tisdag 5 februari 2013

Favorit som ger mersmak!

Igår när jag filosoferade lite över färgen blå kom jag att tänka på ännu en blå favorit i trädgården. Det är en av mina få klematis - Kronklematisen, clematis macropetala 'Eximia'.
'Eximia' är framtagen av Magnus Johnson, 1980 och är en fröplanta av C. macropetala. Den har fyllda, nickande, klockformade blå blommor vid basen och ljusare blekblå mot spetsen.
Kronclematisen blommar  å gamla rankor. Detta betyder att man inte gör någon beskärning på våren, utan bara putsar lite lätt om det behövs. Plantor som blivit för stora eller behöver beskäras av någon annan orsak, ska klippas direkt efter blomningen. Då utvecklar de nya blombara skott som blommar året efter.
Jag naggar alltid lite på min för att den inte ska växa sig för stor. Jag vill gärna ha den kvar där den är. Tycker att det blå gifter sig så fint mot det röda planket och den rostiga klätterställningen.
Ja, jag ser ju hur himla fin den är. Och hur himla snygga clematisar är. Som jag har skrivit tidigare i veckan så  kommer def samlingen att utökas under den närmaste tiden. För vem vill vara utan de här sköningarna?!

Kram,

11 kommentarer:

Millas Trädgård sa...

Visst är klematis underbart! Förra året satte jag en bergklematis. Har en romantisk bild i huvudet från min väninnas husgavel i södra England, vilken var helt översållad av rosa enkla blommor. Drömma om något liknande kan man ju alltid!
Fin blogg du har!
Kram
Milla

Carina sa...

Mmm, och blått är flott:)

Helens trädgård sa...

Ja, det var en vacker Klematis.
Fin färg på blommorna.

Trevlig kväll!

Hélena sa...

Jag lyckas inte så bra med mina...har inte försökt så ofta men de få försök jag har gjort har inte fallit så bra ut. Kanske skulle ta och ge sig påt igen.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Bettina Bäck sa...

Roliga rufsiga blommor! Jag gillar den. :-)

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Vacker blå färg mot den röda väggen. Här har vi ett blåregn mot det faluröda och det händer att jag önskar blommorna var vita men egentligen är det riktigt vackert även med blått.
Ha det gott
Birgitta

Meta sa...

Den klematisen var verkligen vacker. tack för tipset.
Ha en fortsatt fin vecka
Kram Meta

Fröpåsen sa...

Så fantastiska bilder som vanligt! En underbar clematis!

Inger sa...

Precis, svårt att klara sig utan klematis, de är så tacksamma, men någon kronklematis har jag inte.
Kram

Grön skön passion sa...

Jag har samma clematis mot min vaniljgula vägg. Där trängs den ihop med den spaljérade björnbärsbusken. Helt underbara blommor.

Kram / Therése

Törnrosa sa...

Mmm, det är verkligen en fantastisk klematis. Och så kan den ju blomma om lite på eftersommaren. Min är dessutom flitig tillsammans med en del av mina alpinor. Gissa det kommer fram vackra bäbisar till dem!
Din bild med ´Exemia´ på det rostiga stödet - helt underbar!!!
Hej och kram