tisdag 10 februari 2015

Schyssta lökar - doftrabatten

Då var det dags för ännu ett inlägg i lökarnas tecken. Idag är det dags för den så kallade doftrabatten. 

Doftrabatten kom till efter ett avsnitt i Trädgårdsmåndag/onsdag/fredag (vilken dag den nu gick under den säsongen) där fokus var på en sommarblommande doftrabatt. Vi hade en plätt över som kantades av en lavendelhäck och då passade det perfekt att göra om plätten till doftrabatt. 
I doftrabatten finns förutom lavendelhäcken och några väldoftande perenner och liljor ett silverpäron 'Pendula', ett luktolvon och en blodfläder. Ända sedan jag grävde rabatten var jag bestämd på att där skulle finnas hyacinter. Ursnygga 'Woodstock' fyller jag på med varje år för hyacinter kommer inte tillbaka hos mig. Tidigare har jag blandat dem med vita 'Carnegie' men i höstas valde jag istället cream-gula ’Yellow Queen’ till sällskap. 

'Woodstock' och 'Carnegie', 'Jeanne D'Arc' och 'Pickwick'
Narcisserna 'Sir Winston Churchill' och 'Trevithian'En rabatt utan krokus här i Landet Krokus är ju ingen rabatt och i doftrabatten finns randiga 'Pickwick' och vita 'Jeanne D'Arc'. De finns i många andra rabatter också men jag gillar dem verkligen. 


'Trevithian'


Och vad vore en doftrabatt utan narcisser. Här finns ännu inte så många, så det är höstens stora fundering - vilka fler narcisser som ska få sällskap med knalligt gula 'Trevithian' och den lite snällare 'Sit Winston Churchill'. Enda kravet är att de ska ha en särskilt god doft. 

Har du något förslag på älskvärda narcisser? 


Kram,Löklista 2014
Hyacint, Hyacinthus orientalis ’Woodstock’
Hyacint, Hyacinthus orientalis ’Yellow Queen’

Löklista tidigare
Krokus, Crocus biflorus, 'Pickwick'
Krokus, Crocus biflorus, 'Jeanne D'Arc'
Hyacint, Hyacinthus orientalis ’Woodstock’
Hyacint, Hyacinthus orientalis 'Carnegie'
Narciss, narcissus, ’Trevithian’
Narciss, narcissus, ’Sir Winston Churchill’


Tidigare inlägg om schyssta lökar:
Murrabatten
Vita rabatten
Rosengården


4 kommentarer:

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Mm, kan nästan känna dofterna ända hit. Försöker själv att få in så mycket doft som jag kan i vår trädgård. Det uppskattas både av oss människor och alla surrande insekter. Jag kommer antagligen komplettera med fler doftisari rabatterna i år :)

Almbacken sa...

Åh, så härligt med en doftrabatt. Ljuvliga bilder! Jag blir alldeles prillig av vårlängtan.

Kram,
Maria

Trädgårdstid sa...

Vårhärligt! Jag tror att jag också har satt Woodstock i en blandad lökrabatt hos mig, får se hur det blir när de tittar upp. I narcissväg har jag bara 'Bridal Crown' som jag tycker är superfin, men skam till sägandes så vet jag inte om den doftar eller inte...!
Kram
Elin

Anonym sa...

Tack för tips! Ska kika närmare på Bridal Crown. :)