onsdag 4 februari 2015

Schyssta lökar - rosengården

Rosengården är den rabatt som står allra soligast, mest skyddat och mest väldränerat. Ingen slump alltså att de lökar som står i den rabatten blommar allra först. Här har jag valt tulpaner som skiner som rubiner i motljuset och en riktigt solig försommardag i maj vill jag inte helst inte sitta någon annanstans än precis här, på trappan mot altanen med en kaffekopp i handen.
Rosengården består av ett tio-tal rosor, ungefär lika många pioner och ett litet japanskt körsbärsträd. Här finns även en grusad gång och en liten stenbänk som jag i första hand använder för stilleben. Under våren brukar det åka dit både en och tre krukor med lökar för att förstärka vårblomningen.
I den här rabatten är krokusarna först ut. Det första vi gjorde när vi flttade hit var att sätta ett antal blandade påsar med krokusar i den tjugo centimeter smala rabatt som fanns här längs altanen. De har sakta men väldigt säkert blivit många fler och nu är det en ganska färgglad blandning som dyker upp tidigt på våren, ofta innan nön har försvunnit från resten av tomten.

Snökrokus, Crocus Tommasinianus 'Roseus', Crocus vernus 'Pickwick', 
blandade tidiga krokus längs med altanen och Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'


När det sen är dags för tulpanerna är 'Belicia' alltid först ut. När 'Belicia' står i knopp undrar jag alltid vad sjutton det är för tulpan som är på gång. Den är nästan helt cremegul för att få fler och fler cerisa markeringar. Då börjar man känna igen henne.
Kanske är 'Belicia' inte riktigt matchad mot resten av tulpangänget. Men jag gillar kontrasten. 'Belicia' gör att det inte ser för strukturerat och genomtänkt ut. Precis som jag gillar det.
1. Rosengården 2013 
2. Rosengården 2014, de enda nya lökarna var 'Purple Dream'. 
3. Liljetulpanerna 'Claudia' 'Purple Dream' 4. 'Elegant lady'


Efter 'Belicia' kommer liljetulpanernan 'Claudia' och 'Purple Dream'. En och annan 'Burgundy' finns där nog också har jag för mig. Blandade nog ihop dem något år. Nästan alla lökar kommer tillbaka av de här sorterna. Inte alltid lika höga och ståtliga som första året utan snarare mer kompakta och inte sällan med en fyra, fem nya blommande lökar istället. Här bakas de i gassande solljus hela sommaren och det är som sagt väldigt väldränerat. För torrt egentligen för rosorna men tulpanerna verkar älska det. Allium amplectens 'Graceful'


En av de mer återhållsamma skönheterna i rosengården är Allium amplectens 'Graceful'. Tycker den är helt bedårande och tänker nog skaffa fler av den. 
En annan allium och den som blommar allra sist av alla lökarna i rosengården är Allium nectaroscordum. Man skulle ju kunna tro att en lök med det namnet skulle dofta ljuvligt. Men den luktar bedrövligt. Jag förlåter den ändå gärna - för se så snygg den är! Hos mig blommar den samtidigt som pionerna och de allra tidigaste rosorna. 
Direkt efter tulpanblomningen tar pionerna över och täcker de vissnade tulpanbladen. Det är nog en annan anledning till varför just tulpanerna trivs så bra. Tacksam för det!


Löklista 2014
Fylld, sen tulpan, Tulipa ’Belicia’
Allium amplectens 'Graceful'
Snökrokus, Crocus Tommasinianus 'Roseus'
Crocus vernus 'Pickwick',
Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
Liljetulpan, tulipa 'Claudia' 
Liljetulpan, tulipa 'Purple Dream' 
Tulpan, tulipa 'Elegant lady'
Honungslök, allium nectaroscordum

Tidigare inlägg om schyssta lökar:
Murrabatten
Vita rabatten


Kram,

10 kommentarer:

Meta sa...

OHHHH vad jag längtar till sol värme och vår när jag ser dina fina bilder. Tulpaner det får jag nog sätta i kruka hädanefter( sorken älskar don tydligen). Tänk Honungsklockan tyckte jag var så ful innan jag kom till kolonin, Där fanns den i mängd och nu älskar jag den.De ska få flytta fram till bra synhåll har jag tänkt.
Ha en fin onsdag hoppas du inte fryser ihjäl! det gör nästan jag här( men som det är så,Ont krut förgår inte å lätt hihi)
Kram Meta

Marianne sa...

Ja några nya Allium-sorter blir det att så i år också...det tar lååång tid jag vet men åren kommer och går och lökarna består...hoppas jag. Fint som alltid på dina bilder och i din trädgård.

Bikas Trädgård sa...

Ojoj så fantastiskt snyggt! Och vilken ordning och koll du har. Nu längtar man till den där tiden
Kram Ulrika

Bikas Trädgård sa...

Ojoj så fantastiskt snyggt! Och vilken ordning och koll du har. Nu längtar man till den där tiden
Kram Ulrika

Sabelhagens Olivlund sa...

Tack för inspirationen, jag antecknar och hjärnan går på högvarv:) Kul!!:)
Superfina bilder.
Ha det gott
Kram Maria

Trädgårdsflum, Ewa sa...

Åh vad vackert, du gör så fina inehållsrika inlägg.
Långt ifrån lika mina. ;)
Förstår tjusningen med din favoritplats och verkligen genomtänkta rabatter.
De e kruxigt att dölja utblommande, vissnande tulpaner snyggt.
Måste skärpa mig tror jag.

Ha det gott lram Ewa :)

Marina sa...

VIlka härliga bilder mitt i vintern.

Kram

Annika Christensen sa...

Helt otroligt vad många lökar du har.
Många fina sorter.
Här verkar sorkarna ätit om alla nysatta lökar. Sucks säger jag.
Men de i krukor har klarat sig bra.
Allt gott
Annika

Charlotta sa...

Nu fick jag en intensiv vårlängtan... här är -6 och dimma idag.
Kram Charlotta

Malin sa...

Lägg av vilket läckert inlägg!

Så snygga lökar och ljuset och färgerna och blomningen och grönskan... Och som lök på laxen - pionerna på väg upp... Ja, du fick mig helt i gasen!
Tack för det