torsdag 29 augusti 2013

Bronsrabatten börjar ta sig

Tack för era tips och funderingar om förra inlägget. Det är nog så att jag får vänta och se om de nya Echinaceorna överlever. Men i vilket fall så ska jag införskaffa mig en 'Alba' eller tre. De är ju som himla fina. Kanske kan de till och med passa i Bronsrabatten med sina fina, lite bronsfärgade knappar. 

Bronsrabatten var ju ett av förra höstens allra senaste projekt. Jag tror att det var fler än en som tyckte att jag var mer än lovligt galen när jag bestämde mig för att gräva en helt ny rabatt i mitten av november. Nu efter snart en hel säsong så måste jag säga att jag är ganska nöjd med mitt beslut. Visst skiner den bara jorden igenom en hel del fortfarande men jag tycker att de växter som jag flyttade dit i november har tagit sig riktigt fint. Och tillsammans med några nya nävor, några sommarblommor och lite annat börjar det hela ta form.  
Det här med bronsfärgade växter visade sig ju inte vara det lättaste att hitta så det har blivit en hel del koppartoner och flera nyanser av brunt och grönt. 

Från tidigare fanns några sorters bland annat alunrot, kärleksört, sköldpaddsört och brun fingerborrgsblomma. Jag hade också sått ett gäng humleblomster som jag insåg passade mycket bättre i bronsrabatten än i en guldrabatt med sina koppartoner i blommarna.

Under sommarens resor har jag haft span efter växter som skulle kunna passa och bland annat har jag hittat heucherella 'Sweet tea' och taggpimpinellen Acaena microphylla 'Kupferteppich' och nävan geranium x oxonianum, 'Tanya Rendall' . Är speciellt nöjd med nävan och taggpimpinellen som båda har riktigt bronsfärgade blad.
Nästa utmaning blir att hitta vårlökar som ska passa. Men eftersom komplementfärgen till det bronsfärgade är rosa så ska det nog gå som en dans. Hoppas jag!

Är du nyfiken på hur det såg ut när jag satte igång finns ett inlägg HÄR.

Kram,

10 kommentarer:

hagen vår sa...

Hei! Vakre plante og fargekombinasjoner du har fått til. Ha en fin kveld! Anne

Marianne sa...

Vackert och höstligt! Du kanske hittar nått på vår skördemarknad på söndag på Smedsgården....i det utlovade ösregnet. Välkommen.

nattugglan sa...

så vackert,,o den rostiga lyktan va fin!Jaha hur mycket skall man beskära då?Tycker jag har tagit bort en del.men det "hänger" nog ganska mycket ändå.. min har ju bara en klase..fast den är många år..Skall den vattnas med nått skillt, el går vanligt kranvatten /regn vatten bra?..ha de bra!

Hélena sa...

Det blir verkligen så vackert! Du tillhör helt klart den berömda rabattmaffian! Hoppas vi kan få till en dejt snart, känns som det var år sen vi sågs.
Kram Hélena

Anna Vattenkanna sa...

Supermullig rabatt! Älskar färgtemat :-)

Kram

Berit sa...

Så himla fint det blev med de färgerna!!!
Ha en underbar dag!!

Ruben sa...

Superfint! De har verkligen växt på sig sedan vi var där! Finns det inte små bruna klockor med gul kant som kunde passa som vårblomma?

Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

PS
Blommar taggpimpinellen fortfarande? Fantastiskt i så fall! (Tur man har fröer!)
/R

Carina, 4 Seasons by Carna sa...

Härlig rabatt du grävde och klart man måste gräva när lusten faller på. Det värsta som kan hända? Tja en del dör men rabatten är grävd och jorden bearbetas under vintern. Har haft en liknande plantering men jag uteslöt vitt och la till en del varmrosa med kopparinslag i detaljer, Echinace och Lythrum tex, aprikos och korall. På våren blommade en Pion, Quadhybrid, i champagne tillsammans med kopparfärgade tulpaner. Kanske hittar du någon inspirerande vårväxt bland pionerna...

Bettina Bäck sa...

Läbbiga du. Det där ser riktigt välkomponerat ut, struttigt och välmående. Blir nog faktiskt inga problem att hitta lökar för dig. Kram!