tisdag 24 februari 2015

Schyssta lökar - silverrabatten

Idag fortsätter sammanställningen över de lökar som finns i våra olika rabatter. Nu har turen kommit till den andra valören i medaljör-rabatterna - silverrabatten. Hoppas jag inte jinxar något nu för Charlotte Kalla. Hoppas ju på guld för henne idag. 

Den allra första rabatten vi anlade med ett tydligt tema var just silverrabatten. Allt ritades och planerades runt några ståtliga riddarsporrar som fanns här redan när vi flyttade in. Ett helt inlägg om hur det gick till finns att läsa HÄR
Silverrabatten i tulpantider är min favoritplats i hela trädgården. Den skira grönskan och de vita tulpanerna mot grusgången med trampstenarna av slaggsten kompletterar varandra så fint. Jag har visat hur många bilder som helst från den här vinkeln. Men jag tycker det är lika fint. År efter år. 


Eftersom silverrabatten har hängt med ett tag så har jag hunnit peta ned en del lökar. Först ut på säsongen är några blå okända irisar och så pärlhyacinterna. Det finns tre olika sorters pärlhyacinter som krigar om utrymmet; den vita 'White Magic', den tvåfärgade Muscari latifolium och vanlig blå pärlhyacint, Muscari armenicum. Den sistnämnda är den som är allra bäst på att breda ut sig och det har på kort tid blivit hela mattor av pärlhyasinter. 


Här finns även en ätlig stjärnhyacint. Jag har faktiskt inte provat hur den smakar. Kanske får testa till våren. 
Ätlig stjärnhyasint, Muscari latifolium, poetnarcissen 'Actea' och snöklocka


Några poetnarcisser 'Actea' och snöklockor finns här också. Snöklockorna vill inte riktigt trivas. Första året blommade ingen. År två var det två stänglar och så förra året blev det hela tre stänglar. Kanske behöver de tid på sig för att gilla läget?  'Mount Tacoma'

De tulpaner som finns i silverrabatten är alla vita. Hösten 2013 satte jag ett gäng 'Mount Tacoma' och när de blommade såg de nästan ut som stora bomullstussar på håll.


'Spring Green', 'Daytona', Tulipa humilis violacea pallida och 'Mount Tacoma'


Andra sorter som har funnits med från början och som jag också fyller på med kontinuerligt är 'Spring Green', 'Daytona' och den botaniska tulpan, tulipa humilis violacea pallida. Den är ju inte helt vit men passar perfekt i silverrabatten. Helst vill jag ha många, många men de är lite för dyra för min plånbok för att kunna göra massinköp.

Svartlök, stjärnlöken och vit jätteallium 'Mount Everest' i knopp och full blom
Svartlök och stjärnlök satte jag redan första året och de kommer troget tillbaka. Precis som den vita jättealliumen 'Mount Everest'.Stjärnlöken drar iväg på höjden och vi är inte riktigt överens men eftersom den är så vacker har jag inte hjärta att ta bort den.


När jag kikar på bilderna så kan man väl sammanfattningsvis säga att jag verkligen inte behöver fler blå pärlhyasinter men gärna fler tulpaner och narcisser. Kan vara bra att lägga på minnet inför höstens löklista. 

Hur är det med er? Gör ni lökplaner? 


Kram,
Löklista 2014
Botanisk tulpan, tulipa humilis violacea pallida
Iris, iris reticulata ’Katharine hodgkin’
Krokus,crocus biflorus ’Blue pearl’
Pärlhyacint, muscari armeniacum ’Peppermint’
Svartlök, allium nigrum
Tulpan, tulipa, 'Spring Green'


Löklista tidigare
Botanisk tulpan, tulipa humilis violacea pallida
Iris, iris reticulata
Narcissus poëticus 'Actea'
Naciss-tazetten 'Sir Winston Churchill'
Pärlhyacint, Muscari latifolium
Pärlhyacint, Muscari armeniacum
Pärlhyacint, muscari aucheri ’White magic’
Snöklocka, Leucojum vernum, 'Gravetye Giant'
Stjärnlöken, ornithogalum pyramidale
Svartlök, allium nigrum 
Tulpan, tulipa 'Mount Tacoma'
Tulpan, tulipa 'Ivory Floradale'
Tulpan, tulipa, 'Daytona'
Tulpan, tulipa, 'Spring Green'
Vit jätteallium, allium,  Mount Everest
Ätlig stjärnhyacint, Camassia quamash


Tidigare inlägg om schyssta lökar:
Murrabatten
Vita rabatten
Rosengården
Doftrabatten
Bronsrabatten

11 kommentarer:

Lykkelig i hagen sa...

Dette var en nydelig fargeblanding! Jeg har ikke tenkt så mye på fargekoder i bedene mine. Kanskje jeg kommer til å gjøre det senere, foreløpig setter jeg blomster der det er plass. I fjor spiste hjorten mange av tulipanene mine, så i høst kjøpte jeg heller andre løker. Ha en fin dag videre! Hilsern Anne-Kristin

Karin - Mina Rum sa...

Vad härligt att ha en plats i trädgården som man är så där supernöjd med. Det måste ju kännas bra med tanke på vilket jobb som lagts ned på rabatten också.

Härliga vårbilder!
Kram

Veronica sa...

Joo, nuförtiden gör jag faktiskt lökplaner. Förr vågade jag inte för rådjuren käkade alltid upp allt men sista åren har de inte härjat så mycket. Men jag fokuserar inte på dyra tulpaner utan köper billiga sådana och försöker annars få blomning av narcisser och allium och andra som inte lockar lika mycket.
Det känns så skönt nu när dagarna blir längre och solen till och med lyser lite då och då och på söndag är det Mars... Det är väl en vårmånad... Visst?

Kram

Maribel sa...

Oh vad jag gillar din silverrabatt, vackert, och tack för tips för många nya favoriter, alltid kul att läsa om vad som lyckas och inte. Har försökt med snöklocka ett antal gånger, och de finns kvar något år men sen är de borta, dags att köpa nya lökar. Ha det gott!

martinealison sa...

Bonjour,

Une très belle note d'optimisme... Demoiselle Printemps fait son entrée en fanfare avec ces magnifiques fleurs...
Très belles photos.
Gros bisous ♡

Sabelhagens Olivlund sa...

Så himla fint! Tycker så mycket om att läsa om dina rabatter, så snygga lökar du har.
Jag har långt kvar hos mig innan jag kommer upp i din lökstatus:)
Ha det gott
Kram Maria

Unknown sa...

Verkligen alltid lika kul att titta in hos dig och dina fina rabatter. Blir så inspirerad och inser att jag nog måste bli lite bättre på att planera. Jag brukar ha en plan när jag beställer lökar men när de sen ska ner i jorden så blir det oftast en annan :-)
Ha det bra!
Katarina

Annika Christensen sa...

SNYGGT!
Men hur många rabatter har du egentligen?
Allt gott
Annika

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Jag kan inte se mig mätt på din silverrabatt i vår skrud. Jag har försökt att göra något liknande men du skulle verkligen få dig ett gott skratt om du såg resultatet!!! En förhöjd odlingsbädd med ett äppelträd i mitten och i sällaskap av massa med ogräs pga att jag var alldeles för lat när jag anlade den.
Hälsning An angel at my table