tisdag 3 februari 2015

Födelsedagspresent för en blomsternörd

När jag fyllde år i höstas fick jag en bok av min syster. En bok av det lite mer exklusiva slaget. Jag önskar mig alltid trädgårdsböcker men just den här hade jag inte väntat mig; ett nytryck av Robert John Thornton’s The Temple of Flora.
Den första utgåvan av The Temple of Flora kom redan 1799. Mellan 1798 och 1807 graverades och färglades sammanlagt trettiotre botaniska tryck. Tanken från början var att det skulle ha blivit sjuttio men brist på intresse gjorde att hela idén fick avslutas i förtid. Som tur är kom i alla fall dessa första trettiotre i produktion.
Robert John Thornton var utbildad läkare med ett alldeles särskilt intresse för botanik. En av hans stora förebilder var Carl von Linné och man kan ju gissa Thornton hade en ambition att etablera sig bland de största.
Illustrationerna är vansinnigt vackra och jag skulle mer än gärna ha dem hängandes på väggen. En av favoriterna är tulpanen. Annars är det mest exotiska växter som är avbildade, alla lika vackra med romantiska bakgrunder.

Det ska faktiskt finnas några få exemplar av originaltrycket ute i världen. De är självklart extremt eftertraktade och dyra samlingsobjekt. Just den här versionen som jag fick är en reproduktion av ett av de finaste fullständiga originalexemplaren, tillhörande Missouris botaniska trädgård i St Louis.

Tack kära syster för den fina presenten!


Kram,


4 kommentarer:

Bellas Lantliv sa...

Vilken jättefin present!

Anonym sa...

Vilken jättefin present, kul att känna vingslagen genom århundradena, även om det är ett nytryck. Oerhört vacker illustration, hade också gärna haft den på väggen.
Kram Kristina

Annika Christensen sa...

Det var en fin present du fick.
Härligt att ha en syster som verkligen kan överraska.
Ha många sköna soffstunder med den.
Annika

Trädgårdstid sa...

Kul med presenter som verkligen uppskattas - och det är klart att du gjorde med denna!
Riktigt snygg färg på väggen också, perfekt grön nyans.
Kram
Elin