torsdag 8 september 2011

Åh, så gräsligt!

Har tidigare inte varit så förtjust i gräs. Fortfarande är jag en riktig nybörjare men märker att det blir fler och fler gräsliga inslag i Landet Krokus.

Ett gräs som jag verkligen är förtjust i är japanskt blodgräs, Imperata cylindrica. Det är inte vinterhärdigt hos oss här uppe i norr så det får som så mycket annat flytta in i vinterförvaringen. Det är inte så mycket kylan utan den kalla vätan som tar död på det så beroende på var man bor i landet behöver det antingen tas upp och förvaras frostfritt över vintern eller täckas ordentligt mot vinterväta (zon 1-2). Jag har det tillsammans med bland annat snötörel, Euphorbia 'Diamond Frost' som inte heller det är vinterhärdigt på våra breddgrader.


I nya murrabatten ståtar lampborstgräset, Pennisetum alopecuroides. Inte heller den är vinterhärdig men absolut värd lite extra jobb. Den är bara så tjusig med sina ljusröda svansar till vippor och mörkt svartröda blad. Jag har den till lite av varje men den passar extra bra i buketter tillsammans med dahlian 'Arabian Night'. Här i rabatten står det tillsammans med vitlysing, Lysimachia clethroides, och en japansk blodlönn.


Senaste gräsliga inköpet var en vanlig blåsvingel, Festuca glauca, till Silverrabatten. Har haft fläckig lungört på samma ställe på prov. Men det visade sig bli alldeles för torrt så nu får blåsvingeln ta över. Den trivs på en ljus plats, gärna i direkt sol, i torr, sandig jord så det borde bli en perfekt plats.På vintern vill den skyddas med en lättare övertäckning. Min blåsvingel står tillsammans med frossört och de matchar verkligen varandras gråblåa färger.


Snart är det dags för helg igen. Den här helgen ska jag förbereda för höstens "happening" här i Hillevik. Den 24 september är det dags för växtloppis och höstmarknad. Har ni vägarna förbi så kan ni både mumsa varm soppa med hembakat bröd och göra höstens sista fynd till rabatterna. På mitt bord kommer det finnas en del ätbart tillsammans med plantor av olika slag.

Kram,

11 kommentarer:

Tiziana sa...

Beautiful post, Anna!
You talked about plants that I also possess only that I do not have the problem of the cold winter, my can stay in the open, freezing episodes there are so few.
Your plants are amazing, this year I bought two copies of Euphorbia Diamond Frost I really like

Kristina Bonander sa...

Hej Anna-Karin,
I en av visningsträdgårdarna på Ulriksdal i fjol fanns mängder av blodgräs i kompositionen. Det var otroligt vackert och smakfullt. Verkligen ett läckert gräs!
De andra du visar är ju inte fy skam de heller. Det är kul att det kommit så mycket olika sorters gräs att välja mellan. Man har liksom fått ett helt "område" till att botanisera i.
Hälsningar
Kristina

Katarinas trädgård sa...

Roligt att du blir mer gräslig, precis som jag...
Blodgräset klarar sig faktiskt här utan täckning, trots leran, det är inte jättefrodigt, men jag är glad ändå för det är jättesnyggt!
Och tänk om euphorbian hade varit härdig, det hade jag gillat!
Kram
Katarina

Med fingrarna i (j)orden sa...

Superhärliga höstgräs. Blodgräset är en favorit här också. Lyckades övervintra det i växthuset i vintras. Ska prova att göra om det!
Eva

Lotta sa...

Underbara, ljuvliga gräsligheter!! Blodgräset har försvunnit hos mig men det är jag van vid så nästa år är det bara att köpa nytt - älskar det! Pennisetumen är också fantastiskt vacker, kan tänka mig att den gör sig perfekt både till dahlian, lönnen och vitlysingen.
Kram

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilka härliga gräsliga bilder! Det japanska blodgräset är hur snyggt som helst, helt klart värt lite pyssel med förvaringen. Jag har aldrig prövat att övervintra Diamond Frost, ska nog köpa en till våren och pröva nästa år.
Kram från Maria

Moa sa...

Aha.. nu fick jag svar på varför mina två japanska blodgräs försvann i vinter.. för jösse namn kan inte affären skriva vilka zoner det tål.. ? Ja men då får jag köpa nytt nästa säsong och ställa i garaget med mina andra godingar som sover därute i vinter.. ha det gott/Moa

Annelie sa...

Åååh vilken bra smak du har!
Samma gräs har jag. Blodgräset övervintrar här utanför Boston som tur är.
Gräset längst ner liknar ett fint gräs jag har som är lite silvrigt och sprider sig som ogräs i små tussar. Har kommit på att man måste ta bort fröställningar innan de blir till frön som sprids med vinden.
fiiiina bilder.

Kram

Mia sa...

Vackert. Jag har samma gräsliga smak som du men lampeborstgräset fick jag inte tag i frö till, du har inte lust att sända ett par? Det första var ju helt förtjusande det också. Blåsvingel har jag, sådde ifjor, ett helt underbart gräs som inte har haft problem med övervintringen.
Dina rotsaker gör mig så hungrig att jag har börjat tänka på middagen nu, så ha en fin helg :)

Anonym sa...

Jihoooo! Blev så glad när jag såg loppislappen i brevlådan, tjohoooooooooo!!! Vad mysigt!
Vinkevink från andra sidan staketet :o)

Spirande grönt - sa...

Vilket perfekt par, blåsvingeln och frossörten!

Go´kväll och krya på dig,
Rebecca