söndag 1 september 2013

Bollblommigt i silverrabatten och vårdrömmar

Just nu är bolltistlarna som snyggast. Har haft plantor i flera år men de verkar ha varit lite tröga i starten. Men så i år har de satt fart på riktigt. Och vi har fått riktigt många. 
Allra snyggast tycker jag nog att de är precis när de är på väg att slå ut. Det är då kontrasten mellan de söta små blommorna och de spetsiga knopparna blir extra tydlig.
Våra bolltistlar står i silverrabatten och där tycker jag de passar perfekt. Den blåa färgen tas upp av slaggstenen på trampstenarna och silverfärgen kommer igen hos både kaukasiska förgätmig ej och malört.
Bilderna är från tidigare i veckan.  Jag hoppas de är lika fina när vi kommer hem igen. Just nu sitter jag i en stuga på norra Åland och det känns som om hösten har kommit. +13 grader, regn och blåst. Hur har ni det? Är det höst även på fastlandet idag?

Har sett att det är fler än jag som redan börjar drömma sköna vårdrömmar. Gjorde tillsammans med ett par andra en STOR tulpanbeställning i veckan. CA 1500 tulpanlökar av blandade sorter blev det. Har ju några nya rabatter att fylla. ;)I entrérabatten ska en 300-400 lökar ner. Färgtemat just där blir svart, vitt och aprikos, Sorterna är 'Charming Lady', 'Apricot Beauty', 'Queen of Night' och 'Mount Tacoma'. 'Queen of Night' ska även få plats i murrabatten tillsammans med fler av de senaste årens stora favorit 'Jackpot'.
Återstår att se om det känns som en lika bra idé att beställa så många sen när lökarna ska ner i jorden ...

Kram,

12 kommentarer:

Maribel sa...

Vilka fina tulpaner du valt, det kommer att bli hur snyggt som helst.
Bolltisteln är så fin i färgen, jag har en och den har sett en aning ynklig ut, hoppas den blir lite större, för de är fina. Ha det gott/Marika

Cecilia i Hillsjöstrand sa...

1500 lökar?! Herrejisses... hoppas du har ett bra lökjärn (och en stark arm) att plantera med :)

Marina sa...

Kanonsnygga tulpaner! Jag har inte alls kommit till löklängtan ännu men jag vet att jag ska ha lite lökväxter i en utvidgad rabatt.

Här är höstkänning men inte höst. Kan man säga så? Svalare idag men varmt när solen var framme helt. Lite tråkig blåst idag.

Tänk att blosstistlarna blommar hos dig nu. Våra är överblommade sedan länge.

Kram

AnnaHelena sa...

Mina bolltistlar är snart överblommade, men jag är så glad för dem! De har verkligen attityd!
Dock har jag tänkt att mina tistlar förtjänar ett bättre sällskap i rabatten. De gör sig så otroligt fint tillsammans med vissa andra växter, men kan bli lite stela och tråkiga utan rätt sällskap. Måste försöka åtgärda det! Fin bild på bolltisteln - de är verkligen tacksamma att fota!

Kram // AH

Millas Trädgård sa...

Hej Anna-Karin!
Sa precis till min man att idag känns det riktigt höstigt. Jag gillar hösten men man blir lika förvånad varje år när den kommer, att sommaren gick så fort.
Bolltisteln är underbar! Min har med åren blivit en riktig jätte och har redan blommat över. Gick även det fort i värmen.
Väldigt vackert kort du tagit!
Ha det så gott!
Kram
Milla

Hélena sa...

Supersnygga tulpaner! Måste kolla min beställning som jag gjorde på CFS och se om de kommer snart. Vill ju inte missa vårglädjen.
Kram Hélena

Kristinas oas sa...

Ojojoj, avundas dig inte den lökplanteringen i höst, men däremot den stundande blomningen! Så många snygga sorter du har valt! :) Själv har jag inte kommit till skott än med lökbeställningen. Tror det blir en mindre mängd nya lökar i år, ska framför allt satsa på att få ner tulpaner i nya rabatten vi ska fixa snart. Kan ju inte ha en rabatt som är helt tom på tulpaner i vår. Kram Kristina

Veronica sa...

Fy vad jag är avundsjuk på er som kan ha rådjursgodis i trädgårdarna! Men vad är väl en bal på slottet?
Mina bolltistlar har blommat över men Noah har klippt ner dem och nu kommer det nya små vackra.......

Kram

Katarinas trädgård sa...

1500?! Det var inte dåligt! Du får nog ta semester en vecka när de ska ner i jorden :) Men hjälp vad snyggt det blir, sådant man får gå och längta efter i vinter.
Kram
Katarina

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ohhhhh... Såå snyggt det kommer bli. Tulpaner och färger helt i min smak (tror vi har ganska lika :))) Så skönt det känns att inte vara ensam om att peta ner fyrsiffrigt antal lökar hihi......

Mycket snygg bolltistel. Har den vita varianten, men den är klen. Ska nog flytta på den.

Kram, kram

Marianne sa...

Det är väl botaniska tulpaner så du slipper gör om jobbet nästa höst...Trädgårdskul i helgen?

Unknown sa...

Jeg elsker tidselkugler, og har mange af dem i min have. Det er et flot billede, du har taget af dem- man ser de takkede blade så fint.- Og så disse dejlig, lilla nuancer.