torsdag 14 februari 2013

X-faktor - röd eller orange


Idag tänkte jag faktiskt återberätta en liten historia från i somras. Jag frösådde dahlia för första gången och fick en glad liten överraskning. Överraskningen passar dessutom extra bra in till dagens X-faktorutmaning hos Anne/Moseplassen. Dagens färg är röd eller orange.  
Förra våren provade jag alltså för första gången att fröså dahlior.Det är ju ett litet experiment och man har inte en aning om hur de kommer att bli. Det blev massor av små plantor och de flesta sålde jag på loppis eller gav bort till vänner. Tre små rangliga plantor behöll jag. När så äntligen blommar på den första dahlian slog ut blev jag så nöjd, så nöjd med resultatet.
Plantan hade massor av knoppar och bladen gick från grönt till nästan rödsvart. Stjälkarna går i samma rödsvarta nyans som bladen.
Men se på färgen på blomman! Från ljusgula strimmor på orange botten till mörkt blodröd längst in mot mitten. Aj lajk! Hoppas nu att den överlever där ute i vinterförvaringen. Namnet då? Ja, eftersom det var en okänd mix döpte jag den efter min hjälpreda i trädgården som ett litet tack. Den kommer att få namnet 'Ninna'.

Ninna var vad min lillebror kallade sig själv när han var liten och inte riktigt kunde prata än. Han kallade mig (Anna-Karin) för Nanna och vår syster (Kristine) för Ninni. Helt logiskt kallade han då sig själv för Ninna. Hälften från mig och hälften från syster. Fint va?! :) Tack bästa lillebror för all hjälp genom åren!


Dahlia 'Ninna'

Nu hoppas jag att även de andra två kommer att hinna blomma kommande sommar. Kanske, kanske blir de lika snygga som 'Ninna'. Kanske blir det en Nanna och en Ninni ... 


Stora allahjärtansdag-kramar, 

9 kommentarer:

Berit sa...

så snygg den var!!
Ha en underbar hjärtans dag!!

Anne Marit Telle Sæta sa...

Jeg har dahlia dille og elsker denne blomsten! Å så frø er spennende, har man plukket frøet selv er det ennu mer spennende. Håper denne skjønnheten overvintrer !
Lykke til!

Annette Lund Andersen - Eventyr Haver sa...

Hvor er det nogle flotte billeder og en skøn skøn dahlia du har med i konkurrencen. Virkelig godt

Haveknus Annette

Aud sa...

Ai laik tu:-D
Nydelig farve på denne, her har du vært heldig med sådden må man si.
Lykke til i X faktor:-)

Fröpåsen sa...

Hihi :-) kul inlägg.
Jag har också fått samma aha-upplevelse när jag sådde dessa Bishops children som jag har för mig de heter. Bladverk och knoppar är nästan lika snyggt som blommorna själva!
I år ska jag försöka ge mig på att så fler dahliasorter, för det går ganska snabbt från frö till knöl.
Kram Maria

Hélena sa...

Så snygg den är och berättelsen är underbar. Lite roligt att så något och inte riktigt veta hur det kommer bli.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Ranten sa...

Lekker : ) Lykke til!

Helens trädgård sa...

Det blev en lyckad sådd från dina Dahliafrön.
'Ninna' var jättefin!

Lycka till i tävlingen!

Önskar dig en härlig Alla hjärtans dag!

Kristinas oas sa...

Vilken fin berättelse och vilken fin dahlia! Lycka är verkligen när en fröplanta visar sig vara en okänd skatt! Lycka till i x-factor!