lördag 7 mars 2015

Schyssta lökar - guldrabatten

Då har vi kommit till den sista av medaljörrabatterna - guldrabatten. Det kommer bli det längsta inlägget av alla "Schyssta lökar"-inlägg. Varnar er redan nu. ;) Dels har rabatten funnit med ett tag och dels är det precis då på våren som i alla fall jag längtar lite så där extra mycket efter färg och form.


Bland annat 'Silverstream', 'Princess Irene' och 'Whitalii'


Jag har märkt genom åren att det inte är så där alldeles vanligt att man gillar gult i rabatterna. På sin höjd ljust svavelgult eller mer åt det orangea hållet. Jag måste erkänna att jag älskar alla gula nyanser. 


I guldrabatten är gul-, orange- och en del vitblommande växter välkomna. Det har även blivit en del rött med åren. Men då mot den eldröda nyansen. Den mer blåröda har fått en annan rabatt. 

I guldrabatten finns ett äppelträd 'Risäter', en forsythia i dvärgstorlek, en gullrips och en mahonia. Alla blommar de samtidigt som de senare tulpanerna och det är berusande vackert. 


'Fuscotinctus', vintergäck, 'Jeanne D'Arc' och ’Creame Beauty’


Men först ut är vintergäck och krokus. Är det snöfritt och vi har lite flyt blommar vintergäcken i slutet av februari här hos oss. Men är det mycket snö, som det var för ett par år sedan, fick vi vänta 
ända in i april innan de skulle slå ut. Tätt efter följer vita och gula krokus av sorterna ’Creame Beauty’, 'Fuscotinctus' och 'Jeanne D'Arc'. Från och med i vår kommer även den knallgula ’Golden Bunch’ att finnas på plats.Tulipa turkestanica, flocktulpan, Tulipa tarda, och 'Rip Van Winkle'Strax därefter följer dvärgtulpaner,  flocktulpan och de pyttelilla snönarcissen 'Rip Van Winkle'. Den såg jag för första gången på Gardeners World och letade efter den i flera år. Men ett tips är att kika hos Botanicus.  De brukar ha många lite annorlunda sorter


`Rip Van Winkle' är först ut av narcisserna men sen följer de på en lång rad. Narciss, 'Spellbinder', 'Sweetness’, 'Sir Winston Churchill', 'White Lion', 'Thalia' och till sist den fyllda vita pingsliljan' Plenus'. Jag fyller även på med hundtandsliljan 'Pagoda' och gulkantad klocklilja med gämna mellanrum för att de inte ska försvinna.
 


'Pagoda', gulkantad klocklilja 'Sweetness' och 'Spellbinder'

Visst tulpaner trivs ju bättre än andra. Så är det bara och det märks även i guldrabatten. Av den fyllda vita 'Schoonoord' finns knappt någon kvar men däremot av liljetulpanen 'Sapporo' blir det bara fler för varje år.  'Sapporo' har en liten annan nyans, mer gula, och en aning mindre. Men det gör absolut ingenting tycker jag. 

'Schoonoord', de två favoriterna 'Plenus' och 'Thalia' och återblommande 'Sapporo'Orkidénarcissen 'Thalia' är en stor favorit här hos mig - precis som hos så många andra. Den ger ett lite skirt intryck som kontrast till de andra lite mer framfusiga lökväxterna. Guldrabatten har en böljande form i soligaste läge


Hittills har rabatten hållit en ganska skir färgskala men när det är dags för de riktiga primadonnorna så kliver nyanserna iväg mot en lite varmare färgskala. Supersnyggingarna 'Akebono', 'Princess Irene' och 'Whitalii' fick hösten 2013 sällskap av tulpanen 'Silverstream'. 


'Princess Irene' och 'Whitalii' 
'Silverstream' och 'Long Lady'
''Golden Apeldorn', Silverstream' och 'Akebono'Det finns ingenting som är silver med den tulpanen. För min del kunde den hellre ha heter någon med explosion. För det är lite så den ser ut i alla sina nyanser från vitt via gult och orange till knalligaste rött. Först var jag lite osäker på om jag gillade den men ju fler som slog ut desto mer tyckte jag om den. Hoppas, hoppas den vill komma tillbaka. 


Kram,
Löklista 2014
Krollilja, Lilium Martagon Sunny Morning (Nicotine)
Allium moly, ’Jeannine’
Krokus, Crocus ancyrensis ’Golden Bunch’
Narciss, Narcissus, ’Butter and eggs’ 
Fylld poetnarciss, Narcissus poeticus 'Plenus'
Miniatyr-narciss Narcissus, ’W P Milner’
Tulpan, Tulipa linifolia ’Bright gem’
Tulpan, Tulipa orphanidea ’Whittallii’
Tulpan, Tulipa ’Princess Irene’
Tulpan, Tulipa ’Akebono’

Löklista tidigare
Dubbelblommig narciss, Narcissus 'White Lion'
Dvärgtulpan, Tulipa turkestanica
Flocktulpan, Tulipa tarda
Fylld pingslilja, Narcissus poeticus 'Plenus'
Gulkantad klocklilja, Fritillaria michailowskyi
Gul stäpplilja, Eremurus bungei
Hundtandslilja, erythronium tuolumnense ’Pagoda’, 
Krokus, crocus x hybridus ’Creame Beauty’ 
Krokus, Crocus 'Fuscotinctus'
Krokus, Crocus 'Jeanne D'Arc'
Narciss, Spellbinder
Narciss, narcissus ’Sweetness’ 
Smyrnatulpan, Tulipa whittallii
Snönarciss, 'Rip van Winkle'
Tulpan, Tulipa orphanidea ’Whittallii’, 
Tulpan, Tulipa ’Princess Irene’ 
Tulpan, Tulipa ’Akebono’ 
Tulpan, Tulipa Silverstream
Tulpan, Tulipa 'Schoonoord'
Tulpan, Tulipa  'Sapporo'
Tulpan, Tulipa 'Golden Apeldoorn'
Tulpan, Tulipa 'Long lady'
Orkidénarciss, Narcissus 'Thalia'
Vintergäck, Eranthis hyemalis


13 kommentarer:

Meta sa...

Den sista bilden är så fin som till en tavla. njuter. Dvärgtulpanerna älskar jag. Måste nog sätta några i kruka till nästa år för jag tänker inte mata sorken mer.
Den orange och orangegula är bara så underbar Undrar om det är en gammal sort...
Önskar dig en fin och solrik helg
kram Meta

martinealison sa...

Bonjour,

Demoiselle Printemps arrive sur la pointe des pieds...
Je viens de passer un très agréable moment en votre compagnie en admirant chacune de vos merveilleuses photos. Un véritable enchantement.
Je vous souhaite un excellent weekend.

Gros bisous ☼

Sabelhagens Olivlund sa...

Hur mycket fina lökväxter som helst. Thalia är en favorit hos mig också:) Hundtandslilja saknar jag, så himla söt. Jag köpte ett gäng nya lökar i höstas som jag är såå nyfiken på:)
Kram Maria

Jenny sa...

Underbara bilder! Precis så där skulle jag vilja ha i min trädgård, en massa vårfint i rabatterna.

Jenny

Rost och rädisor sa...

Makalös rabatt, ja så orotroligt njutbar.
Kram Anette

Bettina Bäck sa...

Jag har veknat, gillar gult mer och mer. Herregud människa, vilken rabatt!

Ninnis sa...

Underbara bilder som verkligen får en att längta efter våren ännu mer....=)
Tack även för den fylliga löklistan.

Kram Ninni

Veronica sa...

Ja, du hjälper ju inte till att dämpa min vårlängtan direkt ;)

Härligt, underbart och riktigt Scyssta lökar har du :)

Kram

Gunilla - Jord under naglarna sa...

Galet snyggt! Jag gillar också gult, som sagt till skillnad från många andra... Piggar upp även den gråaste dag. Suveränt med din utförliga växtlista!
/Gunilla

Trädgårdstid sa...

Underbara bilder! Svårt att tro att de knubbiga spjuten som nu syns kommer att bli dessa vackra blommor - men så är det ju och som man längtar!
Kram
Elin

Karin - Mina Rum sa...

Ljuvliga bilder. Guldrabatten måste väl ändå varit den "på prispallen" som det var allra enklast att hitta växter till. Gult (guld) finns det ju en hel del av i växtvärlden.

Kram, Karin

Högagärde sa...

Ååååå så härligt. Det är en särskild lyster i vissa bilder som gör att man bara måste tycka om dem.

Elisabeth

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Att skapa en guldrabatt skulle kunna vara en fin lösning. Din inspirerar :) Idag vet jag inte riktigt var jag ska göra av alla gula. Fina bilder!

Kram, Carina