onsdag 31 januari 2018

Besök på Hampton Court Palace

Under vår Englandsresa i slutet av april förra året gjorde jag och vännerna ett besök på Hampton Court Palace. Det var framför allt alla parker och trädgårdar jag ville se. Och eftersom det fanns en häftig labyrint fick jag även sällskap av de minst trädgårdsintresserade i sällskapet.
Hampton Court ligger ca 20 km sydväst om London precis intill Themsen. Vi åkte dit med tåg och det var jättesmidigt då stationen bara ligger en kort promenad bort. Fram till mitten av 1700-talet var Hampton Court ett kungligt residens och är ett av de mest berömda tudorslotten i landet.Trädgårdarna och parkerna ligger utspridda runt hela slottet och innehåller allt från herbarium med tusentals blommande narcisser på våren till formella trädgårdar med parterrer och fontäner.


 Var vi än rörde oss blommade det. Körsbär, apel, magnolia. Ja, till och med kamelia. Så underbart att
bara gå och ta in allt det härliga när det knappt kommit upp krokus hemma.


Även i rosenträdgården hade de första rosorna slagit ut. Vilken skillnad mot hemma! Självklart var det bara de allra tidigaste som rugosa som hade slagit ut. Men det var ändå intressant att gå där bland små låga buxbomshäckar och höga tegelmurar. För att inte tala om blåregnet som fortfarande blommade i norrlägen. 
Det märktes att det var ett uppskattat besöksmål. Det allra mesta var otroligt välskött och de kan ha haft en av de grönaste gräsmattor jag någonsin sett. När vi var där pågick samtidigt någon form av uppträdande så vackert klädda musiker och skådespelare syntes lite överallt. 
Även inomhus var det ordentligt maffigt. Vi rörde oss mest i trädgårdarna men en kortare passage gick vi igenom för att komma till de trädgårdar som vi fick betala för att se. Där var det nästan bara naturligt ljus och så några ljuskronor med levande ljus. Se vilket ljusspel det blev från trappräcket ned på det vackra golvet. I den gigantiska parken på baksidan av slottet öppnade sig en stor yta med väldiga cypresser, mängder av tulpanplanteringar, dammar och långa stigar. För att få en helhet över området fanns det möjlighet att åka häst med vagn.
Det var så stora avstånd och vi hade redan gått i timmar så fötterna var ordentligt trötta. Vi valde istället att bara sitta och ta in helheten. Och ta en och annan selfie. 


 När vi hade vilat lite tog vi oss an de mer formella trädgårdarna. Här fanns en liten "knot garden" med lavendel och andra kryddväxter och en enorm formklippt trädgård, "the privy garden".

Två av favoriterna var de två dammträdgårdarna som var utformade som sunken garden med flera lagers nivåskillnader av häck och mur. Den ena fylld av färger, den andra än mer formell i både färgsättning och form. Jag rekommenderar varmt ett besök på Hampton Court! Men se till att vara där tidigt. Och ta en hel dag på er. Även fast vi gick och gick och gick så hann vi inte se allt. Missa för guds skull inte puben utanför området, The Mute Swan! 

Avslutar med min favoritvy på det nästan utblommade blåregnet i bakgrunden och delar av "the knot garden" i förgrunden. Hoppas ni stod ut med det här lååånga inlägget. Men ni vet hur det är. Svårt att välja bara några bilder ...

Och nu fick jag reselängtan också.

Ha en finfin onsdagskväll!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt med lite vårinspiration från England! :) Me like.
Kram Kristina

Team TrädgårdsFägring sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Trädgården Sanda Cottage sa...

Men alltså! På riktigt?

Så himla underbart ställe!
Favoritbilden för mig var den på rabatten som du sen tog en selfie över. Grymt vackert!!

Och sen blir jag verkligen full av skratt att du tar igen en lång tids icke- bloggande i en hastighet som är galen :D

Kram

Anette sa...

Jisses vilket blå regn, och allt annat också. Mycket att ta in bara på de där bilderna.
Anette

A Casa Madeira sa...

Belas fotos!
janicce.

Monica sa...

Härliga bilder. Tackar för det var precis vad jag behövde en snöig februarimorgon. Stilla längtan efter vår.

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Den sista vyn blev också min favorit... jag som sällan gillar helt tuktade rum men den här var väldigt vacker :) Tack för jag fick följa med har aldrig varit på Hampton Court. Men börjar få en rejäl 'bucket list' för saker jag vill göra runt om i UK.

Kram, Carina