onsdag 6 februari 2013

En liten skara som kanske blir större ..?

I förra inlägget visade jag en av mina clematisar, clematis macropetala 'Eximia'. Tänkte passa på att gå igenom hela den sorgligt korta listan. De flesta är till och med så nya att de inte ens har hunnit blomma. 
'Omoshiro', Tidig storblommig klematis

Växer i mitt woodland tillsammans med 'Josephine' ('Josephine' har jag tyvärr inte en endaste bild på).

Kommer ursprungligen från Hiroshi Hayakawa, Japan och är en korsning mellan 'Kathleen Wheeler' och okänd. Den har enkla ljusrosa blommor med mörklila kanter och tydliga rödvioletta ståndarknappar runt de krämfärgade ståndarna. Blommar blir ca 14-18 cm i diameter och blommar på gamla rankor i maj-juni, men blommar även på nya rankor i augusti/september. Man får dubbelt av härligheten med andra ord. Viktigt såklart att inte beskära för då kan man bli utan i alla fall vårblomningen. Nya rankor växer fram under sommaren om den till exempel fryser ned helt. Rensa bara på våren och ansa efter första blomningen.'Josephine', Tidig storblommig klematis

'Josephine' har fyllda, lilarosa, blommor med djupare rosa mittstrimmor. Blommar på gamla rankor i juni/juli och sedan på nya rankor ända till september. Beskärs helst inte alls. Rensa bara på våren och ansa efter första blomningen. Första blomningen får blommor som kan bli över tio cm i diameter. Andra blomningen ger mindre blommor.

'Josephine' kommer ursprungligen från Guernsey Clematis Nursery i Storbritannien och har funnits till försäljning sedan 1988.

Urnklematis, Clematis viorna


Växer även den i woodlandet. Som stöd har den en gammal julgran.

Urnclematisen får små urnformade blommor i rosa med ljus insida. Vackra fröställningar under hösten.
Kan beskäras hårt under senhöst eller tidig vår då den blommar på årsskotten.


Stjärnklematis, Clematis fargesii 'Summer Snow'

'Summersnow' är en riktigt starkväxande clematis. Den kan bli ända upp till fem meter och med lite hjälp kan den leta sig upp i ett träd. Vi har satt två stycken plantor vid foten på vår stora ask. Efter lite etableringstid (vi säger inget om att maken råkade trampa ned en av plantorna) satte den en väldig fart i somras och om ett par år hoppas jag att den når upp i askens krona.

'Summersnow' blommar länge och rikligt med vita, ganska små blommor under nästan hela sommaren. Stjärnklematisen är en korsning mellan Clematis vitalba och Clematis potaninii och härstammar från Kina. Jag har läst att för att få den riktigt kraftig kan man med fördel klippa ned den till ca 30 cm i mars-april för att få den att skjuta nya skott. Man tappar ingen blomning eftersom den blommar på årsskotten.
'Snow Queen', Tidig storblommig klematis
'Snow Queen' växer i rosengården och blommade till min glädje redan första sommaren. PLanterade den 2012. Den kommer ursprungligen från W.S. Callick på Nya Zeeland och har funnits i odling länge.

'Snow Queen' får enkla snövita blommor med blåaktigt skimmer. Blommorna blir ordentligt stora, upp till 18 cm i diameter. Ståndarna är blekrosa med mörkröda ståndarknappar. Den blommar på gamla rankor i juni-juli och sedan igen på nya rankor i augusti. Beskärs helst inte alls. Rensa bara på våren och ansa efter första blomningen.Okänd. Ev 'Bieszczady', Sen storblommig klematis
Den sista clematisen som jag tänkte visa är jag lite osäker på vad det kan vara för något. Ni som är clematisexperter får väldigt gärna hjälpa mig. När jag har letat och jämfört så gissar jag att det är en 'Bieszczady'. Allt stämmer - färg, ståndare och knappar, blomningstid och höjd. Det är bara nmanet som inte alls känns bekant...

'Bieszczady' kommer från S.Marczynski i Polen och är en ganska ny sort. Har funnits i odling sedan 2006. Den har enkla rosa blommor, med blekare rosa mittstrimmor. Blomman blir ca 14-16 cm i diameter. Vita ståndare med purpurröda ståndarknappar. 'Bieszczady' blommar på årets rankor och ska därför beskäras på våren. Lämna ca 30 cm kvar ovan mark.Ja, det var min lilla samling av clematis. Gissar att efter den kommande sommaren har den dubblats ...

Har du någon favoritclematis som du vill tipsa mig om? 

Kram, 


15 kommentarer:

Anette sa...

Kul med klematis. Du har några godbitar där!
Här finns ungefär 25 stycken. Alla är favoriter på sitt eget vis, alla har de något speciellt.
/Anette

Anonym sa...

Clematis er dejlige. Og du har nogle fine eksemplarer! Jeg har før haft en del clematis, men i min nuværende have, som jeg kun har haft et halvt år, er kun en enkelt som vi satte i efteråret.

Hélena sa...

Clematis är något som jag inte har lyckats med. Har bara testat två sorter och det har inte funkat. Ska testa igen i år men måste nog läsa på lite mer först...att det ska vara så svårt ibland :-) Dina är väldigt vackra.
Kramar Hélena

Hélena sa...

Hej igen :-)
Jack Frost har jag vid avenbokshäcken och jag älskar den så den åker in på listan. Som sagt jag får nog ta och testa clematis och se om de trivs med Venusta.
Kul att du är hemma igen,
kram Hélena

Tant Otteskrufv sa...

Din tidiga med höstflor lät spännande! Den clematis jag tycker är vackrast av mina växer inte så bra. Än. Men jag fortsätter pjoska lite och hoppas mycket.Den är vit, liten, enkel och jag tror den heter Cornelia. De övriga är div. frösådder utan namn och sort. Ja,och så mrs Bateman förstås :)

Ester sa...

Vad fina! 'Omoshiro' och 'Snow Queen' höjde pulsen rejält här, trots snötäcket utanför fönstret. Visst är det härligt när det finns så många olika!
Må så Gott!
Ester

Inger sa...

Hej Anna-Karin,
den du undrar över, är det inte en 'Hagley Hybrid'. Finns så otroligt många att välja på, om jag måste välja en favorit blir det 'Negritjanka'.
Kram

Ninnis sa...

Oj vilken gottepåse..."Snow Queen" var bara så läcker...vill ha...=)

Kram Ninni

Sabelhagens Olivlund sa...

Vackra clematis du har!! Summersnow växte så det knakade i somras och svingade sig 4 meter upp i äppelträdet.
Jag har inte så många klematis, 6 st. Alla har de sin charm, men Guernsey Cream är lite extra:)).
Ha det gott.
Kram Maria

Ulrika sa...

Så fina klematisar, den första var ju underbar, även Snow Queen var vacker. Den rosa du undrar över ser ut som min Hagley Hybrid!

Ha det gott/ Ulrika

Fröpåsen sa...

Så fina! Måste fixa ställen hemma att ha klematis på. Känns som att jag har långt dit. Först häckar, golv och tak att tänka på... :-)
Ha det bra!

livetpålandet sa...

Montana rubens och Nelly moser är mina favoriter. Men jag gillar dem alla:) jag vill gärna ha dem överallt;)

Furulunden sa...

Klematis er bare så vakre. Og med dine fantastiske bilder, ja da er det bare å kose seg med titten :)

Helena sa...

Ja du bara måste skaffa en en blå italiensk clematis finns inget finare :-) Förresten har jag mängder av frösådder runt mina ;-)
KRAM från mig!

Grön skön passion sa...

Här kommer ett tips till att kolla upp. Den ser så bekant ut så jag tänkte genast på "Comtesse de Bouchaud" blommar i Juli/ september. Är själv lycklig ägare till 15 olika clematis:-)

Kram / Therése