torsdag 12 februari 2015

Brinnande dahliafeber

I somras provade jag att sätta några av mina dahlior i stora korgar. Det visade sig vara ett vinnande koncept. För som de blommade. Har inte varit med om något liknande tidigare. De dahlior som stod ute i rabatterna orkade knappt blomma. Det var alldeles för torrt.
Nu är planen alltså att få tag i fler stora korgar och sprida ut dem över altan, grusrundel men framförallt vid entrén. Där finns en yta stor som en parkeringsplats som inte används till något alls sommartid. Perfekt för en krukrabatt alltså. 

En stor dahliabeställning har redan gått i väg till bulbs.se och i år blev det varma färger, allt från aprikos till eldigt rött. De kommer passa perfekt till fjolårets storblommare G F Hemerik I. Riktiga Anna-Karin-färger som Cecilia brukar säga. ;)


Henriette, Gallery Vincent och Coupe de Soleil
Okapi Sunset, Caribbean Fantasy och Nicholas
Puerto Rico, G F Hemerik I och Ninna
Lady Darlène, Jescot Julie och Akita 

Har ni gjort era dahlia-beställningar än?

Kram,


15 kommentarer:

Anette i Torsåker sa...

Inga fler dahlior än den jag fick av dig en gång. Den mörka lilla skönheten är jag så nöjd med, namnet kan vara 'Braveheart'.
Skulle jag ångra mig så är det 'Bishop of Llandaff' som gärna får komma igen här.
Hoppsan här glömmer jag den vita fina som min yngre favoritson köpte åt mig på botaniska i Visbys försäljning i höstas och som jag tog hem i julas.

/Anette

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Skrev just ett långt inlägg här, men gick inte iväg.
Provar igen.
Dahlior provade jag med för första gången i fjol, jag hade dem i spannar, korgar och trätunnor och det var helt fantastikt. Det blommade och blommade bara mer o mer knoppar tills en tidig nattfrost tog dem.
Lätt att placera ut dör man vill ha lite blommning och att ta hand om knölarna sen.
Jag hoppas att mina kommer i år igen, jag vill ha massor.
Så fint!
Lycka till, kram Ewa :)

Sabelhagens Olivlund sa...

Wow, vilka färger. Helt underbart! Jag har inte beställt ännu, men nu är det svårt att hålla emot. Sak kika in där du beställt.
Ha det gott
Kram Maria

Marianne sa...

Fina fiskens...dahliashow, jag har massor av sorter med som vanligt blandat ihop namnen, igen. Får inte köpa nya, får inte plats!

Sofie sa...

Åh så fina färger :) Den i krukan från förra året var superfin. Får kanske testa kruka till mina detta året för mina ville inte alls i fjol. Inga nya dahlior beställda för min än, men har börjat kika runt i alla fall:) Ha det bra!
Kram Sofie

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Det här var inte schysst!!! ;) Det skulle nämligen inte beställas några. Det skulle nöjas med de som redan finns inkl de 13 mörkt röda jag fick i höstas. Men attans vad det kliar... Och korgar...

Men tack för ett härligt collage och bra förarbete :)

Kram, Carina

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Så det är i krukor/korgar man ska ha dem. Det får bli året projekt, att få till en Dahlia krukplantering. Nu blir detå shoppa lökar/knölar :)

Karin - Mina Rum sa...

Själv är jag inget stort fan av dahlior, utom möjligen de enkla varianter som du visar överst. Men kanske är det lika bra att jag inte gillar dem, det skulle vara ytterligare en sak att vårda över vintern, få att gro, blomma i tid och ta upp innan frosten. För stor arbetsinsats för min smak. Men visst kan de ge färg och "fart" åt en rabatt. .

Kram, Karin

Bettina Bäck sa...

Hm. Det kanske är dahlior jag ska ha i krukorna framför mitt hus i år? Måste läsa inlägget igen och leta efter shoppingställetips. Kram!

Cecilia i Hillsjöstrand sa...

Jajjemän, det DÄR är verkligen Anna-Karin-färger!! :D

Veronica sa...

Stefan har ju sina bebisar som han tar hand om. I år ska vi ju pausa potatislandet så det kommer bli ett Dahlia-land istället och såklart ska det beställas nya lökar :)

Galet vackra färger du valt som tema <3

Kram

Annika Christensen sa...

Ja det var en feber som smittade av sig.
Vilka nyanser!!!
Fin fint collage.
Allt gott
Annika

Anonym sa...

Så snygga dahlior, vilka underbara färger och sorter!! Och korgarna var också snygga, gick fint ihop med dahliornas bladmassa. Vi har våra dahlior i stora keramikkrukor och det funkar bra det också. Precis som du skriver är det lättare att se till att de har den fuktighet de vill ha. Bara 1,5 månader tills det är dags att börja driva knölarna inomhus... :)
Kram Kristina

Jannibele sa...

Jeg har som deg heftig Dahliafeber. Hadde samme suksess med å sette dem i krukker i fjor, pga varmen. Jeg har gjort en heftig bestilling fra bulbs.se også:) Ble lilla/rosa toner på meg. Lekre og myke aprikos/orange farger du har bestilt. Det blir et lekkert syn i sommer.
Jannicke

Rost och rädisor sa...

Vilka härliga sorter du hittat. Färgskalan är fantastisk. Det ska bli så roligt att få följa din korg- och krukodling till sommaren. Här blir det bara en mörkröd dahlia som jag även hade i fjol i stor potatiskorg. Jistanes vad jag vattnade och vad det blommade.
Allt gott
Anette