flytta in. Vissa har överaskat mer än andra. Körsbärsbenveden är en sådan. Hur har jag kunnat vara utan en sån här skönhet tidigare? Läckrare höstfärg får man allt leta efter.

Min körsbärsbenved har jag tänkt att stamma upp till ett litet träd. Den står precis bredvid den lilla barkade gången så jag tror att det kommer att bli bra. På bilden ovan har en grå frossört trasslat in sig i bladverket. Då förstår ni att lilla trädet inte är så stort än .. ;)


Finaste örhängen


Roligt med växter som har fina frökapslar också. Vita trolldruvan, Actaea pachypoda ´Misty Blue´ är en riktig pärla i trädgården. Min planta är pytteliten men om några år hoppas jag att den är lika fin som Lottas i Lottas Lund

Ormbunkarna är fortfarande frodigt gröna. och bryter av mot den murrigare bakgrunden precis som lilla lönnen 'Dissectum' som ännu inte har fått sin höstfärg. För visst får den en höstfärg?

Vet att den inte är riktigt härdig här men jag bara måste prova om det går att övervintra den. Mer skyddat läge än den har finns nämligen inte på hela tomten. 


Flikiga finblad

Zinnian 'Red Spider' har inte heller riktigt passat in tidigare. Men nu riktigt strålar hon tillsammans med sina nya färgglada kompisar.
Som sagt, jag är riktigt glad för mitt lilla, lilla woodland. Vad är ni extra glada för just nu?
Ha en riktigt bra vecka!


Kram,

12 kommentarer:

Ruben sa...

Jattevackert! Men ditt woodland har alltid varit vackert. Visst är det härligt när höstfärgerna dyker upp, ibland kanske lite oplanerade färger, men det blir alltid fint ändå.

Ha det gott!
/Ruben

Hélena sa...

Plötsligt händer det! :-) Körsbenved är jag sugen på älskar de små "lamporna". Jag är lycklig över ett paket lökar som kom idag :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Anna Vattenkanna sa...

Så fint trolleri dina växter bjuder på. Från grönt till färgsprak! Verkligen ljuvligt. Just nu... det får väl bli mina dahlior då, ursäkta om jag är tjatig men de är så fiiina.

Kram

Tant Otteskrufv sa...

Det ser väldigt inbjudande ut med dina stigar och fina växter.Just nu är jag nog mest glad åt att jag orkade och hann få ordning på komposten innan det blev ännu blötare och kallt.Och att rosen Amber Cover blommar om :)

Sabelhagens Olivlund sa...

Klart du ska vara stolt och glad över ditt fina woodland! Antecknar Körsbärsbenved på listan:)). Så söt zinnian är. Jag är glad över att rosorna blommar på och att höstsilveraxen doftar ljuvligt. Och att första frosten dröjer.
Ha det gott.
Kram Maria

Inger sa...

Jag är bl a glad åt mina funkior som flera liksom dina, har blivit härligt höstgula.
Kram

Katarinas trädgård sa...

Fina höstfärger! Själv gillar jag som vanligt så här års mina gräs!
Kram
Katarina

JennieS sa...

Hej! Hittade hit från Törnrosa. Vilka fina bilder och mysigt woodland. Jag stirrar på den perfekta ytan för ett woodland härhemma varje morgon från köksfönstret. Nån dag ska jag ge mig ut med spade och spett och plantera ut mina tankar.

AnnCharlotte sa...

Jag tycker hostorna är så häftiga när de blir så där gula och vaxlika.
Gladast för just nu är jag nog för min nyköpta mörkbladiga fläder som blommar nu fast den inte ska....
Ha det bra :)

Törnrosa sa...

Åh, ett sånt jättefint woodland du har! Och nu i höstfärger blev det ju en riktig höjdare. Vissa partier i ens trädgård är till för vissa årstider, men så, efter att åren gått och plantorna växt till sig, är det helt plötsligt en annan tid på året som gäller. Kanske är det så att det är därför det är så himla roligt med trädgård.
Hej från Törnrosa

Marianne sa...

Hej! Vi, jag och Margita ha fixat en trädgårdsvandring ala "Hemma hos", för dig....vi ses hos Marianne 10.00 på lördag den 6;e och sen blir det lillunch och visning hos Margita efter...hoppas att du ser det här i tid och att du är ledig från annat så ses vi, välkommen.

trädgårdsdrömmar sa...

Hej Anna-Karin.
Du får gärna låna bilden av Alboplenum.
MVH Gunsan.