söndag 15 mars 2015

Schyssta lökar - trapprabatten

Då var det dags för ytterligare ett tulpaninlägg. Men nu är det faktiskt det näst sista för den här gången. 

Trapprabatten var ett av de få projekt som gjordes förra sommaren. Ja, den stora gamla delen av rabatten behövdes inte ses över men den långsmala tungan som sträcker sig längs med hela parkeringen fick sig en ordentlig genomgång. I stor sett allt rensades bort och det blev som en ny vit duk att börja måla på. Några perenner flyttade in och ett antal clematis. Men dem får jag visa till våren. Nu är det fokus på lökarna. 


Trapprabatten, 2014Trapprabatten har så klart fått namn efter den trappa som leder in upp till tomten. I den här gamla stora delen finns bara två sorters lökar. Den fantastiska tulpanen 'Gavota' och blå kirginslök. Trapprabatten första våren efter anläggandet


Framförallt tulpanerna trivs som fisken här. Jag satte 30 lökar av 'Gavota' 2010 och det har gissningsvis blivit minst dubbelt så många med åren. Jag har alltså inte satt några nya utan den har själv bildat nya sidolökar. I våras var första gången som jag kände att det hade tunnat ut en aning (den översta bilden är från 2014) och bestämde mig för att fylla på med några nya lökar. 
'Gavota'


Från början gillade jag inte alls den röda och gula tulpanen. Jag hade budat hem ett antal lökar på tradera och de här följde liksom med på köpet. Jag kunde ju inte med att slänga friska lökar så för att jag inte skulle behöva se dem precis hela tiden satte jag dem här i slänten. Men tänk hur smaken kan ändras. Nu tycker jag nog nästan att det är en av favoriterna. Kirgislök och jättestäpplök som är ny i den här rabatten för våren


När 'Gavota' har blommat över är det dags för kirgislöken. Den sprider sig också tacksamt så om några år borde det vara ännu fler blå bollar som svävar över jättedaggkåpan.
Till den nya delen blev det ett antal nya lökar. Men även gamla. Hade både 'Mount Tacoma' och några 'Menton exotic' i kruka i våras. De nya små sidolökarna petades ned i trapprabatten. Jag tror inte någon av dem kommer tillbaka men det är värt ett försök. Lilla söta 'Lady Jane' sattes även den på samma ställe.

Och så satsades det på krokus. Det finns ju så många fina. Och visst måste Landet Krokus görs själ för namnet?

Kram,
Löklista 2014
Jättestäpplök Allium Christophii
Krokus, Crocus banaticus
Krokus, crocus x hybridus ’Advance’
Iris Iris reticulata ’Blue Note’
Tulpan Tulipa ’Gavota’
Tulpan, tulipa clusiana ’Lady jane’

Löklista tidigare
Tulpan, tulipa 'Gavota'
Kirginslök, Allium aflatunense 'Purple Sensation'


Tidigare inlägg om schyssta lökar:

7 kommentarer:

Meta sa...

Det är ju så vackert med många av varje sort istället för massor av olika i varje rabatt. Det spelar nästan ingen roll vad det är allt gör sig bättre i mångfald.
Ha en skön ny vecka
Kram Meta

Bettina Bäck sa...

Hm. Vet inte varför. Men jag önskar att jag vore ett rådjur, och att jag bodde i skogen nära dig. Tror jag skulle bli ett runt och gemytligt rådjur. Det är ju inte det att jag är avundsjuk på dina tulpaner, det är inte därför jag vill äta upp dom.

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Jätte fina bilder på vackra kombinationer :)

Lotta sa...

Urläckra tulpaner, jag ska anlägga en ny rabatt i sommar och har du fler tips på tulpaner som förökar sig lätt tar jag gärna emot dem! Jag tycker det är så tråkigt när man sätter nu lökar och de bara är fina ett år. Ha en fin start på veckan! /Lotta

Katarinas trädgård sa...

Vad snygga de är, Gavota! Jag hade dem i kruka ett år men blev inte imponerad, ser nu att jag måste testa igen...
Kram
Katarina

Anonym sa...

Snyggt! Måste vara idealisk dränering för lökarna i sluttningen. Gillade de lila alliumbollarna som svävade över marktäckaren, läckert. Gavota tror jag att vi hade förr, men den är i så fall borta sedan länge. Ska bli spännande att se vilka sorter som kommer tillbaka i år.
Kram Kristina

Sofie sa...

Så himla fin det ser ut i rabatten, "Gavota" såg spännande ut och kirgislök är ju alltid himla fint:) Ha det fint!
Kram Sofie