torsdag 27 februari 2014

Välkommen upp våren!

I går hittade jag årets första krokus! Jiihoo! Det är väl ändå under den här tiden på året som namnet Landet Krokus passar som allra bäst? 
Den lilla krokusen är inte riktigt utslagen än men man anar ändå att den kommer bli fint vit och lila. Det är crocus biflorus 'Prins Claus' som är på gång. Den är ny för i år och inhandlad på Botanicus. Därifrån kommer även de nyplanterade Crocus chrysanthus 'Jeannine' men dem har jag bara sett blad av än. Tänk att ha blommande krokus redan i februari. Och även om de inte slår ut förrän om ett par veckor så är det ändå himla tidigt. Crocus x hybridus 'Cream Beauty' 

I förra höstens beställning från Botanicus ingick Crocus x hybridus 'Cream Beauty' och de lyser som små solar i guldrabatten. De var så fina så jag beställde några till i höstas.Crocus 'Jeanne d'arc' 

I lavendelbersån satte jag in den kritvita 'Jeanne d'arc' samtidigt när jag planterade lavendelhäcken för snart fem år sedan och där har lökarna spridit sig ordentligt och bildar som vita små moln runt lavendelplantorna. Vackert!


Snökrokus, Crocus Tommasinianus 'Roseus'

I rosengården växer massor av snökrokus, Crocus Tommasinianus 'Roseus'. Hittade stora påsar på rea för ett par år sedan och planterade alla på samma ställe. 

I rosengården finns det även gott om blandade, okända krokusar. De fanns här redan när vi flyttade in men ju mer jag gräver runt i jorden desto fler tenderar de att bli.
Vackra okända krokusar på väg upp genom fjolårslöven.


Crocus vernus 'Pickwick'

Bland alla okända växer den här randiga som jag gissar är Crocus vernus 'Pickwick'. När jag var liten gillade jag den inte alls men nu har den blivit en riktig favorit. 

Och snart, snart är det dags att hälsa alla de här skönheterna välkommen upp! Välkommen krokus! Och välkommen våren! 

Kram, 


6 kommentarer:

trädgårdsdrömmar sa...

Nog är det härligt när man hittar dom första blommorna i trädgården.Hittade krokus jag med som var på väg att blomma.Det är väldigt tidigt för att vara i vår trädgård.
Kram.

Kristinas oas sa...

Älskar krokusar! Har flera av dina favoriter, bland annat Prins Claus som är så snygg. Tänk, förra året blommade de inte förrän i april här i söder. Jag njuter i fulla drag av den tidiga våren i år.
Kram Kristina

Ninnis sa...

Underbara bilder på en vårlig skönhet....=)

Kram Ninni

Grön skön passion sa...

Här har den gula med rödbruna strimlor blommat ett tag, de brukar komma först varje år. men till min förtjusning såg jag några lila titta upp i gräsmattan. Det finns ju så många av dessa vårbärare som gör en varm och lycklig. Tänk om inte krokus fanns?? Åhhh, vilken ruskig tanke ;-)

Vårkram / Therése

Hélena sa...

Så fina! Ska bli spännande att se om mina krokusar hälsar dig välkommen om 14 dagar :-)
Kram fina du!
Hélena

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Så fina och helt klart passar namnet! Fick också krokusfrossa i veckan. Skulle du säga att 'Roseus' är mer rosa än violett? Jag tycker det är svårt att hålla isär de där olika - de är lite för lika... Men härliga :)

Hoppas vi får en härlig vårdag idag! Kram, Carina