onsdag 25 mars 2015

Schyssta lökar - entrérabatterna

Ja, då var det dags för det sista av alla tulpaninlägg som jag har gjort under vintern. Och nu kan det ju inte vara så väldans många veckor kvar innan årets första tulpanlökar slår ut i blom. Hoppas kan man ju alltid. 

Entrérabatten består egentligen av fyra rabatter i olika storlekar. Det enda de har gemensamt egentligen är att de ligger i anslutning till entrén. Entrérabatten 1.0 gjordes redan sensommaren 2008. Ett helt inlägg om hur det gick till finns att läsa HÄR. Sedan dess har rabatterna utökats något i storlek, som det lätt kan bli när man får feeling och växterna breder ut sig. 
Det här inlägget kommer mest handla om den långsmala rimpa som finns precis till höger om ingången. Där fanns tidigare bara gräsmatta och ett antal krollliljor. Eftersom det inte gick att klippa gräset förrän krolliljorna hade vissnat ned så såg det alltid helt bedrövligt ut där hela somrarna. Tulpanerna på väg upp tillsammans med kungsängslilja och klocklilja. 


Hösten 2013 gjorde jag ju en riktig storsatsning på tulpanlökar och eftersom jag hade bestämt mig att tillslut göra något åt den där skämshörnan slog jag på stort och satte 300 lökar av tre olika sorter på en ganska begränsad yta.När även skärmen av sly kommit på plats för att dölja luftvärmepumpen ser det riktigt trevligt ut.

Men först backar vi lite. Innan de första tulpanerna ens visat färg blommar snödroppe, kungsängslilja i lila och vitt och den blekgula klockliljan. Och när det i början av maj är dags för tulpanerna är den lilla söta 'Persian Pearl' först ut. Den blommar samtidigt som balkansipporna och prydnadskörsbäret 'Accolade' och då är det ljuvligt vackert. Petade ner ytterligare några av dem i höstas 'Persian Pearl'. Vill helst ha en hel matta av dem.

En av de allra första lökarna jag petade ned i rabatterna 2008 var den här rödgula. Jag kommer inte ihåg vad den kan ha hetat och efter konsulterande med både google och Susanna Rosén så gissar vi att det kan vara 'Synaeda King'. Den kommer tillbaka varje år. Lika troget. Som tur är blommar den efter både 'Accolade' och 'Persian Pearl' så de slipper skära sig.

'Apricot beauty'. 'Queen och Night' och 'Charming Lady' 


Då var vi tillbaka till den före detta gräsrimpan då. Den delen av trädgården står i konstant skugga så tulpanerna blommar sent. Men på andra sidan planket värmer södersolen och det är ordentligt väldränerat så jag hoppas att i alla fall några av lökarna orkar sätta nya sidolökar och vill blomma till våren.Inte illa för en skämshörna, väl?

Det var som sagt sista tulpaninlägget. Det återstår att se om det blir liknande fägring även i år. Men som vanligt vågar jag inte riktigt hoppas förrän de faktiskt står där, tulpanerna, i all sin prakt. I år har dessutom rådjurseländena varit här och knaprat på tulpanbladen. Det har inte hänt tidigare år.

Håll nu tummarna för att jag ska kunna göra en sådan här redogörelse även nästa vinter!

Kram,
Löklista 2014
Tulpan Tulipa pulchella 'Persian Pearl'
Krokus, Crocus sieberi subsp. sublimis ’Tricolor’


Löklista tidigare
Tulpan, Tulipa pulchella 'Persian Pearl'
Tulpan, Tulipa 'Queen of Night'
Tulpan, Tulipa 'Charming Lady'
Tulpan, Tulipa 'Apricot Beauty'
Tulpan, Tulipa 'Ice Cream'
Blekgul klocklilja, Fritillaria pallidiflora
Kungsängslilja fritillaria meleagris
Snödroppen, Galanthus nivalis


Tidigare inlägg om schyssta lökar:


8 kommentarer:

Maribel sa...

Nej, det var inte illa, och nu kan du inte kalla det för skämshörna längre, det är vackert, och färgerna är fina tillsammans. Det är inte skoj om rådjuren hittar till dem, hoppas du får ha dem ifred. Jag har blandat tulpaner med narcisser och påskliljor så jag hoppas de får vara ifred. Ha det gott!

Meta sa...

Du får en verkligen att längta tills de dyker upp igen. rådjur i all ära men sorken den kan man ju inte mota heller. hoppas varje år att det ska finnas några tulpaner kvar i alla fall..
Så fina bilder du har att njuta av om de inte skulle vilja komma upp
Kram Meta

martinealison sa...

Bonjour,

Un véritable plaisir que d'admirer toutes ces magnifiques photos. Les tulipes sont superbes.

❀ Gros bisous ❀

AnnaHelena sa...

Jättefint! Den där skärmen du har där - har du flätat den själv, och i så fall av vad? Plockade grenar eller köpt pil? Skulle vilja fläta några skärmar själv nämligen...

Kram // AH

Maribel sa...

Gratulerar till finalplats i X-Faktor, Lycka till! Marika

Isas Trädgård sa...

Så MAFFIGT med så många tulpaner på så liten yta !
Så där skulle jag också vilja ha det !!
Ha det så gott !
Kram/Isa

Rost och rädisor sa...

Snacka om att trolla bort en skämshjörna och göra till ett smycke. Blir ju alldeles bubblig av vårlycka när jag tittar på bilderna.
Allt gott
Anette

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

En paradrabatt och tulpanorgie - ljuvligt :) Mylla ner benmjöl när de börjar vissna så kommer de belöna dig under många år.

Kram, Carina