lördag 15 februari 2014

Rött

Efter förra veckans utmaning i Trädgårdens färger - grått - kändes den här veckans färg - rött - som en piece of cake. Det borde ju finnas hur mycket rött som helst i trädgården. Men rött är inte Landets Krokus färg visade det sig. Kanske beror det på det röda plank vi har eller vår faluröda lillstuga. Rött gör sig inte riktigt bra mot den bakgrunden.

Men visst finns det en del röda element. Och den röda färgen verkar vara en sådan som hänger med under hela säsongen. Från vårens röda pionstjälkar och tulpaner, via sommarens rosor och pelargoner till höstens frukter och bär.Jag gissar att Charlottafärgval den här veckan inte är en slump. Med tanke på gårdagens kärlekstema. För rött är ju faktiskt kärlekens färg framför allt. Kärlek, passion, energi och styrka. Men även aggression, impulsivitet, uppror och krig. Det är en färg som berör. Det är ett som är säkert.

I många delar av världen är färgen röd symbolen för lycka och skönhet. I Ryssland, till exempel, betyder rött vacker och i Kina kopplar man också samman rött med tur, firande och välstånd. I Indien är bröllopsklänningen ofta röd.

Blodtrycket, andning, hjärtslag och puls kan öka bara genom att vi befinner oss i ett rött rum. Det är därför ingen slump att exempelvis snabbmatsrestauranger använder sig av rött i sin inredning. Äta snabbt och mycket för att kvickt lämna plats för en ny gäst. Rött är av samma anledning ingen bra färg i ett sovrum eller annan plats för vila och avkoppling.

Rött är även varningsfärgen nummer ett. Giftiga bär är ofta röda och signalerar fara. Det har vi lärt oss. Varmt vatten märks alltid med rött på vårar kranar och våra varnings- och stoppmärken i trafiken är röda. Rött är även den färg som vi uppfattar allra snabbast.

Har ni mycket rött i era trädgårdar?

Undrar,


12 kommentarer:

Meta sa...

Många fina röda blommor i ditt collage. Inte så där jättemycket har jag men ibland blir det mer av de
ettåriga jag väljer.
Ha en fin helg
Kram Meta

Gunilla sa...

Vilka otroligt fina blombilder på de finaste blommor.

Trevlig Helg

Malin - I min trädgård sa...

Hej Anna -Karin! Nä här är det inte mycket rött, vårt hus är ju också falurött och jag tycker inte heller det passar. Men nu är ju vår trädgård så ny att vi inte har så mycket perenner överhuvudtaget än tyvärr. Men jag blev riktigt sugen på den där solhatten och om det är en hyacintviva?

Ha en skön lördag kväll!

Annika sa...

Hej Anna-Karin! Jag älskar rött, speciellt när jag tittar på ditt urval av blommor i collaget. Av någon anledning så blir det mera i rosa toner här hemma. Kanske är de lättare att kombinera med andra färger?
Hursomhelst så håller jag med dig om färgers påverkan på oss.
Ha det gott!
Annika

Anonym sa...

Jag gillar rött! Här ska det bli en rabatt med röda rosor i sommar. Men jag håller helst den röda färgen i en "egen avdelning" i trädgården, vill inte ha rött i de andra rabatterna.

Såg i senaste Allers Trädgård att du ska vara med i nästa nr, kul! Och vilken bra bild på dig! / Tina

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Vilket fint collage! Var tvungen att tänka efter vilka röda växter jag har i trädgården... En Flammentanz, doft pionen.. nä,den är mer cerise.Hm, konstaterar att jag måste få in mer röda växter. Tack för att du fick mig att tänka till nu måste jag fundera över de röda inköpen som måste till framöver :)
Haen fortsatt skön dag.

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Vilket fint collage! Var tvungen att tänka efter vilka röda växter jag har i trädgården... En Flammentanz, doft pionen.. nä,den är mer cerise.Hm, konstaterar att jag måste få in mer röda växter. Tack för att du fick mig att tänka till nu måste jag fundera över de röda inköpen som måste till framöver :)
Haen fortsatt skön dag.

Luna Ek sa...

Fint inlägg och bra text om färgen röd. Enligt Feng Shui får vi ett år präglat av elementet eld som symboliserar söderläge och stark kraft, med den följd att vatten och jordenergin försvagas. Ska bli intressant att se hur den här trädgårdssäsongen blir. Kanske bäst att satsa på torktåliga växter.
Tack för fina bilder!
Trevlig vecka/ Luna

Annika Christensen sa...

Mmm vad härligt med lite färg. Det behövs just nu. Dillpion står på min önskelista vi får väl se om det blir någon i år.
Allt gott
Annika

lavendia sa...

Det var väl en hel del rött. Både att titta på och smaka på. Håller med om att rött till falurött inte är så fint.

Charlotta sa...

Underbara röda bär och blommor hos dig. Tack för att du delar med dig, inte bara av vackra bilder utan också om djup kunskap om färgens intressanta egenskaper.

Ha en fin vecka!

Ninnis sa...

Underbara bilder som glädjer i detta gråväder....=)

Kram Ninni