onsdag 18 februari 2015

Schyssta lökar - bronsrabatten

Sammanställningen av tulpanblomningen fortsätter. Kan tänka mig att ni börjar bli less på mina tulpaninlägg nu ... ;) Eller så spär jag bara på vårlängtan. Just idag känns det verkligen som om våren är på ingång. Och i morgon ska det bli ÄNNU bättre väder. Bättre=många plusgrader.. ;) Jaja, just det här inlägget blir inte superlångt. Lovar!


Vi har kommit fram till medaljör-rabatterna och först ut, som sig bör, är bronsrabatten. Den anlades så sent som december 2012 och har därför inte riktigt hunnit etablera sig ordentligt vilket syns tydligt på bilden ovan. Även här satsades på masseffekt av ett fåtal sorters tulpaner. I bronsrabatten blev det  'Apricot Beauty' som kändes helt klockren i färgen och en sort till. Det är precis den här rosa jag vill ha som komplementfärg i bronsrabatten. En ljuvt rosa som ska bryta av mot det lite hårdare metalliska nyanserna brons, koppar, rost och brunt. 


Samma vackra nyans som 'Apricot Beauty' har, har även pärlhyasinten 'Pink Sunrise'. Den upptäckte jag för något år sedan och har fyllt på med några nya lökar varje höst. Det blev fler av den i höstas. 

Men så var det då den andra tulpanen, 'Menton Exotic'. Verkligen en jättefin tulpan, absolut. Men kanske inte ihop med brons, rost och andra bruna nyanser. Det skar sig ganska rejält. Kommer de tillbaka får de bli till snitt. 
 'Menton Exotic' i full blom och i nästan utslagen knoppIstället har jag gjort ett nytt försök med den vackraste tulpan jag någonsin sett - ‘La Belle Epoque’. Bildgoogla får ni se. Förra gången jag satte den kom det inte upp en enda. Men skam den som ger sig. Petade även ned ett antal ‘Malaika’, syn. ‘Bruine Wimpel’ i härligt brunrosa nyanser. 

Men även om det skar sig å det gnissligaste, var det ganska härligt ändå på något vis! Eller vad säger ni?


Löklista 2014
Pärlhyasint, muscari armeniacum ’Pink Sunrise’
Iris, iris stolonifera ’Zwanenburg beauty’
Rosa tidig blåstjärna, Scilla bifolia, ‘Rosea’
Tulpan, Tulipa, ‘Malaika’, syn. ‘Bruine Wimpel’
Tulpan, Tulipa, ‘La Belle Epoque’


Löklista 2013
Tulpan, Tulipa'Menton Exotic'
Tulpan, Tulipa,  'Apricot Beauty'
Pärlhyasint, muscari armeniacum ’Pink Sunrise’
Hundtandslilja, erythronium dens-canis ’Rose Queen’


Tidigare inlägg om schyssta lökar:
Murrabatten
Vita rabatten
Rosengården
DoftrabattenKram,

8 kommentarer:

Isas Trädgård sa...

Kan aldrig bli för många tulpaninlägg - vi är svältfödda på vårblommor !
Såg inget som skar sig - bara väldigt vackra tulpaner och så den där lilla pärlhyacinten som direkt åkte upp på min lista - visste inte att det fanns rosa !
Ha det så gott !
Kram/Isa

Marianne sa...

Så ljuvlig den rosa pärlhyacinten är och så fint fångad av dig på kort....mums!

Sabelhagens Olivlund sa...

Är så glad över att du delar med dig av alla dina lökväxter, uppskattas mycket. Jag ska läsa mer grundligt och skriva upp en annan dag, är helt slut i huvudet idag:)
Apricot beauty hade jag en gång, men den försvann. Tyvärr. Får köpa den på nytt. Pärlhyacinten är det snyggaste på länge:)
Ha det gott
Kram Maria

Mejrams! sa...

Underbara tulpaner i helt ljuvliga kulörer och den där rosa pärlhyacinten har funnits på min lista ett tag. Nu blev jag påmind och habegäret vaknade till liv igen. Tack för den fina inspirationen. Kram Merja

Annika Christensen sa...

Du kan visa hur många tulpanbilder till vill för de är så finta. Särskilt kombinationerna.
Allt gott
Annika

Katarinas trädgård sa...

Supersnygga färger! Men så svårt det är att få till snygga kombos när man inte kan lita på färgerna på förpackningarna, grrrr! Bättre att testa dem i kruka först.
Jag håller tummarna för våren!
Kram
Katarina

Felix sa...

Dina rabatter är fantastiska! Men oj så mycket jobb med att gräva ner alla lökar... ;-)

Vårvinterhälsningar
Elisabet

Anonym sa...

Kan inte bli för många tulpaner i februari, det är nu vi behöver dem som mest. :)
Kram Kristina