torsdag 15 september 2011

Reafynd!

September är en bra månad för plantering. Det är fortfarande varmt och jorden torkar inte ut på samma sätt som under sommaren. Växterna hinner på så sätt etablera sig ordentligt innan frosten tar dem. Det gör ju inte saken sämre att det ofta är rea i plantskolorna.

Jag lyfter alltid ur rotklumpen ur krukorna för att se att de har friska rötter. Jorden ska även lukta gott.
När plantorna sen ska ner i jorden så skrapa av det översta jordlagret i krukan som ofta innehåller diverse ogräs och mossa. Ogräs har man ju tillräckligt ändå än att man ska behöva plantera in dem i rabatterna ...
Är det rotsnurr i krukan så brukar jag försöka reda ut härvan så gott det går och är det riktigt illa så kapar jag helt enkelt rötterna.


Ett av höstens fynd är buskrosen 'Feuerwerk' som jag fastnade för redan i somras. De halvstora blommorna har en intensivt orangeröd till cinnoberröd färg och bladen är mörkgröna och glänsande. Kronbladen är ljusare vid basen och ståndarna är tydligt exponerade. Blommar mycket rikligt och nästan oavbrutet, från juli till senhösten.'Feuerwerk' kommer förhoppningsvis att matcha den nya korallfärgade pionen som växer strax intill.


Ett annat fynd är Japansk mahoniabräken, Cyrtomium fortunei. Den har mörka, vackra stjälkar och flikiga ganska ljust gröna blad. Den vill stå lite skyddat så jag hoppas den ska trivas i nya upphöjda murrabatten. De mörka stjälkarna passar bra ihop med den rödbladiga japanska lönnen som står där. Så himla snygg tycker jag! 

Vad har ni gjort för spännande fynd i år? 

Kram, 

8 kommentarer:

Lantligt i smultronbacken sa...

Härligt!

Jag har fyndat ett jättehögt och stort Elefantgräs som jag ska sätta i rabatten utanför altanen. Tycker att det är så häftigt med stora grässorter bland alla blommor. Synd bara att de är så dyra när man vill ha lite storlek från början.

Kram Teres

Tant Otteskrufv sa...

Jag har inte hunnit ut till reorna än. Antagligen finns inte så mycket kvar...men jag blir glad om jag hittar en ros "amber cover".

Sabelhagens Olivlund sa...

Jag har inte fyndat något alls ännu, men tid finns ännu hoppas jag:)).
Riktigt snygg är ditt Japanska Mahoniabräken, en nyhet för mig.
Rosen är läcker!
Kram Maria

Anna Vattenkanna sa...

Inget alls... jag är allt en tråkmoster :-)

Mahoniabräkenet är bara sååå hejdundrande snyggt. Grattis till fyndet!

Kram Anna Vattenkanna

Lotta sa...

Mahoniabräkenet är fantastiskt fint- som du säger: kommer att bli perfekt till lönnen. Jag har inte gjort ett enda fynd - hittills måste jag säga för jag hoppas fortfarande snubbla över en enorm klockbuske nedsatt med 70%.
Kram

Johanna Stålros sa...

Så fina! grattis får man väl säga till så fint fynd. kram Johanna

carina i ockelbo sa...

ojdåå ny blogg för mig ,, detta måste kika runt lite,
själv bor jag i Ockelbo

Hans sa...

Idag besökte jag Blomsterlandet i Luleå, de reade bland träd och perenner med 75% rabatt. Det blev en Japansk mahoniabräken även för mig (hade aldrig sett den förr, men hittade den hos dig när jag sökte info om den på nätet)
Det blev även en rödbladig Japansk lönn. Hur skall dessa växter överleva hos mig i Norrbotten?
Kanske det måste bli övervintring i potatiskällaren?
Ha en bra dag.