fredag 1 februari 2013

Blommig fredag - tema Om fyra månader!

Om fyra månader blommar tulpanerna här hos oss. Våren är alltid lite sen här ute vid kusten. Och vi brukar till och med ligga ett par veckor efter när våren kommer till Gävle, fast det ligger så nära. 

Dagens tema för Blommig fredag är just hur det ser ut om fyra månader så det passar finfint att visa dessa härliga tulpaner.  Sorten heter 'Gavota' och är en triumftulpan, Tulipa gesneriana. Till skillnad från många andra tulpaner så kommer just den här sorten från Tjeckien. Den registrerades för försäljning 1995 men hos mig har den bara funnits våren 2011.

Blomman är mörkt röd med gul kant. Kanten bleknar med åldern och på slutet av blomningen är den nästan cremevit. 'Gavota' blir ca 45 cm hög.
Hos oss sprider den sig mycket villigt och från ett 30-tal lökar har det nu efter två säsonger blivit nästan det dubbla. Var lite skeptisk när jag köpte 'Gavota'. Just gult och rött i kombo var inte något jag kanske hade valt i första hand. Antagligen var det fler som tänkte samma sak för jag fick med dem i ett paket på 100 blandade lökar som jag budade hem från tradera. 
Idag är jag så himla glad över dem och tycker att de passar perfekt mot vårt röda plank. Det har faktiskt blivit en av mina absoluta favorittulpaner!

Andra sköna junibilder hittar ni som vanligt hos Hélena/Bland rosor och bladlöss.

Trevlig helg!16 kommentarer:

Hélena sa...

Helt otroligt vackert och en tulpan som sprider sig det gillar jag. Måste komma ihåg det här och fundera på var jag kan ha en sån fin tulpan. Jag har ju också rött staket ;-)
Massor av kramar!
Hélena

Anette sa...

Det är så fint med tulpaner. Just 'Gavota' såg jag i en parkplantering i Uppsala, tillsammans med bl a lila. Inte så lyckat.
/Anette

Trädgårdstoken sa...

Så fina tulpaner! Och härligt att se lite vårblommor!

/Mia

Meta sa...

Den tulpanen är ju hur vacker som helst.Har satt några till i år hoppas de kommer.Längtar så det gör ont.
Ha en gosig fredag
Kram Meta

Ranunkel i rabatten sa...

Det är så vackert med alla tulpaner. Min trädgårde lever också i en egen zon. När det blommar i grannområdena står det stilla i min. Men så glad man är då det äntligen börjar blomma då!
Trevlig helg!

Anonym sa...

Ja, det skal blive dejligt når tulipanerne blomstrer! Her kommer de lidt før end hos jer. Men jeg glæder mig også :-)

Camilla, Galen i grönt sa...

Blir så glad när jag läser ditt inlägg för till våren kommer 'Gavota' att blomma i min rabatt också. Du kan ha haft ett finger med i spelet till det valet. =) Tack för underbara bilder!

Hans sa...

Åh vilken underbar tulpan!
Nu är den min favorit också...

Trevlig helg.

Fröpåsen sa...

Verkligen snygg till staketet och det rosa molnet (blommorna bakom) passar den också med och mjukar upp lite. Kul att den spritt sig så!

Lantloppan sa...

Det var en jättefin tulpan. Det är så vackert med många tillsammans. Jag får nog börja fundera på lite tulpanplantering detta året...
Ha en trevlig helg
/Liv

Bjørkvold besøkshage sa...

Flott tulipan. Passer veldig godt til rød husvegg ser jeg.

Brita

Marina sa...

Många härliga tulpaner!

Ha en skön helg.
Kram

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Tulpaner som inte blommar åter och dessutom förökar sig är ju bara så underbara. Den är verkligen snygg Gavota. Passar så bra till planket som du säger. Förstår att det är en favorit hos dig!!!

Stor kram
Charlotte

AnnA sa...

Hej Anna-Karin! Samma tulpan finns också i vår trädgård, och jag hoppas att de brunögda skall vara snälla även detta året och låta den få blomma i fred. Trevlig Helg! Hälsn AnnA

Ninnis sa...

Helt bedårande bilder...riktigt ögongodis...=)

Trevlig helg !

Kram Ninni

Carina sa...

Underbara! Kollar man in dem riktigt noga, så ser man borstarna som sveper fram längs kronblade....läckert!
Vill också ha...*ler*