måndag 4 februari 2013

Blått är flott att mixa

Blått är en sådan där färg som jag tror att jag inte har någon annan stans än i Silverrabatten. Men när jag gick igenom sommarens bildbank för ett par veckor sedan insåg jag att det faktiskt finns en del blått. Både här och där. 

Den blå färgen står för stillhet, lugn och tradition. Färgen associeras ofta med djup och stabilitet och symboliserar tillit, lojalitet, visdom och förtroende. Det är exempelvis ingen slump att banker och försäkringsbolag ofta använder den blåa färgen i sitt varumärke. Om man använder för mycket blått kan det uppfattas som kyligt eller avståndstagande. I sovrummet däremot är blå en bra färg eftersom den är lugnande.I medelhavshörnan växer det en häck av lavendel som gränsar till trapprabatten. Just där de möts samsas lavendeln 'Hidcote Blue' och en vit stjärnflocka med okänt namn.  
I samma rabatt, lite tidigare på säsongen, minglar sig ogräset bergklint tillsammans med allium och irisen 'Flavescens' som en katt bland hermelinerna. Den får stå kvar, efter hårdhänt tuktning, just för att den blå färgen lyfter fram resten.
På engelska används ordet "blue" för känslor som nedstämdhet eller sorgsenhet. Blue används även för att beskriva det svårbeskrivliga blå i musikstilen "blues". På tyska kan blå syfta på att en person är kraftigt berusad. På svenska kan uttrycket "blåögd" betyda att man är naiv, oskyldig eller godtrogen.

I trädgården tycker jag att blått är en jättebra vävarfärg. Det passar till det allra mesta och lugnar liksom ned färgsättningen. Allra bäst gillar jag den förstås tillsammans med vitt och silver - precis som jag har tänkt i Silverrabatten.
Här ovan blått i form av kantnepeta och ätlig stjärnhyasint och vitt i pionerna 'Krinkled White' och den fyllda tovsippan  'Flore Pleno'. Det silvriga inslaget kommer från kantnepetens blad. Längre bort anas ljusblått flor av kaukasisk förgätmigej 'Jack Frost'. 
Lyfter man blicken går det blåa igen även i de övre regionerna i silverrabatten. Här riddarsporre  illsammans med ljust rosa clematis med okänt namn. 
Även till knalligare färger som orange, magenta och den dovare falurött passar den blåa färgen. Här lugnar den ned och ramar in. Även till små kissar som pryder trädgården passar den bra.

Gillar ni blått i trädgården?

Ha en fin vecka!

Kram,

12 kommentarer:

Anonym sa...

I LOVE YOUR GARDEN !!! Lovely pictures... Kind regards from the Waldhaus, Germany...
Christine

Hélena sa...

Jag tycker det är snyggt och jag funderar för fullt just nu på om jag ska göra om verandarabatterna och blanda vitt, rosa och blått/lavendel och försöka få fram silverkänsla i båda rabatterna. Ska skriva lite kring mina tankar, troligtvis imorgon. Skulle vara guld om du kan vara brutalt ärlig till vad du tror om mina idéer. Du har ju så bra smak och jag älskar dina rabatter. Silverrabatten är "to die for" ;-) Måste börja träna upp engelskan inför CFS
Kramar Hélena

Anna Vattenkanna sa...

Blått är en färg som jag kommer och går till. Ibland älskar jag blått och ibland tycker jag verkligen inte om den. På våren är jag väldigt glad i blå blommor men sedan gillar jag nog mer de i den varmare färgskalan, tror jag? Visst är det kul det här med hur man dras till olika färger vid olika tidpunkter!

Kram

Anonym sa...

Smukke billeder! Jeg kan godt lide blåt i haven. I det hele taget tror jeg at jeg kan lide alle farver i haven :-)

Ninnis sa...

Otroligt vackra kombinationer...en färg som verkligen framhäver sig själv och andra....=)

Kram Ninni

Bettina Bäck sa...

Så lustigt, jag har inte riktigt tänkt på det förrän jag läste ditt inlägg. För mig var det självklart att ha en ganska mörk och lugn blå färg i sovrummet. Men i trädgården har jag knappt något blått. :-)

Fröpåsen sa...

Gillagilla! Vilket fint inlägg om blått. Jag har ingen ordning alls just nu på färger, men hoppas att jag kommer ha så småningom. Jag gillar gult så då brukar det bli problem med blått, men isåfall ska det vara de lilablå eller mörkblå. Ljusblått är svårt...
Ha en fin vecka du med! /Maria

livetpålandet sa...

Kul. Jag har mycket blått i trädgården men aldrig inne eller i kläder:) tycker den blå färgen ger rabatten styrka och det finns ju många nyanser av blått. Allt från den kalla starka till den ljuvt pastell ljusa romantiska...

Anonym sa...

Jag gillar blått, speciellt de färgtoner som drar lite mot lila. Kan inte tänka mig en trädgård utan lavendel, iris och kattmynta. Håller med om att det blå väger upp och balanserar bra i rabatten.

Carina sa...

Gillar nog de flesta färger...jag är inte så enhetlig utav mig utan tycker betydligt bättre om mycket färg så man blir glad :)

Ester sa...

Härligt inlägg om en flott färg! Jag älskar blått, gärna i form av Nepeta, tillsammans med gammaldags rosor, akleja och fingerborgsblommor.
Må så Gott!
Ester

Livet på solsidan sa...

Wow! Kombon lavendel och den vita stjärnflockan är helt underbar. Den tänker jag sno rätt av. Bara så du vet...

Tack också för "föreläsningen" om klematisarna (heter det så?). Vackra bilder och informativa texter.

Kram Tamara