söndag 28 januari 2018

Äntligen den där gröna strukturen jag längtat efter

Vilken helg det blev! Först strålande solsken, någon minusgrad och grillning med vännerna i lördags. Och idag takdropp och fågelkvitter. Alldeles för tidigt att tänka vår än. Jag vet. Men skönt att kunna röra sig mellan vinterförvaringen och huset utan mössa och dunjacka. 
Väl ute fastnade jag framför buxbomskloten och tänkte vilken tur det ändå var att jag tog tag i det där efter så många år av velande. Ända sedan jag satte igång med trädgården har jag velat ha runda klot av vintergrönt. Det naturliga var ju självklart buxbom. Men eftersom vi bor i zon fyra där det (iaf tidigare) varit gränsfall att få buxbom att överleva och med den förhatliga buxbomssjukan i färskt minne har jag letat andra alternativ.
Ett av alternativen är liguster. Men den är ju inte så vintergrön som synes där i bakgrunden. Provade ändå att sätta en sådan tillsammans med buxbomen och en en rödbladig berberis som jag också tänker bollklippa. Just den här delen av trädgården har tidigare varit helt översållad av jättedaggkåpa som jag rensade bort i höstas. Lass efter lass med skottkärran. Jag tog inte bort allt. Men fyra femtedelar. 

Och hit tänker jag också flytta min blå standiris som är så fin i försommarbuketterna att jag inte riktigt kan med att förpassa den ut ur trädgården. Helt övertygad om att det kommer att bli fint tillsammans med alla allium som blommar samtidigt.  
Ett annat alternativ som jag bestämde mig för då för sex, sju år sedan är japansk järnek. Den är väldigt lik buxbom och har fungerat ganska väl hos mig. Men den växer oerhört långsamt. Här ovan och nedan ser du bilder på hur den ser ut just nu och HÄR finns bilder på hur den såg ut när jag satte den 2012. Scrolla ned en bit bara så ser du dessutom hur bladen ser ut i närbild. 
Nu återstår att utvärdera hur väl buxbommen klarar sig gentemot järnek, berberis och liguster. Men det blir väl inte förrän nästa vår kanske?

Hur som helst. Så glad just nu över det här vintergröna och framförallt bollarna och häckarna. De ger fin struktur till trädgården förutom att de är tacksamma att titta på nu när alla andra nyanser rör sig mellan vitt, brunt och grått.

Ha en finfin söndagskväll!Kram,

2 kommentarer:

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Har läst mycket gott om japansk järnek men inte testat själv. Känner som du att den vintergröna ligustern är lite överreklamerad. Men... så har grannen en bit häck som står grön fortfarande och med mängder av svarta bär. Då är det vackert. Men hur man säkerställer att man får på riktigt vintergröna exemplar vet jag inte. Väldigt snyggt med gröna strukturer på vintern dock.

Ha det gott! Carina

Veronica sa...

Den där strukturen är viktig för att trädgården ska leva året runt.
Nåt jag inte tycker man ska glömma bort när det gäller vintergrönt är rhododendron. Jag har några små arter som jag är jättenöjd med under vintern och såna med variegerade blad :)

Snyggt!

Kram