måndag 17 februari 2014

Upp till kamp!

Jag älskar för Monty Don och resten av gänget i den engelska trädgårdsserien "Gardener´s World". Den har gått i en herrans massa år i England och är mäkta populär. Inte bara där utan även här hemma i Sverige. Tidigare har vi haft möjligheten att se något avsnitt här och där på SVT. Repriser oftast men i alla fall. Och det är ren njutning att titta på programmen med snyggt foto, bra information och massor av trädgårdsglädje. Precis det där som odling och trädgård handlar om enligt mig. Inget pyssel. Ingen matlagning. Och inget tävlande!

När det ska göras trädgårds-tv i Sverige så ska det tävlas, pysslas eller så ska stora delar av programmet upptas av matlagning. Som om det inte fanns nog med matlagningsprogram på tv? Nu har jag och många med mig tröttnat. Det startas upprop på facebook och det skrivs på forum och bloggar. Vi vill inte ha den så kallade trädgårdstv som visas idag. Men eftersom vi är så himla svältfödda på bra trädgårdstv så sitter vi ändå där och tittar när det pysslas. Och matlagas. Och tävlas!


En liten jämförelse
Jag skulle vilja jämföra med hockey. Tänk att bara få titta på matcher från division tre norra (inget ont om dem). Kanske, kanske kan SVT visa NHL eller SHL ett par gånger om året - repriserat från 2009. Hur skulle det tas emot?! Behöver jag nämna att hockeykväll sänds VARJE vecka under HELA säsongen på SVT. Från mitten av september till mitten av mars. Plus slutspel! Det är sju månader (28 veckor) med hockeykvällar, det.

Enligt Wikipedia finns det ca 70 000 registrerade hockeyspelare i Sverige (2012). Svensk Trädgård har ca 32 000 medlemmar. Trädgårdsamatörerna har ca 8 500 medlemmar. Borde vi inte då, rent krasst, få se åtminstone 3,5 månaders trädgårds-tv i elitserien!?

Enligt Mats Billberg Johansson, projektledare för Trädgårdskampen i SVT, så får vi mer än tillräckligt redan idag. "Få fritidsintressen har så många tv-program som trädgård och trädgårdsarbete." Han måste skämta!!! Det finns väl få intressen som får mindre utrymme än trädgård?! Läs hela hans svar HÄR.En diger lista. Eller inte!
Under de år jag har varit trädgårdsintresserad (en så där sex år ungefär) har det visats - rätta mig om jag har fel - åtta trädgårdsserier. Totalt! På SVT, kunskapskanalen, kanal 6, kanal 7 och kanal 8.

Den njutbara trädgården
Grön glädje
Trädgårdsonsdag (Tidigare trädgårdsfredag)
Trädgårdstoppen
Trädgårdskampen
Världens trädgårdar
Året i Trädgården
Önsketrädgården

Trädgårdsonsdag (pyssel och matlagning), Trädgårdstoppen (tävling och tävling) och Trädgårdskampen (ännu mera tävling) diskvalificerar jag direkt i kategorin Riktiga trädgårdsprogram. Tre av programmen; Den njutbara trädgården, Världens trädgårdar och Året i Trädgården är producerade av BBC där trädgårdsintresset kanske är ännu större än i Sverige. Riktigt bra produktioner alla tre. Från Norge kommer Grön glädje och från Danmark Önsketrädgården. Båda programmen även de riktigt sevärda. Så vad blir kvar?! Zipp, nada, INGET! Inte ett enda trädgårdsprogram från public service, SVT, värt namnet!

"Få fritidsintressen har så många tv-program som trädgård och trädgårdsarbete."Nytänkande trädgårdsprogram?
Tidigare fanns Söderläge och Gröna Rum men det var före min tid. Tyvärr! Varför är det helt j-a omöjligt för SVT att producera något liknande igen?! Mats Billberg Johansson igen: "Vi vet att det finns en stor grupp människor som uppskattar även andra typer av trädgårdsprogram än de traditionella." Men vadå "även andra typer av trädgårdsprogram än de traditionella"?! Det finns ju inga sådana! Så vad sjutton ska vi titta på för att få se ett grässtrå eller två?!

Efter att tröttsamt ha läst SVT korta, undvikande och ibland rent otrevliga svar i olika forum tänker jag faktiskt uppmana er, kära bloggläsare. Upp till kamp! Upp till kamp för mer trädgårds-tv! Upp till kamp för trädgårds-tv som är värt namnet.


Bästa hälsningar,
Här finns en lista med bloggar och forum som inte heller riktigt gillar läget: 
Allt om Trädgård, forum
Tittarservice, SVT (Gardener's World)
Tittarservice, SVT (Trädgårdskampen)
Isas Trädgård
Glad i Grönt
Luna Eks Trädgårdsblogg
Almbacken
Annikas Trädgård

Kontaktinfo till SVT:
tradgardskampen@svt.se
Telefonnummer 08-784 00 00 Tittarservice

PS.
I listan med trädgårdsprogram hade jag missat Trädgårdshjälpen på kanal 7. Tack Madeleine!

PS 2.
HÄR finns alla programinköpare till SVT. Bara att mail-bomba. 

12 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Detta blir en riktig trädgårdskamp att få bra program i Svt. Malmö har gjort bort sig. Dags för nya spadtag och låta Stockholm eller Umeå ta över ansvaret för trädgårdsprogram.
Jag fortsätter att jaga SVT.
Kerstin Engstrand
Journalist, fotograf och författare

Veronica sa...

Bra skrivet Anna-Karin!
Sen är det frågan om hur vi ska göra för att påverka? Jag har såklart skrivit i tråden men sen?

Hitt på nått ;)

Kram

Malin - I min trädgård sa...

Helt rätt!!! Jag håller med till 100 % (och saknar verkligen Gröna rum faktiskt). Det där med att vara svältfödd på bra trädgårdstv stämmer precis. Och jag tittar ofta på det som visas och efter några avsnitt så har jag liksom vant mig vid formatet. Men sedan tröttnar jag ofta och tittar inte klart på säsongen. Heja heja! säger jag!

Kram Malin

Cecilia i Hillsjöstrand sa...

Jag har också skrivit ett blogginlägg om hur jag hittade tråden hos SVT tittarservice och började försöka engagera... ger även 3 tips på fler saker man kan göra för bättre trädgårdstv :) http://hillsjostrand.blogspot.se/2014/02/mer-tradgard-i-svensk-tv.html

Rosor och Akvileja sa...

Blir så glad för denna kamp ni startat! Håller med och nickar instämmande. Hjälper gärna till. Ha det bäst. Åsa

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Jag har skrivit i tråden. Håller med dig till fullo!

susanne sa...

Håller med dig och de andra trädgårdstvkämparna!/Susanne

Isas Trädgård sa...

Heja Anna-Karin, så bra att du skriver om det här igen !!!
Om vi är tillräckligt många som engagerar oss så måste ju SVT lyssna och reagera någon gång, tycker man.
Jag mailade mitt svar till Mats Billberg, men fick aldrig något svar. Vi får jobba mot andra personer som bestämmer programutbudet på SVT istället. Så bra att du tagit fram en lista 1
Ha det så gott !
Kram/Isa

Katarinas trädgård sa...

Bra skrivet Anna-Karin, och jag håller med så klart. Jag har redan skrivit till Tittarservice, i november. Mycket bra jämförelse med ishockey.
Jag tycker Trädgårdsonsdag är mycket värre än Trädgårdskampen, jag tycker det tramsiga pysslandet nedvärderar trädgårdskunnande som borde tas på större allvar! Som i Garderners´ World!
Kram
Katarina
PS Så här skrev jag i december:
"PS Missa inte underbart kunniga Monty Don & Co och "Året i trädgården" i morgon och på fredag på SVT2 kl 10.50. I de här programmen behandlas trädgård seriöst och inte som ett tramsigt pyssel som i svenska sk trädgårdsprogram. DS" DS

Kristinas oas sa...

Kan bara hålla med dig till fullo, har också tagit upp problemet med att trädgårds-tv nedgraderas till tävlande och trams. Det är ju helt okej att göra ett sådant program om man samtidigt gör ett rent kunskapsprogram. Men det finns ju inget!
Själv gav jag upp Trädgårdskampen efter program två, då klarade inte min stressnivå av mer. Numera överdoserar jag BBC-trädgårds-tv på Youtube.
Kram Kristina

Anonym sa...

Hej! Jag håller med till fullo. Jag förstår inte heller grejen med att det ska lagas mat, tävlas och tramsas i trädgårdsprogrammen. Fram för mer professionalism inom "trädgårds TV" och för min egen del, gärna lite nörderi (kalla det gärna kunskap).

Ska också skriva till berörda och klaga!
Jenny, trädgårdsmästare Vresrosor och rara örter

an angel at my table sa...

Så otroligt bra inlägg hade inte kunnat sägt det bättre själv. Vart är uppropet jag skriver under!! Skrattar högt när jag läser ditt hockey vs trädgårds program resonemang! Mer trädgård och mindre sport för folket! Allt gott Mari