tisdag 24 mars 2015

Krokus i kruka

Att driva tulpanlökar i kruka har jag provat tidigare. Men det har inte slagit mig att prova andra lökar. I höstas, när de sista lökarna reades ut, köpte jag på mig (förutom just då tulpaner) ett gäng krokus- och irislökar för att testa hur det skulle gå att driva fram under vintern.
Det visade sig gå alldeles utmärkt. Och visst är det väl precis just nu man behöver de där färgklickarna som allra mest? Kanske ännu mer än de där tulpanerna?
Den här sorten heter 'Pickwick' och finns redan i mina rabatter. Dit ska även de här lökarna få flytta i höst när de har återhämtat sig från vårens blomning. Återhämtningen får de göra i vinterförvaringen där det är varmt och torrt.För dem som undrar hur jag går tillväga så sätter jag lökarna i kruka någon gång i november/december. Sen åker de in i garaget där temperaturen håller sig precis över noll. I vårt garage är det helt mörkt, det finns varken fönster eller annan belysning vilket är bra för att inte väcka lökarna för tidigt. När det ändå är dags för dem att vakna flyttar jag över dem till vinterförvaringen eller direkt ut - beroende på väder. Då ser de ofta ut som blekta sparrisar och behöver få lite hjälp på traven med extra ljus.
Om det som i år inte är speciellt kallt låter jag dem stå ute dygnet kallt. Lökarna klarar ned till åtminstone -3 grader. Sen är det bara att njuta. Och inte glömma dem ute när det blir för kallt.

Kram,


5 kommentarer:

AnnaHelena sa...

Jättefint! Ska definitivt ta till mig ditt tips och komma ihåg det sent i höst. Vilket underbart foto med katten där bland krukorna! :-)

Kram // AH

Maribel sa...

Verkligen fina, nu gäller det att komma ihåg att sätta lökar i kruka, så man kan njuta av dem nästa vår. Tack för tipset, ha det gott!

Meta sa...

De har kommit långt dina lökar.irisen jag satte har blommat över men fritilarian den har knappt börjat visa sig och tulpanerna är nog lika stora som ute. Det är första gången jag har satt de i kruka mina fyrbenta har inte hittat dom än som tur är. Det blir nog fler krukor nästa år.
Ha en fin och skön vecka
kram Meta

Anonym sa...

Toppenfina krukor, all vårfägring är bra för själen.
Kram Kristina

Jenny sa...

Underbara! Jag har aldrig vågat, vet inte var jag skulle förvara dem.

Jenny