söndag 2 februari 2014

Vårkänslor, snöras och golvfunderingar

Idag, mina vänner, har det nästan känts som våren. +2,5 grader och snöras från taken. Mindre kul att isen dundrade ned i en magnolia och bröt av en stor gren. Men på så vis får jag testa att om det går att få den att bli grön inomhus. Att driva den i blom funderar jag överhuvud taget inte på. Den blommar inte ens utomhus.

Blommar gör det däremot redan i vinterförvaringen. En jätteverbena som bestämt sig för att slå ut. Jag gräver upp mina jätteverbenor varje höst och förvarar dem frostfritt. Och eftersom de frösår sig ganska villigt här så får jag fler plantor för varje år.
Och se här - årets fröer börjar gro. Först ut är Veronicas stockros Marjolett Brown. Även tomaterna 'Black sweet cherry' har grott fint.
Bland några av perennerna som jag sådde i höstas ser det ännu bättre ut. Här är månvivan, Primula alpicola, nästan färdiga för omskolning redan. 
I vinterförvaringen är också ett par krukor med tulpaner på väg upp mot ljuset. Det är ett gäng bortglömde lökar som kom sent, sent i jorden. Faktiskt bara för några veckor sedan. Tulpaner måste stå kallt i ca 10 veckor för att de ska blomma. Har läst någonstans att temperaturen under den tiden inte får överstiga 10 grader. Så det är kanske gränsfall om jag får några blommor. Men jag håller tummarna! 

Medan trädgårdssäsongen går på sparlåga går vi i köksbytar-tankar igen. Inte det att vi har bytt kök många gånger och det är dags igen. Nej, det var dags redan när vi flyttade in men vi har inte kommit till skott av olika anledningar. En av anledningarna är att vi inte kommer överens om vilket golv vi ska lägga. Vi har en öppen planlösning med kök, matsal och en långsmal hall som hänger samman. Total golvyta ca 50 kvm. Vi har tre alternativ.
1. Byta rubbet: snyggt med samma sorts golv på hela nedervåningen. Men dyrt.
2. Behålla parketten i matsalen och lägga nytt likadant golv i kök och hall. Då är frågan vad vi ska välja..?
3. Behålla parketten, lägga ett nytt golv i köket och ett i hallen. Men då är jag lite rädd att det kommer att se ut som ett lapptäcke.
Ja, vad sjutton ska vi välja?!

Tror att jag lyckts övertyga mannen om vilka luckor vi ska välja. I alla fall lät det så i bilen hem. Men vem vet hur det låter i morgon..? ;)

Ha en finfin kväll!

Kram,PS. Och är det någon som har en åsikt, erfarenhet eller bara allmänt tyckande i golvfrågan så tar jag tacksamt emot!8 kommentarer:

Cecilia i Hillsjöstrand sa...

Jag röstar på alternativ 2! :)

Kerstin sa...

Jag tycker mot de flesta andras åsikt, att det är underbart med parkett i köket. Jag har inte ångrat en dag att vi la in det. Det är lika snyggt nu efter 3 år som när vi la det och då har vi småbarn och tar inte särskilt väl hand om golvet. Det klarar mer än man tror. :-)
/Kerstin

Karin - Mina Rum sa...

Svårt val kan jag tänka mig. Jag tror alternativ två är klokast.

Här rasade all snö från taket ner på altanen igår. Så idag när jag skulle ut och mata fåglarna gick det inte att öppna dörren. Men det är skönt att det smälter.

Kram, Karin

Trädgårdstid sa...

Hej!

Tack för påminnelse om att det är dags att så stockrosor! Februari = grönt ljus för ytterligare frösorter ;-)
Angående golvet så tycker jag att det är helt OK att blanda, men oftast blir det snyggare om golven då inte är för lika, så att det bara NÄSTAN blir lika. Köket och hallen kanske kan få samma golv för viss kontinuitet.
Lycka till!
Kram
Elin

Meta sa...

Det där är mycket huvudbry innan man har allt på plats. Skulle välja ett liknande golv till resten om ni spar parketten( är den, gammal riktig, kan ni slipa och eller betsa den)Idag finns plastmattor som kan matcha den.Eller klinker. Eller byta allt.
Ha en fin dag
Kram Meta

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Härligt att se dina groende frösådder :-) Tänk att en liten grodd kan ge en sån underbar känsla...

Hmm... ..jag röstar för att hålla så enhetligt det går. Innan jag köpte här tittade jag på ett hus med olika golv i varje rum. I praktiken upplevde jag total disharmoni och gick därifrån. Här har jag grå klinker i två hallar på undervåningen och resten inkl köket en oljad ekparkett. Det grå och det bruna harmonierar och återkommer.. Så mår jag bra :-)

Väldigt fint brunt kollage. Måste skaffa den där aklejan....

Kram, Carina

Malin - I min trädgård sa...

Nej vad tråkigt med Magnolian! Men det låter ju som du har lite som kompenserar på gång i alla fall. Haha, en jätteverbena som blommar nu :D.

När det gäller köksfrågan så håller jag på alternativ 2. Jag är ju inte så förtjust i parkett egentligen (men har det i varenda rum i hela huset ;)). Något snyggt klinkergolv kanske? Vad har ni för stil i köket? Svart eller grått klinker tycker jag ofta är snyggt.

Ha det bra!

Kram Malin

Livet på solsidan sa...

Vilken lycka att ha verbena i blom redan nu. Antar att du fick lite sommarvibbar på kuppen ;)

Vi har också öppen planlösning, gammalt hus och gammal parkett. Jag röstar på alternativ två (för så har vi gjort) och vi är jättenöjda. Vi slipade parketten i vardagsrummet och la in enhetligt rutigt marmoleumgolv i hall och kök. Se här http://livetpasolsidan.se/lagt-golv-ligger/.
Många gillar klinker i kök men tänk på att det är hårt att gå på. Och kallt (såvida man inte lägger in värmegolv).

Hoppas ni kommer överens till sist. Ska bli spännande att höra vad ni väljer!

Kram Tamara